Warsztat dla Baristów

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA, SCO, TRADERS, POZOSTALI

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą gorącą karnawałową noc.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA, SCO, TRADERS, POZOSTALI

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą gorącą karnawałową noc.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA, SCO, TRADERS

Kultura Piwna i jej Tajniki

Warsztaty skierowane do barmanów i kelnerów rozpoczynających przygodę z gastronomia.

Podczas warsztatu uczestnicy dowiadują się o takich aspektach dotyczących piwa jak:

  • jego historia
  • składniki z jakich piwo się warzy
  • w przystępny sposób  omawiane są sposoby warzenia piwa, jego właściwości jak i podstawowe gatunki występujące obecnie na rynku

Uczestnicy maja możliwość profesjonalnego i niecodziennego połączenia piwa z przekąskami  oraz profesjonalnej nauki serwowania piwa z nalewaka i butelki.

Bazujemy na najbardziej popularnych czeskich markach, takich jak Pilsner Urquell oraz Kozel.  

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Wina i Sery

„Mówienie o winach jest sztuką”. Opowiadanie o winach w wykonaniu Somaliera z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!

Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teroia – to podróż po wiedzy i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Somaliera.

W programie warsztatu:

  • klasyfikacja i podział win
  • produkcja wina
  • odmiany winogron - szczegółowo omawiane, zwłaszcza sezonowość spożycia win
  • przechowywanie win
  • „mówienie o winach jest sztuką” - zwrócenie uwagi uczestników szkolenia na język, którym się posługują mówiąc o winie, zakres słownictwa, które warto przyswoić, by skutecznie sprzedawać wino w restauracji.
  • nowości na rynku winiarskim (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowe trendy – wina BIO, wzrost spożycia win bezalkoholowych
  • przedstawienie win w innych pojemnościach niż 0,75 l - dlaczego warto kupować je do restauracji
  • uczestnicy poznają zasady profesjonalnej degustacji
  • zwięzłe opisywanie win
  • praktyczna nauka otwierania butelek
  • zasady serwisu win przy stole w restauracji itp.
  • rozmowa o konkretnych przykładach serwisu wina oraz food pairingu, czyli świadomym łączeniu win z potrawą (degustacja win wraz z próbowaniem różnego rodzaju serów).

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille, panna cotty są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HORECA, SCO, TRADERS, POZOSTALI, MAKRO

Nowoczesna Kuchnia Polska - poziom zaawansowany

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu przedwiośnia.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

  • consomme grzybowe z estragonem 
  • pierogi z ogonem wolowym i ziolami 
  • terina z sandacza z palonymi porami i czosnkiem niedzwiedzim
  • karp z nowalijkami i domowym aioli
  • sernik z pomaranczami i liqueur ze słonego karmelu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

HACCP dla Firm Gastronomicznych

Czym jest HACCP wiemy. Jak mówi Wikipedia to: ”postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością i produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących”

Od 2010 ustawowo został wprowadzony do wszystkich organizacji, które w ramach swoich działalności zajmują się produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem, transportowaniem i obrotem żywności.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker próbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu:

  • system HACCP
  • system GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Kuchnia Włoska - poziom zaawansowany

Włoska tradycja kulinarna to wielowiekowa kultura gotowania oparta na udoskonalanych i przez wieki modyfikowanych przepisach. To właśnie włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata a zachwyca nas dbałością o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowaniem wyrazistych smaków, lekkostrawnością i prostota przygotowania wielu dań. I jeszcze jedno, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską - to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch.

I to sprowokowało nas do przygotowania warsztatów kulinarnych z przekroju klasyki kuchni włoskiej, podzielonej na regiony z uwzględnieniem sezonowości i tradycji kulinarnej. Nasze receptury przygotowane są w sposób nawiązujący do podstaw klasycznych, uwzględniające nowe trendy, dostępność produktu, wymienność i sezonowość. Kuchnia włoska w różnych wydaniach: fine dinnig, bistro, deli.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • technikach produkcji makaronu (mąka, semolina)
  • włoskich serach i sposobów ich serwowania, w tym podział na: danie główne, przystawkę, deser
  • a także produktach charakterystycznych dla każdego regionu: rybach, mięsach, wędlinach, oliwach, ziołach czy winach

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

  • risotto z owocami mesza
  • canelloni z ricotta
  • vitello tonato

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HORECA, SCO, OTHERS, TRADERS, MAKRO, POZOSTALI

NOWOŚĆ! Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Kuchnia Polska - Przyjęcia Okolicznościowe

Czy przyjęcie okolicznościowe zawsze musi pachnieć sałatką jarzynową z majonezem i rosołem? Oczywiście tak, niemniej my proponujemy urozmaicenie menu i zaskoczenie gości daniami i produktami, co prawda klasycznymi, jednak w niestandardowej odsłonie kombinacji smaków i łączenia produktów.

Na warsztatach dowiesz się o:

• nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw na przyjęcia okolicznościowe min.: wesela, chrzciny.
• trendach gastronomicznych, polegających na wykorzystaniu mniej popularnych mięs, podrobów, ryb poprzez wprowadzenie nowoczesnych technik kulinarnych.  
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• wołowina orientalna (szponder )
• indyk faszerowany
• pierogi z podrobami (ozorki, serca)
• ryba w cieście (szczupak, amur)
• wieprzowina (różne odsłony, kombinacje smaków)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Food Pairing - Sztuka Doboru Wina do Potraw

Food Pairing, czyli technika i umiejętność doboru wina do potraw, to coraz bardziej modny nurt w polskiej gastronomii. Coraz więcej gości wybiera restauracje sugerując się nie tylko kartą menu ale również kartą win. Nasze warsztaty to inspirująca okazja, aby pogłębić umiejętność łączenia tych dwóch rzeczy.

Warsztaty zawierają elementy serwisu kelnerskiego oraz część degustacyjną, podczas której uczestnicy sami będą mogli określić swoje odczucia. Dzięki naszym warsztatom zaproponujecie swoim gościom posiłek kompletny, od przystawki po deser, każde danie z odpowiednio dobranym winem. Wpłynie to na pewno na zwiększenie obrotów Twojego biznesu, jak i na wysokość napiwków zespołu kelnerskiego. 

Podczas zajęć teoretycznych, jak i w praktyce, przekazujemy:

• zasady doboru wina do potrawy
• jak smak potrawy wpływa na smak wina
• jak używać wina jako przyprawy
• jakich produktów nie łączyć z winem
• wiedzę jak podawać wina krok po kroku

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

 

HORECA

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HORECA, SCO

Kuchnia Francuska

Pyszne dania tradycyjnej kuchni francuskiej w nowej odsłonie Twoim menu? Ależ oczywiście!  Na naszych warsztatach damy Ci inspirację do tego pokazując techniki i klasyczne receptury, tej jakże bogatej kuchni, w nowej odsłonie. Będziesz miał okazję przygotować flagowe dania określonych regionów Francji.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw kuchni francuskiej
  • możliwości innego niż do tej pory komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dań

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

  • marsylska zupa rybna Bouillabaisse
  • en Croute
  • sałatka Nicoise
  • polędwica Wellington czy
  • Moelleux au chocolat

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Ryby Słodkowodne w Kuchni - poziom zaawansowany

Kuchnia bazująca na rybach z polskich jezior i rzek. Tymi warsztatami chcielibyśmy zainspirować Ciebie do promowania dań z ryb słodkowodnych oraz pokazać spektrum możliwości zastosowania tych produktów, przy okazji stosując mniej konwencjonalne  techniki gotowania w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Masz możliwość przepracować z nami inspirujące dania wykorzystując do tego takie ryby jak:  amur, węgorz, karp, okoń, pstrąg potokowy czy szczupak. 

Na warsztatach dowiesz się o:

  • technikach filetowania
  • rodzajach obróbki termicznej
  • trendach
  • sposobach podania dań

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

  • sandacz z pigwą i miodem pitnym 
  • węgorz z dynią piżmową i kaki
  • szczupak z kiszoną kapusta i cytryną
  • pstrąg potokowy sashimi z piklowanymi warzywami
  • sum w białym winie z omułkami i młodym porem

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HORECA

Święta Wielkanocne w Regionalnych Odsłonach

Zaserwuj swoim gościom dania w oparciu o klasyczne receptury z różnych regionów Polski.

Receptury, wykonywane na warsztatach, bazują na polskich produktach związanych z tradycją Wielkiej Nocy.

Motywami przewodnimi spotkania będą m.in.:

  • wieprzowina
  • miody pitne
  • bakalie
  • pasztety (w tym vege)
  • na zakończenie – lokalny deser świąteczny

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Seredcznie zapraszamy!

HORECA

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.