Rafał Zaręba

Rafał Zaręba

Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z restauracji z kuchnią włoską. Stamtąd trafił do Cafe Bar Lemon, gdzie zaledwie po roku pracy objął stanowisko Szefa Kuchni, które zajmował przez kolejne 10 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Wysokie standardy pracy pod wodzą uznanych, francuskich Szefów Kuchni wywołały u niego chęć rozwijania się w tym kierunku. W Polsce naturalnym wyborem było Atelier Amaro, w którym przepracował ponad 2 lata. Po Atelier objął funkcję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kreował menu oparte o kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. W Akademii odpowiada za ofertę szkoleń gastronomicznych, pracę zespołu kucharzy oraz dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami warsztatów, które prowadzi.

Tomasz Świerczek

Tomasz Świerczek

Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Krakowie. W Wieku 15 lat rozpoczął edukację w kierunku gastronomii- najpierw uczęszczał do szkoły gastronomicznej w Berlinie, a następnie ukończył studia I i  II stopnia na kierunku Culinarty Arts. Dalszą edukację wzbogacił o studia podyplomowe Technologia Żywienia i Hotelarstwo w Dublin Instytut of Technology. Dzięki studiom w Berlinie miał możliwość odbycia prestiżowych staży w jedno, dwu, a nawet trzygwiazdkowych restauracjach Michelin. Dalszą karierę zawodową kontynuował w Paryżu, Dubaju, Londynie. Pracował między innymi w restauracjach The Ledbury (** Michelin), Pavillon Ledoyen oraz Intercontinental Dubai Marina Hotel. Ostatnie 6 lat spędził w Irlandii. Jego największym osiągnięciem było zdobycie przez restaurację Campagne Gwiazki Michelin kiedy był zastępcą Szefa Kuchni. Cechuje go wysoki standard pracy, ponadprzeciętny zmysł sztuki kulinarnej oraz prestizowe doświadczenie, którym potrafi się dzielić z innymi.

Zbigniew Sonik

Zbigniew Sonik

Zbigniew Sonik , od wielu lat związany z Krakowską gastronomią gdzie zdobywał swoje pierwsze szlify w kuchni, które potem doprowadziły go do uzyskania mistrza kucharz i cukierka. Swoje inspiracje czerpie z podróży i przygód kulinarnych, w ciągłym poszukiwaniu nowego smaku i formy. Bywają jednak dni, że z kucharza zmienia się w cukiernika i pochłania go chęć tworzenia, a za materiał służy mu czekolada, z której powstają fantazyjne rzeźby. Doświadczenie cukiernicze zdobywał we Lwowskiej Manufakturze Czekolady, w znanej sieci hoteli oraz różnych krakowskich cukierniach. Trener i wykładowca w Krakowskiej Szkole Restauratorów i były Szef Kuchni kilku krakowskich restauracji.

Dariusz Kucharski

Dariusz Kucharski

Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Przygodę z gotowaniem rozpoczął od nauki w szkole gastronomicznej. Jak sam mówi, do dziś całość jego pracy zawodowej oparta jest na organizacji, sprawnym zarządzaniu czasem oraz logicznym rozwiązywaniu problemów – nie tylko w kuchni. Doświadczenie zdobywał w restauracji sushi, restauracjach z tradycyjną i nowoczesną kuchnią polską, kuchnią hiszpańską oraz w gwiazdkowych restauracjach w Londynie. W trakcie pobytu w Wielkiej Brytanii przez 2 lata zajmował stanowisko Młodszego sous chefa w Glasshouse - * (Michelin) i odbył staże w Ledbury**, które w tym czasie zajmowało 10. miejsce na liście 50 Best Restaurants, oraz restauracji Ametsa słynnej hiszpańskiej rodziny Arzak. Po powrocie do Polski przez blisko 2,5 roku był Zastępcą szefa kuchni w L’enfant Terrible. Następnie spędził 1,5 roku na stanowisku Szefa kuchni w warszawskiej restauracji Garmasz, która zajęła 1. miejsce w kategorii „Najlepszy debiut” w ramach festiwalu Fine Dining Week 2019.

Michał Węcławek

Michał Węcławek

Kucharz, trener kulinarny, wykładowca i cukiernik z ponad 13-letnim doświadczeniem w gastronomii, półfinalista zawodów "Szef roku" wg. Gault&Millau, Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Jak sam o sobie mówi - pasjonat dobrego jedzenia, tropiciel kulinarnych trendów i wysokich standardów, który najlepiej odnajduje się w wymagającej pracy w kuchni na wysokim poziomie. Swoją karierę zaczynał we włoskiej pizzeri i karczmie ze staropolską kuchnią, skąd trafił do słynnego, warszawskiego CafeBar Lemon, gdzie spędził łącznie 6 lat, z czego połowę na stanowisku Sous Chefa. Później współpracował z Martinem Gimenezem Castro w restauracji Salto, jako Chef de Partie restauracji pięciogwiazdkowego hotelu. Współtworzył popularny koncept kulinarny w formule Pop-up "U chłopaków" i pełnił funkcję Szefa kuchni w restauracji Warszawski Sznyt. Ostatnio pełnił funkcję Pastry Chefa w ekskluzywnym Raffles Hotel Europejski i prowadził zajęcia z cukiernictwa i kuchni molekularnej na Krakowskiej Szkole Restauratorów. 

Dawid Sikora

Dawid Sikora

Rodowity krakowianin, od zawsze związany z Krakowem, Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Miłośnik podróży, z których czerpie pomysły do wykorzystania w kuchni polskiej i interpretacji kuchni staropolskiej. Absolwent jednej z szanowanych szkół gastronomicznych w Krakowie, którą ukończył z wyróżnieniem. W wieku 20 lat wyjechał do Norwegii, gdzie szkolił się pracując w jednej z popularnych restauracji w Trondheim. Wkrótce jednak uznał, że najbliższa jego sercu jest kuchnia polska i wrócił do Krakowa. Tam rozwijał się pod okiem wielu znanych Szefów Kuchni m.in. takich jak Dawid Grucel czy Miłosz Kowalski. Kunszt szlifował w pracy i na stanowiskach Sous Chef i Szefa kuchni w restauracjach Czarna kaczka czy Szalone Widelce na rynku krakowskim, w restauracji Zbliżenia na Kaziemierzu oraz w prestiżowych hotelach jak Hitlon czy Puro.
 

Sylwia Stachyra

Sylwia Stachyra

Ukończyła prawo na KUL, ale już w międzyczasie wyjeżdżała pracować do Wielkiej Brytanii, bo to gastronomia była jej największą pasją. Pracowała w kilku prestiżowych restauracjach i uzyskała najwyższy kucharski stopień NVQ3. Otworzyła własną restaurację w Bournemouth, którą prowadziła przez dwa lata. Gotowała u Gordona Ramseya w Londynie, pracowała jako prywatny kucharz na jachtach i w rezydencji, prowadziła też swoją restaurację. Zwyciężczyni programu „Top Chef”.

Michel Moran

Michel Moran

Francuski restaurator i mistrz kuchni pochodzenia hiszpańskiego. Juror polskiej edycji MasterChef i MasterChef Junior. Na stałe mieszka w Polsce. Studiował w szkole hotelarstwa Jean Drouant. Praktyki zawodowe odbywał m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu Royal Monceau, zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji Le Jardin oznaczonej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin. Od 2004 jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Bistro de Paris, mieszczącej się w budynku warszawskiej Opery Narodowej, która otrzymała rekomendacje od Michelina w 2012 roku. W 2013 roku wydał swoją książkę kucharską szeroko recenzowaną w portalach internetowych. W 2006 roku został wyróżniony francuskim odznaczeniem narodowym Ordre du Mérite Agricole, przyznanym przez ministra rolnictwa Dominique’a Bussereau, za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza.

Tomek Królikowski

Tomek Królikowski

Szef kuchni, trener i doradca kulinarny. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał w Mediolanie i w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce. Stąd po 5 latach wyjechał do Wielkiej Brytanii pracując, a następnie szefując w prestiżowych instytucjach publicznych takich jak Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz British Library. Po powrocie do kraju pełnił obowiązki szefa w znanym warszawskim bistro i koordynował otwarcie restauracji w Royal Wilanów. Na co dzień, poza gotowaniem i warsztatami pisze dla magazynu kulinarnego Kukbuk, współpracuje z 2 Programem TVP i prowadzi pokazy kulinarne na międzynarodowych targach.

Jakub Steuermark

Jakub Steuermark

Swoją kulinarną przygodę formalnie rozpoczął na Florydzie, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Stamtąd wyjechał do West Sussex w Anglii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów, a następnie trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. Potem pracował jako Szef Kuchni w Hiszpanii w dwóch restauracjach. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia. Kuchnia Kuby to kuchnia produktu, czyli gotowanie typu slow, beż żadnej, lub jedynie z krótką obróbką. Kuba wraz ze swoim projektem gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji, a następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia m.in. z kuchni hiszpańskiej, włoskiej czy technik kulinarnych. Przeprowadził ponad 250 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku. Od trzech lat jest gospodarzem kuchni w niedzielnym wydaniu programu Pytanie na Śniadanie na TVP2, gdzie gotuje zgodnie ideą Comfort food. Prowadził ponad 150 programów.

Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski

Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski

Patrycja Siwiec z zawodu dziennikarka i kulturoznawczyni. Współautorka wydanej samodzielnie (self-publishing wydawnictwa TAKE EAT EASY ) książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Specjalizuje się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Brała udział i relacjonowała międzynarodowe wydarzenia gastronomiczne: Madrid Fusion 2014-2017, The World’s 50 Best Restaurants, Obsession Food&Wine Festival. Przeprowadziła kilkadziesiąt wywiadów z topowymi szefami kuchni i restauratorami z całego świata. Uczestniczyła w wielu studyjnych wyjazdach prasowych (Wielka Brytania, Słowenia, Włochy, Niemcy, Hiszpania, Rosja, Mołdawia, Belgia, Francja, Austria, USA). Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). W latach 2014-2018 była zastępcą redaktor naczelnej magazynu „Food Service”. Z magazynem jest związana nadal, gdzie odpowiada za dział „Wino”. W latach 2011-1016 prowadziła autorski blog gastronomiczny smaklick.com. W 2015 roku zdobyła certyfikat WSET Advanced Level 3 Wine & Spirits, a w październiku 2019 zdała egzamin Court of Master Sommeliers Europe i odebrała dyplom Introductory Sommelier Certificate. Dziś jako konsultantka i doradczyni pomaga restauracjom i hotelom wdrażać ideę gościnności oraz tego, jak dobra obsługa przekłada się na ich sukces biznesowy i wizerunkowy. Jest mentorką w Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, gdzie pomaga młodym kobietom wdrażać w życie ich pomysły na biznes. Od listopada 2019 w Szkole Głównej Handlowej (SGH) certyfikuje się na coacha biznesu.

Adam Pawłowski Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Rafał Gajownik

Rafał Gajownik

Pasjonat nowoczesnego cukiernictwa z ponad 15 letnim doświadczeniem. Inspiracje czerpie z wielu źródeł - od wybitnych cukierników z całego świata, przez najlepsze książki cukiernicze do smaków dzieciństwa, którym nadaje nowoczesną formę. W swoich recepturach często wykorzystuje egzotyczne, niepospolite owoce, warzywa i zioła. Na przestrzeni lat pracował jako cukiernik wielu prestiżowych restauracji, w tym pełnił rolę Szefa Cukierni restauracji Belveder. W 2015 roku znalazł się w gronie wybitnych cukierników, którzy stworzyli luksusowy album pt. „Wykwintne Desery Polskie”, wyróżniony nagrodą w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w Paryżu. W 2016 roku był odpowiedzialny za stworzenie deserów dla kilkudziesięciu głów państw podczas szczytu NATO w Warszawie. Obecnie pracuje jako Head Pastry Chef w restauracji Epoka w hotelu Raffles Europejski w Warszawie.

Paweł Serafin

Paweł Serafin

Członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna. Swoją karierę zawodową rozpoczął w 2004 roku, a doświadczenie zdobywał w Londynie w takich restauracjach jak "Arancia", "Manicomio", "More" i "Zucca" gdzie zajmował się kuchnią włoską, która szybko stała się wyznacznikiem stylu jego gotowania. Po powrocie do Polski w 2010 roku przez kilka lat pracował jako szef kuchni w warszawskiej restauracji "Freta 33". Potem, od 2015 roku był Szefem Kuchni naszej Akademii Inspiracji, gdzie zajmował się nie tylko prowadzeniem warsztatów dla Klientów i pracowników MAKRO, ale również ich organizacją i współpracą z innymi trenerami. Paweł od 2019 jest Szefem Kuchni w prestiżowym Narie Resort &Spa, jednak sercem wciąż pozostaje przy Akademii gdzie nadal prowadzi gościnne warsztaty.

Silliker Polska

Silliker Polska

Jest jednym z wiodących dostawców szkoleń i usług edukacyjnych dla branży spożywczej. Bardzo dobrze rozumiemy wyzwania natychmiastowe i długoterminowe. Wykorzystujemy nasze wieloletnie doświadczenie w branży, które dodaje wartości naszym ofertom i dzielimy się wiedzą oraz doświadczeniem zdobytym dzięki współpracy z wiodącymi firmami w celu opracowania efektywnych programów.

Bartosz "Snecz" Dębski

Bartosz "Snecz" Dębski

Zakochany w azjatyckich smakach kucharz z bardzo otwartym podejściem do kulinariów i wieloletnim doświadczeniem w zawodzie. Tworzy dania stosunkowo proste, wywodzące się ze street foodu, ale jednocześnie bardzo oryginalne i bazujące na najmodniejszych trendach w światowej gastronomii. Podczas warsztatów kulinarnych stawia na proste, szybkie i sprytne receptury, które dają uczestnikom maksymalną frajdę podczas gotowania dań i zachęcają do powtórzenia ich w domu. Współtworzył i tworzył menu w znanych miejscach fast casualowych (m.in. Pizza Boyz, dogidog, Mañana Tex-Mex Bar, Pho Shop). Prowadzi audycję kulinarną w newonce.radio, ma swój projekt street foodowy SPOKO SZAMA oraz prężnie działający instagram Snecz Gotuje.

Małgorzata Bednarz

Małgorzata Bednarz

Socjolog, trener, manager gastronomii i certyfikowany coach. Z branżą gastronomiczną jest związana od 17 lat. Obecnie prowadzi firmę MWM PARTNERS, której misją jest pomaganie restauratorom w osiąganiu coraz wyższych zysków i satysfakcji z prowadzenia restauracji. Na co dzień analizuje raporty restauracji i doradza jak zwiększyć ich rentowność, opierając się na kluczowych wskaźnikach efektywności i tworzy programy naprawcze, które wyciągnęły z kryzysu niejedną restaurację. Prowadzi także merytoryczne szkolenia dla kadry zarządzającej sektora HoReCa. Specjalizuje się przede wszystkim w umiejętnościach miękkich, uwielbia tematy związane z motywacją. Prywatnie uwielbia spędzać czas w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Bernard Sitarski

Bernard Sitarski

Technik i organizator usług gastronomicznych, wykwalifikowany kelner. Ponad 30 lat doświadczenia w branży gastronomicznej, w tym 25 lat pracy w hotelu Marriott w Warszawie. Szkoleniowiec ( z otrzymanym świadectwem ) z zakresu „jakości serwisu dla gości” QCT (Quality Certified Trainer). Członek grupy przygotowawczej do szkolenia „ całkowitej jakości zarządzania” – TQM (Total Quality Management). Uczestnik grupy przygotowawczej do szkolenia „wracamy do podstaw serwisu” – Back to Basic – design team. Ekspert – wykładowca w ramach projektu „ Program szkolenia kadr dla rozwojuproduktów turystycznych II ” w zakresie gastronomii; „Obsługa Kelnerska – Catering”. Wykładowca i współtwórca projektów szkolenia kelnerów pod patronatem ośrodków zajmujących się kształceniem pracowników z branży gastronomicznej w Polsce. Pasjonat sztuki serwowania i doboru win. Współtwórca programów szkoleniowych w zakresie Kelner – Sommelier i realizator szkoleń pod patronatem Honorowym ,Hotelarskiego Centrum Szkoleniowego w Świecu.

Roman Stobnicki

Roman Stobnicki

Kelner, technolog żywienia, specjalista obsługi room-service. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomicznej (kierunek: turystyka i rekreacja) oraz Technikum Gastronomicznego. Zdobył długoletnie doświadczenie na stanowisku kelner w hotelach i restauracjach w Polsce i za granicą. Obecnie jest pracownikiem hotelu Marriott na stanowisku kelner room-service. Ukończył szereg kursów w zakresie obsługi gości oraz prowadzenia szkoleń. Uzyskał dyplom QCT (Quality Certified Trainer) w zawodzie-kelner. Szkoleniowiec wielu uczniów i praktykantów z zakresu obsługi gości.

Piotr Lorens

Piotr Lorens

Strateg, który zarządzał hotelami, oraz tworzył strategie i monitorował działalność różnych przedsiębiorstw gastronomicznych. Specjalizuje się w preopeningach i przeprowadzaniu audytów w organizacjach okołorestauracyjnych. Otworzył kilka restauracji, które świetnie prosperują. Jest właścicielem restobaru o tajemniczej nazwie 8My Kwadrat.

Jan Kuroń

Jan Kuroń

Kucharz, edukował się w szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie. Doświadczenie zbierał w restauracjach m.in. w Polsce, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii. Jest autorem książki "Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia", w której przedstawia porady i przepisy na niemarnowanie oraz optymalne wykorzystanie produktów. Kuchnia produktu jest mu szczególnie bliska.

Anna Dębska

Anna Dębska

Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info® - jednego z największych przewodników po dobrych restauracjach w Polsce oraz współwłaściciel agencji AFMedia.pl. Od ponad 13 lat wspiera restauracje w poprawnym funkcjonowaniu, doradza w kwestiach jakości, poprawnej polityki marketingowej, czy relacji w załodze. Jako Audytor Restauracyjny rozwiązuje realne problemy i usprawnia pracę wielu miejsc wymagających poprawy, a jako Krytyk Kulinarny wskazuje miejsca, które jakością i smakiem zasługują na wyróżnienie i polecenie czytelnikom. Prowadzi szkolenia dla właścicieli i managerów restauracji, podczas których aktywnie wspiera ich w rozwiązywaniu napotkanych problemów, wskazuje najnowsze trendy oraz skuteczne rozwiązania zagadnień jakości obsługi, dań oraz sprawnego i skutecznego promowania restauracji. Ceniona specjalistka, często zapraszana do mediów, jako ekspert branży gastronomicznej. Zapraszamy na funpage: AniaDebskaMerytorycznieORestauracjach

Nestor Grojewski

Nestor Grojewski

Szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach, hotelach, cateringach i na planach filmowych. Począwszy od Rome Cavalieri Waldorf Astoria, czy najlepszych restauracji przy Via Veneto, do studiów filmowych Cinecitta w Rzymie. Gotował dla Martina Scorsese i innych gwiazd na planach produkcji: „Gangi Nowego Jorku”, „Utalentowany Pan Ripley”, „Sen Nocy Letniej” czy „U571”. Od 2008 prowadzi restaurację CRU.DOP uznaną za najlepszą restaurację rybną w Rzymie. Swoją pasją do odkrywania nowych połączeń smaków dzieli się z innymi w swojej Akademii Kulinarnej w Rzymie. W latach 2015-2016 był wykładowcą w Szkole Hotelarskiej w Rzymie.

Michał Kępiński

Michał Kępiński

Szef kuchni, który swoje doświadczenie zdobywał między innymi w restauracji KOKS (1 gwiazdka Michelin, Wyspy Owcze) oraz Maaemo (3gwiazdki Michelin, Oslo). Od prawie 10 lat zajmuje się tematem fermentacji a jego kiszonki zostały docenione między innymi przez Sandora Katza (autor Sztuki Fermentacji) czy Michela Roux Jr (Le Gavroche, 2 gwiazdki Michelin). W swoim gotowaniu kieruje się ideą Zero Waste, czyli pełnym wykorzystaniem jadalnych części produktów. Entuzjasta kreatywnego podejścia do warzyw.

Michał Molenda

Michał Molenda

Ukończył legendarną szkołę Le Cordon Bleu na kierunku kucharskim i cukierniczym. Odbył staż z certyfikatem w Ritz Escoffier (*** Michelin). Wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Simpson, Michel Roth. Był Szefem Kuchni w Savoy Hotel London, a po powrocie do Polski został Szefem Kuchni w Rosevia Resort. Prowadził restaurację Kuchnia Otwarta oraz YEYE. Był wykładowcą w SGGW w Warszawie. Pisze felietony do polskiej prasy, cyklicznie występuje w roli kucharza prowadzącego w programie „Pytanie na śniadanie” oraz uczestniczy w polskich i zagranicznych debatach na temat kuchni polskiej.

Tomasz Deker

Tomasz Deker

Cukiernik z tytułem Mistrza Świata. Już jako dziecko wiedział, że jego pasją jest czekolada. Doradca w zakresie cukiernictwa i gastronomii, wykładowca w akademiach kulinarnych, szkoleniowiec w najlepszych restauracjach i zakładach cukierniczych. Ukończył szkołę cukierniczą, gdzie nauczył się podstaw swojego rzemiosła. Następnie zbierał szlify pod okiem mistrzów cukiernictwa w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut i Szkole Lenôtre pod Paryżem. Pracował również w renomowanych restauracjach takich jak: L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly w Szwajcarii, Venecia w Sztokholmie czy Barbara Luijckx w Holandii. Jego rogalami i kultowymi już tortami orzechowymi zajadają się w Pałacu Prezydenckim.

Sylwia Bochowicz- Kubiak

Sylwia Bochowicz- Kubiak

Pierwsze kroki stawiała w jednej z warszawskich kawiarni sieciowych, gdzie zdobyła w 2006 roku tytuł wicemistrza baristów. Brała udział w kilku imprezach o randze regionalnej – zarówno jako uczestnik jak i sędzia. Ostatnie lata spędziła jako manager w jednej z warszawskich kawiarni w modnym Centrum Handlowym Złote Tarasy. Obecnie Sylwię można spotkać w sklepie firmowym jednej z warszawskich Palarni Kawy.

Mikołaj Nowak

Mikołaj Nowak

Reprezentant FBA na terenie Polski. Doświadczenie barmańskie zdobył w Polsce i USA. Prowadzi Cocktail System - największą w Polsce firmę organizującą i obsługującą bary na największych wydarzeniach w kraju. Instruktor i międzynarodowy sędzia barmański, pasjonat cocktaili.

Piotr Nogacki

Piotr Nogacki

Posiada rekomendację Wicedyrektora Departamentu Projektów Europejskich Doradztwa Gospodarczego DGA S.A. Na co dzień jest wykładowcą przedmiotów gastronomicznych i barmaństwa w Inowrocławiu. Prowadzi cieszące się dużą popularnością szkolenia w renomowanych hotelach i restauracjach na terenie całej Polski.

Tomek Noga

Tomek Noga

Specjalista ds. Win z 10 letnim doświadczeniem oraz Sommelier w Galicyjskiej Szkole Smaku w Krakowie. Od dwóch lat Kierownik Stoiska Alkohole w hali MAKRO w Warszawie, Odwiedził większość krajów europejskich produkujących wina, gdzie pogłębił wiedzę i zdobył doświadczenie.

Maciej Pieluch

Maciej Pieluch

Od 15 lat pracownik różnych działów związanych z gastronomią w Kompanii Piwowarskiej. Menedżer sprzedaży i Trener gastronomii, odpowiedzialny za podniesienie poziomu jakości serwowanego piwa w lokalach gastronomicznych na terenie całej Polski. Mistrz sztuki serwisowej w obszarze instalacji do rozlewu piwa, autor wielu innowacji w tej dziedzinie.

Tomasz Habdas

Tomasz Habdas

Z wykształcenia ekonomista, który już w trakcie studiów wiedział, że najbardziej interesują go liczby oraz funkcjonowanie firmy jako żywego organizmu. Karierę zawodową rozpoczął w korporacji ale po trzech latach pracy w centrali banku postanowił założyć własną firmę i tak rozpoczęła się jego przygoda z gastronomią, która trwa do dzisiaj. Przez ponad sześciu lat prowadził w Warszawie dwie klubokawiarnie. Dodatkowo w 2016 roku zapoczątkował projekt „Liczby na talerzu”- platformę do dzielenia się wiedzą z zakresu zarządzania lokalem gastronomicznym od strony przychodowej ale i kosztowej. Od 2017 roku „Liczby na talerzu” poszerzyły swój zakres o szkolenia, sesje warsztatowe i przede wszystkim, konsultacje indywidualne pomagające innym restauratorom w uporządkowaniu firmy. Zawsze powtarza, że każdy właściciel powinien znać swoje liczby, dlatego też duży nacisk w pracy kładzie na odpowiednie raportowanie oraz analizowanie wyników finansowych oraz wyciąganie z tego odpowiednich wniosków. Jego drugie życie to góry - od pieszych wycieczek, przez wspinaczkę aż po trekking wysokogórski. To w jaki sposób kształtują człowieka góry, również znajduje swój wydźwięk w pracy o czym często opowiada innym w trakcie prelekcji i spotkań motywacyjnych. Pasja rozwija i dodaje skrzydeł do działania.

Paweł Trzaskowski

Paweł Trzaskowski

Kucharz, szef kuchni. Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce. Od niedawna także trener kulinarny, swoją pasją do kuchni i gotowania dzieli się jako Sushi Chef Paweł Trzaskowski. Finalista Mistrzostw Świata Sushi, World Sushi Cup Japan 2017, finalista Polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Seminarzysta kliku Certyfikatów World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association. Posiada ,,czarny pas‘’sushi, Certyfikat Kuro-obi zdobyty w Tokyo. Łączy tradycyjną szkołę Edomae ze współczesnymi trendami kulinarnymi.

Trener Akademii Inspiracji Makro

Trener Akademii Inspiracji Makro

Nazwisko trenera prowadzącego warsztaty podamy wkrótce!

Tomasz Kuczkowski

Tomasz Kuczkowski

Jest kucharzem z wykształceniem gastronomicznym. Swój warsztat szlifował przez 14 lat w eleganckich hotelach w całej Polsce. W tym czasie założył własną firmę cateringową i zaczął pracę w roli trenera kulinarnego. Od tego momentu przeprowadził kilkadziesiąt warsztatów. Prywatnie jest miłośnikiem kuchni historycznej i Mazur, skąd czerpie wiele inspiracji kulinarnych.

Ewelina Łapińska

Ewelina Łapińska

Szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji z Białegostoku, finalistka siódmej edycji Top Chef z 2018 roku. Pasjonatka piekarnictwa. Jak sama mówi, traktuje zakwas do chleba jak żywą, momentami kapryśną istotę, o którą trzeba dobrze zadbać. Swoją karierę w gastronomii zaczęła w wieku 17 lat, przez ten czas odbywała staże i pracowała w różnych restauracjach w Białymstoku, Warszawie i prestiżowych restauracjach w Wielkiej Brytanii.

Leszek Szczepaniak

Leszek Szczepaniak

Restaurator - od pięciu lat prowadzi w Warszawie wielokrotnie nagradzaną restaurację specjalizującą się w kuchni francuskiej, w której na co dzień testuje nowe rozwiązania optymalizujące przebiegające procesy. Doświadczony manager mający w swoim portfolio prace dla największych firm gastronomicznych w Europie, otwieranie nowych punktów, przeprowadzanie procesów rebrandingu, prowadzenie fast-foodów, kawiarni butikowych i sieciowych oraz restauracji klasy Fine-Dining, dobrze czujący się we współpracy z cukierniami i firmami kateringowymi. Mentor prowadzący warsztaty i konsultacje dla innowacyjnych przedsiębiorstw w akceleratorze start-up’ów wspierającym nowe technologie w branży spożywczej.

Jarosław Deluga-Góra

Jarosław Deluga-Góra

Fotoreporter, dziennikarz i trener z 25-letnim doświadczeniem zawodowym, zdobytym w Polsce i USA. Jest twórcą programu szkoleń fotograficznych PhotoWalk i Biebrzańskich Spotkań Fotograficznych. Autor licznych artykułów i fotografii, zamieszczonych na łamach takich publikacji jak nowojorski Nowy Dziennik, Chicago Express Weekly Magazine, Tribune de Geneve, Women's Basketball czy IFS Magazine. Grand Master konkursu Canon Photography Masters, medalista konkursów International Library of Photography. W latach 2004-2006 osobisty fotograf Premierów Rządu: Marka Belki oraz Kazimierza Marcinkiewicza. Specjalizuje się w fotografii reportażowej i portretowej. Z zamiłowania fotografuje przyrodę i krajobraz.

Mateusz Kręcina

Mateusz Kręcina

Mateusz Kręcina, jak sam mówi o sobie czlowiek zakochany w kuchni, z którą romans rozpoczął prawie 20 lat temu. Bielszczanin z pasją do podróży i gotowania, uczestnik 5 Edycji Top Chef Polska. Sędzia zawodów kulinarnych oraz zdobywca rekordu Guinessa. Szlify kunsztu kucharskiego przyjmował w wielu miejscach i wielu krajach. Obecnie Szef kuchni na ekskluzywnych jachtach i trener kulinarny. Kocha kuchnię azjatycką i europejską. Stara sie znaleźć porozumienie w kuchni fuzji i w kuchni klasycznej. Uwielbia kuchnie kreatywną z mocno wysmakowanymi akentami oraz dużą ilością smaków.

Robert Piasecki i Wojciech Urbański

Robert Piasecki i Wojciech Urbański

Robert Piasecki

Młody bardzo kreatywny reprezentant pokolenia barmańskiego który pomimo swojego wieku może pochwalić się wieloma osiągnięciami na arenie krajowej oraz międzynarodowej. Mistrz Świada IDAC, dwukrotny Mistrz Polski oraz laureat wielu konkursów barmańskich w Polsce i za granicą. Swoją karierę zaczął od pracy w jednej z największych firm konsultingowych na Wyspach, gdzie poszerzał swoje zdolności i rozwijał pasję do miksologii. Po powrocie do kraju uczestniczył w licznych szkoleniach prowadzonych przez najbardziej cenionych trenerów i czołowych postaci w branży. W międzyczasie współtworzył kulturę cocktailową w hotelach i cocktail barach. W tym czasie zrozumiał, że barmaństwo jest drogą jego życia, która pozwala mu spotkać wielu ludzi, poznać nowych przyjaciół i zdobyć nowe umiejętności oraz niezwykłe doświadczenia. Obecnie właściciel firmy Champion Bartender Quality o profilu szkoleniowo – eventowym.

Wojciech Urbański

Przygodę z barmaństwem zaczął w 2006 roku, przeprowadzając się do Krakowa. Wciągu ostatnich dwunastu lat przeszedł wiele etapów pracy za barem. Począwszy od stanowiska barmana w hotelach *** do *****, pubów, klubów i cocktail barów. Na co dzień zajmuje się szkoleniem ludzi z dziedziny miksologii, towaroznawstwa oraz dekoracji. Ukończył Krakowską Szkołę Barmanów, zdobył kursy barmańskie I i II stopnia oraz odbył wiele szkoleń w kraju i na całym świecie. Ukończył jako jeden z niewielu barmanów pochodzących z polski prestiżowy, elitarny kurs THE EUROPEAN ELITE BARTENDERS COURSE (JWC), gdzie wrócił do kraju z dwiema statuetkami. Jest aktywnym członkiem Stowarzyszenia Polskich i Światowych Barmanów. Menadżer jedynego w Polsce projektu opierającego się o koktajle bezalkoholowe zwane „mocktailami”. Regularnie bierze udział w zawodach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zdobycie pierwszego złotego medalu na World Cocktail Championship w RPA, złoty medal Monin Cup w Paryżu, dwukrotny vice mistrz świata w koktajklach bezalkoholowych Mattoni Cup ,czterokrotny zdobywca tytułu mistrza polski Calvados Nouvelle Vouge.

Krzysztof Żurek

Krzysztof Żurek

Od zawsze związany z Krakowem, skąd pochodzi i na stałe mieszka. Z wykształcenia kucharz, z zamiłowania kucharz. Należy do pokolenia, które zmieniało kształt i sposób myślenia o polskiej gastronomii. Przygodę z nowoczesną kuchnią rozpoczął w Restauracji pod Różą, gdzie miał okazję współpracować z Alfredo Chiocchetti, jego mistrzem i przewodnikiem. Doświadczenie zdobywał w wielu innych renomowanych restauracjach w całej Polsce, w tym między innymi w Restauracji Concept Warszawa, Monopol Katowice, Restauracji Biblioteka Warszawa, Monopol Wrocław, Concept13 w warszawskim DH Vitkac. Praktykę zdobywał równocześnie poza graniacmi Polski, u boku najlepszych kucharzy w takich renomowanych restuaracjach jak Pichler Bolzano, Al Bersagliere Mantua czy Onice Florencja. Wszystkie mogące pochwalić się rekomendacją przewodnika Michelin. Bardzo ceni różnorodność i jakość włoskich produktów. Lubi łamać standardy, prowokować odważnymi zestawieniami smaków, których nieustannie poszukuje.

Jan Filipczyk

Jan Filipczyk

Szef kuchni i współwłaściciel Restauracji Cichy Potok, Członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Członek  Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej od lat związany z regionalną kuchnią małopolski i podhala. Zwycięzca konkrusu O złote Euro Zakopane 2001. Po ukońeczniu technikum gastronomicznego w Krakowie praktykował u znanych w stolicy Małopolski szefów takich jak Michael Canoo czy Joseph Seeletso po czym zdobywał doświadczenie zawodowe w Luxemburgu (Restauracja Nova Osada),  Mideltoon (restauracja Big Cup) i Kijowie po czym wrócił do Krakowskiego ART Hotel Niebieski *****. Obecnie oprócz prowadzenia własnej restauracji realizuje się w roli trenera i jurorwa konkursów kulinarnych. 

Marcin Włodarczyk

Marcin Włodarczyk

Absolwent studiów magisterskich Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego, i studiów podyplomowych Wydziału Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej
w Krakowie. Od 2001 roku związany z branżą hotelarsko - gastronomiczną. Doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach i hotelach pracując na wszystkich stanowiskach związanych z obsługą Gościa m.in. kelner, barman, kierownik restauracji czy manager gastronomii. Współpracował z firmami zajmującymi się sprzedażą i dystrybucją wina jako Specjalista ds. Win. Od 2013 nieprzerwanie trener szkoleniowiec m. in. dla Krakowskiej Szkoły Restauratorów (w zakresie prowadzenia kursów, szkoleń czy warsztatów: kelnerskich, barmańskich, baristycznych, sommelierskich, i zarządzania w gastronomii), od 2019 właściciel firmy szkoleniowej Akademia Sztuki Restauracyjnej.
Certyfikowany audytor, ponadto uczestniczył w otwarciu kilkunastu restauracji na terenie całego kraju, tworząc standardy i procedury jakościowe. Autor artykułów w prasie branżowej „Poradnik Restauratora”. Sędzia konkursów kelnerskich m.in. czterokrotnie w Krakowskim Biegu Kelnerów, a także juror w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” -  Biznesplan mojej firmy.

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.