Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.
W programie warsztatu:
Pod okiem pasjonata kawy:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.
Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!
W programie warsztatu:
Warsztaty praktyczne:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.
Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!
W programie warsztatu:
Warsztaty praktyczne:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Warsztaty skierowane do barmanów i kelnerów rozpoczynających przygodę z gastronomia.
Podczas warsztatu uczestnicy dowiadują się o takich aspektach dotyczących piwa jak:
Uczestnicy maja możliwość profesjonalnego i niecodziennego połączenia piwa z przekąskami oraz profesjonalnej nauki serwowania piwa z nalewaka i butelki.
Bazujemy na najbardziej popularnych czeskich markach, takich jak Pilsner Urquell oraz Kozel.
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.
W programie warsztatów:
A w praktyce:
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Receptury proponowane na warsztacie oparte są na tradycji kuchni klasycznej jednak serwowane w sposób nowoczesny. Podkreślamy walory głównego produkt w dniu, w tym jego naturalność, koncentrację smaku i możliwości zaserwowania w kuchniach regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyki gatunku jak Francja i Włochy. Podpowiadamy jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje dań:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
„Mówienie o winach jest sztuką”. Opowiadanie o winach w wykonaniu Sommeliera z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!
Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teoria – to podróż po wiedzy i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Sommeliera.
W programie warsztatu:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Receptury proponowane na warsztacie oparte są produktach serwowanych w kontekście kuchni szybkiej, świeżej, nieskomplikowanej, z międzynarodowym wpływem trendów orientalnych, ameryki południowej oraz klasyki gatunku. Prezentujemy filozofię Street Food, która obala pojęcie kuchni wakacyjnej tylko dla sezonu letniego i może być serwowana całorocznie.
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje dań:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.
Od 2010 ustawowo został wprowadzony do wszystkich organizacji, które w ramach swoich działalności zajmują się produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem, transportowaniem i obrotem żywności.
Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie
W programie warsztatu::
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Polacy coraz więcej podróżują zdobywając wiedzę o różnorodnych kulturach, kuchni i specjalnościach regionalnych. To powoduje, ze w Polsce zmienia się kultura picia alkoholu, a w segmencie handlu detalicznego rośnie pozycja kategorii wino. Podczas warsztatu dowiesz się jak sprzedawać więcej wina w Twoim sklepie i znacząco poprawić marżę, jak właściwie budować półkę z winem, dobierać asortyment i wyceniać produkty.
W programie warsztatów:
A uzyskaną wiedze wypróbujesz w praktyce podczas degustacji i rozmowy z trenerem oraz innymi uczestnikami. A może dowiesz się czegoś co Ciebie zaskoczy i zainspiruje?
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.
Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):
Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):
. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Czy przyjęcie okolicznościowe zawsze musi pachnieć sałatką jarzynową z majonezem i rosołem? Oczywiście tak, niemniej my proponujemy urozmaicenie menu i zaskoczenie gości daniami i produktami, co prawda klasycznymi, jednak w niestandardowej odsłonie kombinacji smaków i łączenia produktów.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje dań:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Food Pairing, czyli technika i umiejętność doboru wina do potraw, to coraz bardziej modny nurt w polskiej gastronomii. Coraz więcej gości wybiera restauracje sugerując się nie tylko kartą menu ale również kartą win. Nasze warsztaty to inspirująca okazja, aby pogłębić umiejętność łączenia tych dwóch rzeczy.
Warsztaty zawierają elementy serwisu kelnerskiego oraz część degustacyjną, podczas której uczestnicy sami będą mogli określić swoje odczucia. Dzięki naszym warsztatom zaproponujecie swoim gościom posiłek kompletny, od przystawki po deser, każde danie z odpowiednio dobranym winem. Wpłynie to na pewno na zwiększenie obrotów Twojego biznesu, jak i na wysokość napiwków zespołu kelnerskiego.
W programie warsztatów::
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.
Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?
Spotkanie dedykowane dla:
- Organizacja Wewnętrzna w firmie
- Rodzaje Kosztów
- Food Cost & Beverage Cost
- Optymalizacja Kosztów
- Nadużycia
Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Konsumenci przyzwyczaili się, że dobrej kawy mogą napić się na stacji benzynowej. Rosnąca popularność tego napoju i zmieniające się wymagania konsumentów spowodowały, że kąciki z kawą stały się mile widziane również w sklepach spożywczych. Podczas warsztatu dowiesz się jak poprzez wdrożenie Kącika Kawowego Rioba możesz przyciągnąć do sklepu nowych klientów i podnieść swoja marżę, a także jak wyceniać napoje oraz promować je wśród klientów Twojego sklepu.
W programie warsztatu:
Pod okiem pasjonata kawy:
Dla Klientów, którzy kupili lub w ciągu miesiąca od udziału w warsztacie kupią rozwiązanie Kącik Kawowy - zwrot kosztu udziału jednej osoby w szkoleniu w bonach. Aby uzyskać zwrot po udziale w szkoleniu, skontaktuj się ze swoim Doradcą Klienta.
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Wiosna i lato już coraz bliżej. A jak wiosna, to będzie ciepło i zielono.
Przygotuj dla swoich klientów propozycje koktajli bezalkoholowych, które ugaszą ich pragnienie w upalne dni. A może zdrowe i pożywne smothie, które dodaje mnóstwo energii, wigoru, witamin i minerałów?
Coraz większą uwagę zwracamy na to co pijemy. Chcemy, żeby były to zdrowe napoje, a smoothie stanowi doskonałą odpowiedź dla Ciebie i Twoich gości, którzy już nawet z samego rana będą do Ciebie wpadać po tą bombę witaminową, która da im zastrzyk energii na cały dzień. Jeżeli nie masz jeszcze w swoim lokalu Zielonej Karty to właśnie u nas dowiesz się jak ją stworzyć, jakie połączenia owoców i warzyw są najbardziej popularne i najzdrowsze oraz jak możesz zadziwić swoich gości. Powiemy czy do smoothie używamy przypraw i czego należy unikać.
Podczas naszych warsztatów dowiesz jak przygotować wyśmienity koktajl, po który Twoi goście będą wracać do Twojego lokalu, aby orzeźwić się w ciepły, letni wieczór.
Zainspirujemy Cię jak również jak przygotować napoje, żeby cieszyły też oko Twojego gościa.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Przyjdź do nas koniecznie!
Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.
Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.
Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Dania wegetariańskie czy dania fit z wiosną stają się daniami niezbędnymi w karcie dań każdej restauracji i wiodą prym aż do jesieni. Na naszych warsztatach chcielibyśmy pokazać produkty oraz techniki kulinarne, dzięki którym finalne danie do Twojego menu staje nie się synonimem kuchni zdrowej , lekkiej, ograniczającej kalorie i pozbawionej produktów przetworzonych.
Bazujemy na sprawdzonych pomysłach kombinacji produktów zebranych z kuchni różnych kultur i regionów świata. Receptury oparte są na eliminacji produktów jak mięso, ryba, ser i zastąpienie ich produktem pochodzenia roślinnego, który swoimi właściwościami zaistnieje w daniu jako główny składnik.
Samodzielnie:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Dziczyzna wcale nie jest trudna. To najzdrowsze ze wszystkich mięs, na polskich stołach było praktycznie od zawsze. Czas obalić mit o mięsie pachnącym wiatrem. Jest banalnie proste w przygotowaniu, genialnie smakuje. Jest tradycyjne i jest zdrowe. Nowe formy przyrządzania dzika, sarny i Jelenia w nowoczesnej odsłonie podania.
W programie:
Przykładowe dania:
Bogactwo, różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu wiosna - lato.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje dań:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Powiew ciepłej wiosny o aromacie czekolady? Słodkie lato pachnące sezonowymi owocami? A może pokusić się o specjalne menu tylko na łakocie? Zainspiruj się! Z nami to łatwe. Na naszych warsztatach z deserów na lato dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Bazy sosów, czy wywary, są jedną z najistotniejszych podstaw w wydobyciu smaku dania , ale czy najłatwiejszą? Jak je przygotować, aby móc zachwycić gości smakami wyjątkowymi? Na tym warsztacie chcielibyśmy pokazać podstawowe smaki oraz ich zróżnicowanie poprzez pryzmat różnych kultur bazując głównie na kuchni francuskiej, polskiej i tajskiej.
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Każdy sklep na rynku działa w konkurencyjnym otoczeniu. Musi dynamicznie dostosowywać się do zmian i rozwijać, aby dotrzymać kroku konkurentom, a co najważniejsze spełniać oczekiwania klientów. Nasz warsztat pomoże sprzedawcom stać się pewnymi siebie ekspertami.
W programie warsztatu:
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Uroczysty posiłek, celebrowany, wypełniony ciepłem przyjaznych rozmów i pozytywnych emocji wymaga poświęcenia mu czasu, uwagi w przygotowaniu i smakowitych aromatów płynących z kuchni.
Na naszych warsztatach urodzinowych chcemy zaproponować Tobie Set Menu: zupa, przekąska, danie główne, deser oraz porozmawiać z Tobą o gościnności i o tym, jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.
W imieniu Akademii zrobią to Mistrzowie Kuchni oraz Specjaliści od gościnności w gastronomii. Serdecznie zapraszamy!
Wyłącznie dla Klientów MAKRO warsztaty urodzinowe w specjalnej atrakcyjnej cenie 50 zł/osobę.
Zupa w tradycji polskiej to pierwsze danie obiadu. To potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. Ale po dodaniu do niej pasji i zaskakujących elementów tworzy wyjątkowe danie.
O zupach opowie Jan Kuroń i wspólnie z nim przygotujesz receptury wybranych przez Mistrza pierwszych dań.
Uroczysty posiłek, celebrowany, wypełniony ciepłem przyjaznych rozmów i pozytywnych emocji wymaga poświęcenia mu czasu, uwagi w przygotowaniu i smakowitych aromatów płynących z kuchni.
Na naszych warsztatach urodzinowych chcemy zaproponować Tobie Set Menu: zupa, przekąska, danie główne, deser oraz porozmawiać z Tobą o gościnności i o tym, jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.
W imieniu Akademii zrobią to Mistrzowie Kuchni oraz Specjaliści od gościnności w gastronomii. Serdecznie zapraszamy!
Wyłącznie dla Klientów MAKRO warsztaty urodzinowe w specjalnej atrakcyjnej cenie 50 zł/osobę.
Przystawki, tak często mylone z przekąskami pomimo, że różnica między nimi jest zasadnicza. Przekąski podajemy na początku posiłków bądź jako samodzielne dania w formie zimnego bufetu. Przystawki natomiast są dodatkiem do dania głównego.
Receptury wyjątkowych przystawek zrobisz z Pawłem Serafinem Szefem Kuchni Akademii.
Uroczysty posiłek, celebrowany, wypełniony ciepłem przyjaznych rozmów i pozytywnych emocji wymaga poświęcenia mu czasu, uwagi w przygotowaniu i smakowitych aromatów płynących z kuchni.
Na naszych warsztatach urodzinowych chcemy zaproponować Tobie Set Menu: zupa, przekąska, danie główne, deser oraz porozmawiać z Tobą o gościnności i o tym, jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.
W imieniu Akademii zrobią to Mistrzowie Kuchni oraz Specjaliści od gościnności w gastronomii. Serdecznie zapraszamy!
Wyłącznie dla Klientów MAKRO warsztaty urodzinowe w specjalnej atrakcyjnej cenie 50 zł/osobę.
Danie główne jest kulminacyjnym momentem uroczystego posiłku.
Na naszym warsztacie przygotujesz różne wariacje na temat tego elementu menu w towarzystwie Macieja Nowickiego - odtwórcy starych receptur polskich, sięgających niekiedy nawet XVII wieku.
Uroczysty posiłek, celebrowany, wypełniony ciepłem przyjaznych rozmów i pozytywnych emocji wymaga poświęcenia mu czasu, uwagi w przygotowaniu i smakowitych aromatów płynących z kuchni.
Na naszych warsztatach urodzinowych chcemy zaproponować Tobie Set Menu: zupa, przekąska, danie główne, deser oraz porozmawiać z Tobą o gościnności i o tym, jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.
W imieniu Akademii zrobią to Mistrzowie Kuchni oraz Specjaliści od gościnności w gastronomii. Serdecznie zapraszamy!
Wyłącznie dla Klientów MAKRO warsztaty urodzinowe w specjalnej atrakcyjnej cenie 50 zł/osobę.
Deser jest jak wisienka na torcie, nadaje posiłkowi ostatni sznyt i dopełnia uroczystość.
Finezyjne słodkości stworzysz z Mistrzem Czekolady Michałem Iwaniukiem.
Uroczysty posiłek, celebrowany, wypełniony ciepłem przyjaznych rozmów i pozytywnych emocji wymaga poświęcenia mu czasu, uwagi w przygotowaniu i smakowitych aromatów płynących z kuchni.
Na naszych warsztatach urodzinowych chcemy zaproponować Tobie Set Menu: zupa, przekąska, danie główne, deser oraz porozmawiać z Tobą o gościnności i o tym, jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.
W imieniu Akademii zrobią to Mistrzowie Kuchni oraz Specjaliści od gościnności w gastronomii. Serdecznie zapraszamy!
Wyłącznie dla Klientów MAKRO warsztaty urodzinowe w specjalnej atrakcyjnej cenie 50 zł/osobę.
Obsługa gościa, rozumienie jego potrzeb oraz efektywna komunikacja z nim to podstawa, aby odnieść sukces w branży gastronomicznej. Na naszym warsztacie prowadzący: Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS, autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" www.goscinnosc.pl, przekonają Cię jak bardzo poziom kompetencji personelu przekłada się nie tylko na zarobki restauracji, ale również na kreowanie wizerunku lokalu i generuje rzesze zadowolonych gości. Książka w prezencie dla uczestników warsztatów.