Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kultura Piwna i jej Tajniki

Warsztaty skierowane do barmanów i kelnerów rozpoczynających przygodę z gastronomia.

Podczas warsztatu uczestnicy dowiadują się o takich aspektach dotyczących piwa jak:

  • jego historia
  • składniki z jakich piwo się warzy
  • w przystępny sposób  omawiane są sposoby warzenia piwa, jego właściwości jak i podstawowe gatunki występujące obecnie na rynku

Uczestnicy maja możliwość profesjonalnego i niecodziennego połączenia piwa z przekąskami  oraz profesjonalnej nauki serwowania piwa z nalewaka i butelki.

Bazujemy na najbardziej popularnych czeskich markach, takich jak Pilsner Urquell oraz Kozel.  

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Wina i Sery

„Mówienie o winach jest sztuką”. Opowiadanie o winach w wykonaniu Sommeliera z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!

Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teoria – to podróż po wiedzy i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Sommeliera.

W programie warsztatu:

  • klasyfikacja i podział win
  • produkcja wina
  • odmiany winogron - szczegółowo omawiane, zwłaszcza sezonowość spożycia win
  • przechowywanie win
  • „mówienie o winach jest sztuką” - zwrócenie uwagi uczestników szkolenia na język, którym się posługują mówiąc o winie, zakres słownictwa, które warto przyswoić, by skutecznie sprzedawać wino w restauracji.
  • nowości na rynku winiarskim (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowe trendy – wina BIO, wzrost spożycia win bezalkoholowych
  • przedstawienie win w innych pojemnościach niż 0,75 l - dlaczego warto kupować je do restauracji
  • uczestnicy poznają zasady profesjonalnej degustacji
  • zwięzłe opisywanie win
  • praktyczna nauka otwierania butelek
  • zasady serwisu win przy stole w restauracji itp.
  • rozmowa o konkretnych przykładach serwisu wina oraz food pairingu, czyli świadomym łączeniu win z potrawą (degustacja win wraz z próbowaniem różnego rodzaju serów)

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Włoska

Włoska tradycja kulinarna to wielowiekowa kultura gotowania oparta na udoskonalanych i przez wieki modyfikowanych przepisach. To właśnie włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata a zachwyca nas dbałością o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowaniem wyrazistych smaków, lekkostrawnością i prostota przygotowania wielu dań. I jeszcze jedno, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską - to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch.

I to sprowokowało nas do przygotowania warsztatów kulinarnych z przekroju klasyki kuchni włoskiej, podzielonej na regiony z uwzględnieniem sezonowości i tradycji kulinarnej. Nasze receptury przygotowane są w sposób nawiązujący do podstaw klasycznych, uwzględniające nowe trendy, dostępność produktu, wymienność i sezonowość. Kuchnia włoska w różnych wydaniach: fine dinnig, bistro, deli.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • technikach produkcji makaronu (mąka, semolina)
  • włoskich serach i sposobów ich serwowania, w tym podział na: danie główne, przystawkę, deser
  • a także produktach charakterystycznych dla każdego regionu: rybach, mięsach, wędlinach, oliwach, ziołach czy winach

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • tortelleni / grzyby
  • risotto
  • canelloni/ przegrzebki
  • tagliatelle / królik
  • kałamarnica / koper włoski

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Święta Wielkanocne

Zaserwuj swoim gościom dania, przygotowane na bazie klasycznych receptur, oparte na tradycyjnych produktach kojarzonych ze Świętami Wielkiej Nocy. Konwencjonalne przepisy w nowej odsłonie, przy użyciu nowoczesnych technik kulinarnych.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • sałatka jarzynowa
  • pascha
  • królik
  • pieczeń wieprzowa

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

    Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

    Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny Kawy na Lato

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.

Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać  o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.

Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

  •  

Zupy, Wywary, Podstawy Sosów

Bazy sosów, czy wywary, są jedną z najistotniejszych podstaw w wydobyciu smaku dania , ale czy najłatwiejszą? Jak je przygotować, aby móc zachwycić gości smakami wyjątkowymi? Na tym warsztacie chcielibyśmy pokazać podstawowe smaki oraz ich zróżnicowanie poprzez pryzmat różnych kultur bazując głównie na kuchni francuskiej, polskiej i tajskiej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu baz pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje:  

  • 5 Podstawowych francuskich sosów i ich pochodne (sos holenderski, veloute, espagnole, madeira, veronique, bearnaise, epice, gribiche, buerre blanc)
  • zupa z ogonów wołowych z grzybami I estragonem 
  • włoska zupa Stracciatella (wywar gotowany 24h)
  • marsylska zupa rybna – Boulliabaisse i Zupa Bisque ze skorupiaków

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Marketing Restauracji

Prowadzisz lub planujesz wkrótce otworzyć restaurację? Czy wiesz, jak wiele czynników ma wpływ na wizytę gościa w Twojej restauracji, zanim skusisz go smacznym daniem? Czy potrafisz stworzyć sprytne menu, które zwiększy sprzedaż? Dlaczego istotne jest spersonalizowanie obowiązków z zakresu promocji restauracji? Czy Facebook to tylko niewinna przestrzeń do publikacji przypadkowych wpisów? Ile gałęzi ma słowo marketing? Czy wiesz, jak je wykorzystać by zwiększyć liczbę gości w swojej restauracji?

Odpowiedzi na te pytania oraz mnóstwo praktycznych rozwiązań przygotowaliśmy dla Ciebie podczas warsztatu „Marketing Restauracyjny”prowadzonego przez Annę Dębską – specjalistę z zakresu poprawnej polityki marketingowej restauracji. Dowiedz się czym jest skuteczna promocja i w jaki sposób prowadzić działania marketingowe, aby Twój lokal stał się miejscem pełnym gości.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Gościnność: Upselling w Restauracji - „Aktywna Sprzedaż w Gastronomii”

Profesjonalny serwis wzmacnia sprzedaż i ją uwiarygadnia.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak aktywnie rekomendować i prowadzić sprzedaż sugestywną
  • jak umiejętnie stosować techniki upsellingu tak, aby przekładały się na zadowolenie gości, zyski restauracji i zarobki pracowników
  • przećwiczysz techniki sprzedażowe i scenki upsellingowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Gościnność: Manuale dla Restauracji - "Uporządkuj Swoje Oczekiwania Względem Pracownika"

Manual jest kodeksem każdej restauracji. To pisemny zapis porządkujący strukturę, określający standardy obsługi i najważniejsze zasady funkcjonowania organizacji.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak rozpisać manual skrojony na potrzeby Twojego lokalu
  • przećwiczysz tworzenie procedur i nauczysz się jak je skutecznie wdrażać w życie i egzekwować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Dania z Wołowiny i Podrobów

Z coraz większym zainteresowaniem wracamy do receptur zawierających podroby. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom uczestników naszych szkoleń przygotowaliśmy warsztat, na którym pokażemy metody obróbki wstępnej i cieplnej różnych elementów wołowiny oraz podrobów, używając technik tradycyjnych j jak i tych mniej konwencjonalnych.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • serce wołowe / wiśnia
  • ozór cielęcy / jabłko
  • jądra wołowe / pigwa
  • serca kacze / śliwka
  • udziec wołowy / warzywa korzeniowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Gotowanie Sous Vide

Sous-vide (po francusku w próżni) to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej, następnie umieszczanej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest  niższa od tradycyjnego gotowania.

W trakcie warsztatu poruszone zostaną zagadnienia takie jak właściwe temperatury i czas obróbki termicznej dla określonych produktów kulinarnych oraz konfiguracja i wykorzystanie pakowarki próżniowej. Podczas warsztatu przygotowane zostaną dania lub elementy dań w większości oparte o technikę sous vide.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • ryba słodkowodna
  • ryba morska
  • elementy wołowe (ogon, żebro)
  • drób
  • warzywa, owoce

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny + Kawy na Zimę

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To rozgrzewający napój na ponurą aurę. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia dla Każdego - Kuchnia Historyczna ze Smakiem

Świętuj z nami Niepodległą! W piątek wieczór przygotujmy razem kolację sprzed 100 lat.

Warsztat kuchenny z opowieścią historyczną szefa kuchni, opartą na materiałach prof. Jarosława Dumanowskiego z Wydziału Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wybrane przez profesora historyczne receptury z obszarów XIX i XX-wiecznej Polski, szefowie kuchni przełożyli na język współczesnej gastronomii i wzbogacili o smaki kuchni regionalnych, dokonując tym samym symbolicznego Zjednoczenia Kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” w prezencie dla każdego uczestnika!

Na warsztatach samodzielnie:

  • przygotujesz trzy dania pod okiem trenera - Szefa Kuchni
  • wszystkie własnoręcznie przyrzadzone potrawy zdegustujesz przy lampce wina

Przykładowe receptury (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • karp po żydowsku
  • gęś pieczona z kaszą
  • zefir jabłeczny ze śmietaną

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Serdecznie zapraszamy!

Kulinarne Zjednoczenie Polski - Polska Kuchnia Historyczna

Zapraszamy w kulinarna podróż po smakach polskiej historii.

Warsztat kuchenny z opowieścią historyczną szefa kuchni, opartą na materiałach prof. Jarosława Dumanowskiego z Wydziału Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wybrane przez profesora historyczne receptury z obszarów XIX i XX-wiecznej Polski, szefowie kuchni przełożyli na język współczesnej gastronomii i wzbogacili o smaki kuchni regionalnych, dokonując tym samym symbolicznego Zjednoczenia Kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” w prezencie dla każdego uczestnika!

Na warsztatach samodzielnie:

  • przygotujesz trzy dania pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe receptury (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • karp po żydowsku
  • zupa rybna - ucha
  • gęś pieczona z kaszą
  • gulyas-hus - gulasz wołowy
  • zefir jabłeczny ze śmietaną

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Niewinne Spotkanie z Winem

Uwielbiasz wina, ale zawsze zastanawiasz się jakie wybrać? Z nami to będzie bajecznie proste. Wprowadzimy Cię w najskrytsze tajniki sommelierów.
Poznasz sekrety mistrzów winiarstwa oraz właściwego doboru win do potraw.

Warsztaty będą wzbogacone o degustację wykwintnych win oraz aromatycznych serów.

Masz szansę dowiedzieć się wszystkiego o:

  • paringu win, klasyfikacji i podziałach, produkcji win
  • serwowaniu i świadomym łączeniu wina z potrawą
  • właściwym degustowaniu i przechowywaniu wina
  • nowościach w winiarstwie (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowych trendach – o winach BIO i bezalkoholowych

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Serdecznie zapraszamy!

Kulinarne Zjednoczenie Polski - Kuchnia Historyczna ze Smakiem dla Pracowników MAKRO

Świętuj z nami Niepodległą! W piątek wieczór przygotujmy razem kolację sprzed 100 lat.

Warsztat kuchenny z opowieścią historyczną szefa kuchni, opartą na materiałach prof. Jarosława Dumanowskiego z Wydziału Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wybrane przez profesora historyczne receptury z obszarów XIX i XX-wiecznej Polski, szefowie kuchni przełożyli na język współczesnej gastronomii i wzbogacili o smaki kuchni regionalnych, dokonując tym samym symbolicznego Zjednoczenia Kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” w prezencie dla każdego uczestnika!

Na warsztatach samodzielnie:

  • przygotujesz trzy dania pod okiem trenera - Szefa Kuchni
  • wszystkie własnoręcznie przyrzadzone potrawy zdegustujesz przy lampce wina

Przykładowe receptury (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • karp po żydowsku
  • gęś pieczona z kaszą
  • zefir jabłeczny ze śmietaną

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Polska Regionalna - Podkarpacie

Tradycyjne dania kuchni Polskiej charakterystyczne dla regionu Podkarpacia. Produkty i smaki związane z regionem, który łączy w sobie elementy różnych kultur, religii czy przynależności państwowych.

Na warsztatach samodzielnie:

  • przygotujesz trzy dania pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe receptury  (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • knysze – twaróg, kasza gryczana
  • proziaki
  • baranina w warzywach
  • pasztet fasolowy
  • pstrąg z grzybami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Szefowie od Kuchni: Gotowanie z Kiszonkami Michała Kępińskiego

Podczas warsztatu dowiesz się w jaki sposób tworzyć dania z dodatkiem fermentowanych owoców, warzyw, kasz. Zaproponujemy Ci w jaki sposób dobierać przyprawy do potraw z użyciem kiszonek oraz jakich użyć argumentów, aby zachęcić gości do próbowania tych dań. Pod okiem trenera samodzielnie przygotujesz dania, stworzone z wyrafinowanych połączeń smaków.

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO): :

  • chips z fermentowanej kaszy jęczmiennej z majonezem paprykowym i wędzoną słoniną
  • sałatka z kraba, świeżych ogórków, kiszonych jabłek i kwiatów bzu
  • dorsz z sałatką z sosem kimchi i baji z kiszonej cebuli
  • stek z antrykotu wołowego w glazurze piwnej,  ziołowym puree ziemniaczanym i sosem z kiszonych grzybów.
  • lody miodowe z ogórkiem małosolnym, cygaretką z nasionami kopru i olejem lnianym
  • trufle czekoladowe z kiszoną dynią i kajmakiem

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Tajska

Jedna z najbardziej popularnych kuchni świata. Niesamowicie kolorowa, pikantna i obłędna w smaku. To jeden z najczęściej odwiedzanych przez kucharzy zakątek świata. Opowiemy Ci o podstawowych warzywach, owocach, ziołach i sosach. Poznasz tajskie metody przyrządzania potraw oraz historię i kulturę.

Podczas warsztatów przekażemy wiedzę, która umożliwi poznanie i zrozumienie tej, z pozoru prostej, sztuki kulinarnej. Poznasz podstawowe składniki tajskich potraw takie jak galangal, trawa cytrynowa, liście limonki czy kaffir. W części praktycznej przygotujemy wspólnie 5 tradycyjnych dań, których wykonanie oprzemy na podstawowych i najważniejszych technikach gotowania po tajsku.

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • Tom Yum Goong - ostro kwaśna zupa z krewetkami
  • Tom Khaa Gai - zupa  bazie mleka kokosowego z kurczakiem
  • Pad Thai - klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i kurczakiem
  • Kaeng Phet - wieprzowina w czerwonym curry
  • Kluay Buat Chee - banany w mleku kokosowym

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Meksykańska

Kolorowa, wyrazista i niezwykle smaczna - tak  można  w  skrócie   opowiedzieć  o kuchni  Meksyku. Bogactwo kulinarne Meksyku to przede wszystkim cały wachlarz gatunków ostrych papryczek, rozmaite odmiany królujących w regionie roślin strączkowych i kukurydzy, rozpływające się w ustach avocado, dojrzałe pomidory oraz  egzotyczne produkty, jak choćby kaktus.

Podczas warsztatów zgłębisz tajniki kuchni meksykańskiej, poznasz najlepsze połączenia i smaki wegańskich potraw oraz przygotujesz wyjątkowe dania z różnych stron Meksyku. Warsztaty kuchni meksykańskiej to 5  intensywnych godziny w towarzystwie historii, kultury oraz najciekawszych dań kuchni Meksyku.

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • tostadas de bacalao - chrupiące placki kukurydziane z  łososiem   marynowanym w limonkach i avocado
  • tacos de carnitas - domowej roboty tortilla kukurydziana z wieprzowiną duszoną w pomarańczach i pomidorach z kolendrą, i limonką
  • empanadas de chorizo - faszerowane fasolą  i papryką chipotle oraz  chorizo .
  • pico de gallo - orzeźwiająca salsa ze świeżych pomidorów, jalapeño i limonki
  • salsa de  mango - pikantna salsa z  mango i kolendry
  • churros – pączki z parzonego ciasta z sosem czekoladowym

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Gotuję Nie Marnuję, czyli Kuchnia Zero Waste

Na  warsztatach dowiesz się jak korzystać z produktów sezonowych i lokalnych, jak w pełni i oszczędnie je wykorzystać i co zrobić z wodą po ryżu. Kreatywne rozwiązania na potrawy, w okresie zimowo-wiosennym, gdy wydaje nam się, że mamy niewielki wybór świeżych owoców i warzyw. Każdemu z nas zdarza się kupić za dużo: wyrzucić, przeszacować potrzeby restauracji. Marnowanie jedzenia oraz ogólnie pojęty konsumpcjonizm to plagi wielkich cywilizacji naszych czasów. Na szczęście coraz częściej pochylamy się nad tym problemem i szukamy rozwiązań, które pozwolą nam jak najmniej marnować, a jak najwięcej wykorzystać. Jeśli chcecie wprowadzić dobre nawyki w swojej restauracji, zapraszamy na warsztaty z ideą Zero Waste.

Niech dobra zmiana rozpocznie się z nowym rokiem.   

Przykładowe receptury  (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • kotleciki warzywne a’la kofta / demi warzywny
  • nachosy warzywne / salsą z przejrzalych pomidorów
  • zupa z natki pietruszki / chips parmezanowy
  • gołąbki z pulled pork / czosnek confit / wywar
  • pralina z czerstwego chleba

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Pieczywo w Restauracji i Hotelu Level 1

Warsztat dedykowany początkującym piekarzom lub właścicielom biznesów, którzy chcieliby prowadzić wypiek pieczywa bezpośrednio u siebie w lokalu. Usłyszysz wiele ciekawostek związanych z  produkcją chlebów czy bułek i zastosujesz je w praktyce.

Pod okiem doświadczonego trenera samodzielnie przygotujesz zarówno zakwas i zaczyn, na bazie których potem wypieczesz własne pieczywo:

  • ciabatta
  • brioszki
  • bułki  na  burgery
  • focaccia

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Pieczywo w Restauracji i Hotelu Level 2

Warsztat dedykowany piekarzom lub właścicielom biznesów, którzy chcieliby urozmaicić wypiek pieczywa u siebie w lokalu. Usłyszysz wiele ciekawostek związanych z  produkcją chlebów czy bułek i zastosujesz je w praktyce.

Pod okiem doświadczonego trenera samodzielnie przygotujesz :

  • zakwas
  • bagietki
  • chleb żytni
  • bułki śniadaniowe
  • czarny chleb (wykorzystanie chleba z dnia poprzedniego)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Torty według Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz dwa torty. Dlaczego dwa? Chcemy przygotować coś wyjątkowego,gdzie wspólnie dopracujemy każdy szczegół.

Przykładowe receptury  (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • biszkopt koksowy z cytyną z musem czekoladowym, galaretką pomarańczową oraz chrupiącą warstwą z palonej białej czekolady
  • biszkopt czekoladowy z musem malinowym z różą, kremem czekoladowym z szampanem i limonką oraz prażynkami z mlecznej czekolady

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.