Warsztat Baristyczny

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Włoska

Włoska tradycja kulinarna to wielowiekowa kultura gotowania oparta na udoskonalanych i przez wieki modyfikowanych przepisach. To właśnie włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata a zachwyca nas dbałością o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowaniem wyrazistych smaków, lekkostrawnością i prostota przygotowania wielu dań. I jeszcze jedno, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską - to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch.

I to sprowokowało nas do przygotowania warsztatów kulinarnych z przekroju klasyki kuchni włoskiej, podzielonej na regiony z uwzględnieniem sezonowości i tradycji kulinarnej. Nasze receptury przygotowane są w sposób nawiązujący do podstaw klasycznych, uwzględniające nowe trendy, dostępność produktu, wymienność i sezonowość. Kuchnia włoska w różnych wydaniach: fine dinnig, bistro, deli.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • technikach produkcji makaronu (mąka, semolina)
  • włoskich serach i sposobów ich serwowania, w tym podział na: danie główne, przystawkę, deser
  • a także produktach charakterystycznych dla każdego regionu: rybach, mięsach, wędlinach, oliwach, ziołach czy winach

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • tortelleni / grzyby
  • risotto
  • canelloni/ przegrzebki
  • tagliatelle / królik
  • kałamarnica / koper włoski

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Francuska

Pyszne dania tradycyjnej kuchni francuskiej w nowej odsłonie w Twoim menu? Ależ oczywiście!  Na naszych warsztatach damy Ci inspirację do tego pokazując techniki i klasyczne receptury, tej jakże bogatej kuchni, Będziesz miał okazję przygotować flagowe dania określonych regionów Francji.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw kuchni francuskiej
  • możliwości innego niż do tej pory komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dań

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • marsylska zupa rybna Bouillabaisse
  • en Croute
  • sałatka Nicoise
  • polędwica Wellington czy
  • Moelleux au chocolat

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Zupy, Wywary, Podstawy Sosów

Bazy sosów, czy wywary, są jedną z najistotniejszych podstaw w wydobyciu smaku dania , ale czy najłatwiejszą? Jak je przygotować, aby móc zachwycić gości smakami wyjątkowymi? Na tym warsztacie chcielibyśmy pokazać podstawowe smaki oraz ich zróżnicowanie poprzez pryzmat różnych kultur bazując głównie na kuchni francuskiej, polskiej i tajskiej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu baz pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje:  

  • 5 Podstawowych francuskich sosów i ich pochodne (sos holenderski, veloute, espagnole, madeira, veronique, bearnaise, epice, gribiche, buerre blanc)
  • zupa z ogonów wołowych z grzybami I estragonem 
  • włoska zupa Stracciatella (wywar gotowany 24h)
  • marsylska zupa rybna – Boulliabaisse i Zupa Bisque ze skorupiaków

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Marketing Restauracji

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o skutecznej promocji swojego lokalu.

Zapraszamy na szkolenie restauratorów oraz osoby odpowiedzialne za aktywną sprzedaż i promocję restauracji. W trakcie spotkania poznasz konkretne dane rynkowe i informacje branżowe istotne dla każego restauratora. Otrzymasz mnóstwo praktycznych rozwiązań dopasowanych do profilu Twojej restauracji. Dzięki warsztatom i pomocy specjalisty będziesz mógł je wprowadzić w życie tuż po zakończeniu szkolenia. Podczas szkolenia dowiesz się m.in.:

  • jakie działania promocyjne przyniosą Ci większe zainteresowanie lokalem i pomogą w podniesieniu zysków.
  • jak stworzyć menu, które zwiększy sprzedaż
  • dlaczego warto przydzielić obowiązki z zakresu promocji restauracji do konkretnych osób
  • jak prowadzić profil restauracji na Facebooku żeby efektywnie zwiększać liczbę gości

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Polska Święta Bożego Narodzenia

Receptury przygotowywanych dań inspirowane są tradycyjną kuchnią polską z uwzględnieniem jej regionalnej odmienności. Oparte są o produkty charakterystyczne dla okresu Bożonarodzeniowego. Pokazujemy tradycyjne dania świąteczne w nowoczesnej aranżacji, w nieoczywistym połączeniami smaków i wykonane nowymi technikami obróbki termicznej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • karp/ miód
  • kapusta /jesiotr
  • kutia
  • buraki / fasola
  • grzyby / zakwas z kapusty

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Gotowanie Sous Vide

Sous-vide (po francusku w próżni) to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej, następnie umieszczanej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest  niższa od tradycyjnego gotowania.

W trakcie warsztatu poruszone zostaną zagadnienia takie jak właściwe temperatury i czas obróbki termicznej dla określonych produktów kulinarnych oraz konfiguracja i wykorzystanie pakowarki próżniowej. Podczas warsztatu przygotowane zostaną dania lub elementy dań w większości oparte o technikę sous vide.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • ryba słodkowodna
  • ryba morska
  • elementy wołowe (ogon, żebro)
  • drób
  • warzywa, owoce

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny + Kawy na Zimę

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To rozgrzewający napój na ponurą aurę. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 2

Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.

W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:

  • Shake hara teriyaki.  Łosoś, sos teriyaki, sezam, dymka.
  • Nigiri. Łosoś, tuńczyk, kani kama, krewetka, sezonowa biała ryba, małż sezonowy.
  • Gunkan moriawase. Tatar łosoś, jajo przepiórcze, sałatka kani kama, goma wakame.
  • Temari zushi. Łosoś, krewetki, awokado.
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Lekka kuchnia wg. Kuby Steuermarka

Kuba Stauermark w Akademii Inspiracji Makro wspólnie z uczestniczkami warsztatów udowodni, że kończące się lato jest doskonałą porą na gotowanie lekkich dań, które wkrótce ustąpią miejsca jesiennym jednogarnkówkom. Podczas warsztatów pokażemy, że lekka kuchnia, to nie tylko sałatki i warzywne przekąski, ale całe bogactwo receptur i produktów, które wymagają jedynie nieco inspiracji.

Uczesnicy wspólnie z Kubą, debiutującym w roli Trenera naszej Akademii, przygotują wyjątkowe, sezonowe, lekkie menu składające się z amuse guele, dwóch przystawek, dania głównego i deseru:  

  • Ceviche z płatków dorsza z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem
  • Kacze serca w sosie "deviled" z pieprzem cayenne
  • Terrina z porów z sosem gribiche
  • Lizaki jagnięce z puree z pieczonych batatów, marynowanym burakiem botwiny i sosem miętowym
  • Malinowy Eton Mess z sorbetem z Mango

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Podroby drobiowe w kuchni polskiej

Paweł Serafin wraca do Akademii Inspiracji MAKRO z nowymi warsztatami. Tym razem Paweł weźmie na warsztat podroby drobiowe i dzikie ptactwo oraz ich zastosowanie w tradycyjnej kuchni polskiej. W czasie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Kurczak kukurydziany/ serce z kaczki/ puree z selera i kawy
  • Kaczka/ sos czekoladowy / pieczona dynia
  • Perliczka/ pate z wątróbek drobiowych/ konfitura jagodowa
  • Żołądki i cynaderki wg Pawła Serafina

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia nordycka

Mniej lub bardziej daleka północ skrywa bogactwo smaków, które przed uczestnikami warsztatów odkryje Michał Kępiński. Podczas spotkania Michał pokaże, że Skandynawia ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko ryby i owoce morza. Menu samodzielnie przygotowane przez gości zawierać będzie:

  • ,,churros" z mięsem kraba, szczypiorkiem, piklowaną porzeczką i jogurtem z ikrą
  • naleśnik z mleka z potrawką z małży, majonezem ostrygowym i świeżymi ziołami
  • wątroba cielęca z kiszoną cebulą, palonym bechamelem liśćmi kalafiora, suszoną dziką różą i olejem z dzikiej róży
  • młode buraki pieczone w sianie z kozim serem ubitym z piwem, szpikiem i suszonym oregano                                                                                          
  • puszysty Skyr z jagodami i tymiankiem cytrynowym

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Od zakwasu do wypieku - pieczywo wg Eweliny Łapińskiej

Ewelina Łapińska pokaże, dlaczego samodzielnie przygotowane i wypieczone pieczywo może stać się wizytówką każdej restauracji. Podczas chlebowych warsztatów skupiamy się na fazie zakwaszania ciasta i wypieku chleba. Uczestnicy sami przygotują ciasto do wypieku a także nauczą się formować (werkować) bochny chleba. Oprócz tego dowiedzą się, jak zaplatać i wypiekać również chałki i bułki drożdżowe.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Back to school z Michelem Moranem - warsztaty dla dzieci

Michel Moran po raz kolejny gości w Akademii Inspiracji Makro. Tym razem zaprasza na warsztaty dla dzieci w wieku 9-12 lat, którym pokaże, jak przygotować domowe wersje ich ulubionych dań i deserów. Podczas spotkania dzieci będą gotować wspólnie z Michelem w trzech cyklicznych grupach. W tym czasie dzieci, czekające na swoje spotkanie z Michelem będą miały zapewnione atrakcje i animacje, a ich rodzice specjalny pokaz kulinarny związany ze zdrowym odżywianiem dla całej rodziny.

Mali kucharze pod okiem Michela samodzielnie przygotują:

  • świeże nuggetsy z kurczaka zagrodowego
  • domowy ketchup
  • pizze na dwa smaki
  • czekoladowy fondant z owocami

Na warsztaty zapraszamy rodziców z dziećmi w wieku 9-12 lat. W programie:

  • Sesja (ok. 1 godz.) samodzielnego gotowania dzieci z Michelem Moranem
  • Warsztaty smoothie
  • Warsztaty z robienia naturalnych lodów  
  • Pokaz kulinarny "Zdrowe przekąski dla całej rodziny" dla rodziców dzieci gotujących z Michelem
  • Atrakcje i animacje dla wszystkich dzieci przez cały dzień trwania imprezy: giga gry planszowe i giga klocki, warsztaty z sadzenia ziół, kolorowe tatuaże, warsztaty chemiczne od kuchni, warsztaty z tworzeniem przypinek i długopisy 3D

Impreza trwa w godz. 10:00-16:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Finger food menu

Przekąski, dania na 1-2 kęsy i wszystko to, co można zjeść bez użycia sztućców. Menu bankietowe i oferta firm cateringowych nie może się bez nich obejść. Rafał Zaręba, Szef kuchni Akademii Inspiracji pokaże, jak przekąski typu fingerfood w klasycznej i nieszablonowej formie bedą cieszyć nie tylko oko, ale również kubki smakowe Waszych gości. W trakcie warsztatu wspólnie z naszym Trenerem przygotujecie:

  • ceviche z korwina z batatem
  • tatar z jagnięciny w skorupie z topinamburu z majonezem estragonowym
  • chips z kurczaka z pate z kurzych wątróbek
  • tatar z buraka z majonezem z trawy żubrowej i orzechem włoskim
  • assiette z pomidora

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Dziczyzna wg Wojtka Harapkiewicza

Wojtek Harapkiewicz w Akademii Inspiracji Makro po raz kolejny udowodni, że dziczyzna nie jest tak trudna do okiełznania, jak mogłby się wydawać. Podczas warsztatu dedykowanego Kucharzom i Szefom Kuchni nasz trener pokaże nowoczesne formy przygotowywania dziczyzny, opowie o zasadach stosowania technik kulinarnych przy tego rodzaju mięsie i scharakteryzuje produkty, których uzyjemy podczas wspólnego gotowania.

Na warsztacie samodzielnie przygotujesz:

- tatar z jelenia z kiszonkami 
- rilettte z dziczyzny z karmelizowanymi owocami 
- sałatkę z confitowanym dzikiem
- carpaccio z ligawy
- sosy do dziczyzny

Ponadto dowiesz się:

- jakie są zasady smażenia steków i combrów
- czy marynować lub nie marynować dziczyzny
- jakie są zasady slow cooking dla dziczyzny
- jak serwować przystawki z dziczyzną

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Ryby wg Wojtka Harapkiewicza

Wojtek Harapkiewicz zaprasza Kucharzy i Szefów Kuchni na wyjątkowy połów receptur, porad i inspiracji. Podczas warsztatu do sieci każdego z uczestników wpadną nowe przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza oraz informacje na temat technik kulinarnych, które pomogą urozmaicić karty dań każdej restauracji. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują przykładowe pozycje z menu:

- seviche z miecznika z chutneyem z mango i cytrusów
- tuńczyk w azjatyckim stylu i smażony ryż 
- pstrąga z borowikami w maśle klarowanym
- krewetki w małżowym sosie
- suma w szynce Parmeńskiej z szałwią
- rybę pieczoną w soli

Dodatkowo dowiesz się:

- jakie są najlepsze temperatury do przygotowania dań z łososia
- jak marynować ryby
- jak przygotować idealnego karpia bez ości
- jakie są zasady przygotowywania sosów i bulionów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Ryba od głowy do ogona

Na warsztacie wspólnie przepracujemy, jak sprawnie i zgodnie z ideą zero waste  wykorzystać poszczególne elementy ryby. 

Bazować będziemy na rybach sezonowych oraz wykwintnych owocach morza. Będzie to warsztat inny niż wszystkie, gdyż skupimy się głównie na technikach kulinarnych. Istotnym elementem będzie również podanie i prezentacja dań z uwzględnieniem światowych trendów kulinarnych.

Na zakończenie warsztatu uczestnicy otrzymają pakiet receptur, z których każda bedzie miała zastosowanie do przygotowania różnego rodzaju ryb.

Warsztat trwa w godzinach 10.00-15.00

Serdecznie zapraszamy!

Tradycyjne ciasta świąteczne w monoporcjach

Sernik, piernik i makowiec w nowoczesnym wydaniu. Podczas warsztatu dowiesz się, jak w duchu nowoczesnych trendów cukierniczych utrzymać tradycyjnego ducha świąt w sezonowym menu.

W trakcie warsztatu nie tylko samodzielnie przygotujesz ciasta, ale poznasz użyteczne techniki i porady z zakresu przygotowywania monoporcji na potrzeby menu zróżnicowanych lokali gastronomicznych.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Jesienne potrawy jednogarnkowe

Przygotuj się do sezonu na rozgrzewające potrawy. Podczas warsztatu poznasz użyteczne techniki i receptury na dania jednogarnkowe, które z powodzeniem wprowadzisz nie tylko do oferty cateringowej ale również karty restauracji. W trakcie spotkania sięgniemy nie tylko po tradycyjnie, polskie dania jak bigos i gulasze ale też opcje wegetariańskie, dania z kuchni włoskiej czy południowoamerykańskiej. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Audyt diagnostyczny w gastronomii

Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.

Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.

W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Kaczka od A do Z

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:

  • Wywar z kaczki - baza do sosu
  • Filet sous vide , jus z czerwonego wina, pure z selera z białą czekoladą, mini zapiekanka z ciasta filo z grzybami i ziemniakami
  • Noga kaczki confit / duszona kapusta czerwona/ arrancini grzybowe
  • Spring rolls z grzybami shitake / sos sweet chilli - z pozostałego miesa skladamy spring rolls z ciasta na dim sum, robimy własny sos sweet chilli

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.