Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.
W programie warsztatu:
Pod okiem pasjonata kawy:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.
Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!
W programie warsztatu:
Warsztaty praktyczne:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.
Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!
W programie warsztatu:
Warsztaty praktyczne:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Poznaj tajniki kultury piwnej i dowiedz się, jak prawidłowo serwować i parować piwo z jedzeniem. Podczas warsztatu poznasz wiele ciekawostek dotyczących historii piwa oraz sposobów warzenia i dowiesz się jak rozróżniać podstawowe gatunki piw dostępne na rynku. W trakcie spotkania:
- spróbujesz i poznasz charakterystykę gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel
- dowiesz się, z jakich składników warzy się piwo i czym się różnią techniki i sposoby warzenia
- przetrenujesz profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki
- poznasz podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa
- zobaczysz jak łączyć różne gatunki piwa z różnorodnymi przekąskami
Warsztat dedykowany jest dla barmanów i kelnerów oraz pasjonatów i osób na co dzień sprzedających piwo. Warsztat prowadzony jest na profesjonalnie wyposażonym barze, na którym będziesz mieć okazję zapoznać się ze sprzętem wykorzystywanym do pracy przy serwowaniu piwa.
W trakcie warsztatu wykorzystujemy piwa alkoholowe i bezalkoholowe z różnych stron świata, przede wszystkim czeskich jak Pilsner Urqell czy Kozel.
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie przygotujesz:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa
Serdecznie zapraszamy!
HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.
Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie
W programie warsztatu::
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.
Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):
Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.
Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.
Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.
Podczas warsztatu uczestnicy zapoznają się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców czy kasz. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy, że nie dla każdego produktu jest to najlepsze rozwiązanie.
Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:
Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!
Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:
W menu:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Smaki ulicznej kuchni Wietnamu, Chin i Turcji na wyciągnięcie ręki! Zapraszamy do udziału w warsztacie, podczas którego z aromatycznych przypraw, owoców, ziół i owoców morza wspólnie przygotujemy najpopularniejsze dania typu street food wywodzące się z krajów bliskiego i dalekiego wschodu. W programie:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:
Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor
Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno
Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana
burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ chutney z cytryny
burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek
Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
Serdecznie zapraszamy!
Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.
W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.
Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.
W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Warsztaty koktajlowe prowadzone przez Mistrzów Świata konsekwentnie łączące profesjonalny serwis z pionierską sztuką świętowania. Celem warsztatu jest przekazanie odpowiednich wskazówek dotyczących stworzenia magicznej atmosfery w barze oraz dostarczenia gościom niesamowitych emocji serwując im nietuzinkowe koktajle. Zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas obsługi swoich gości, jak również zainspiruje ich do wyjścia poza schemat klasycznych koktajli i zaskakiwania własnymi kreacjami. Warsztat dedykowany zarówno początkującym barmanom.
Jeśli chcesz poznać nowoczesne techniki, nietypowe połączenia smaków oraz sposoby na zahipnotyzowanie gości w swoim barze zapisz się już dziś!
Program warsztatu:
• Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,
• Nowoczesne trendy w światowej miksologii,
• Techniki sporządzania koktajli,
• Podział i charakterystyka napojów mieszanych,
• Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,
• „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,
• Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,
• Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,
Warsztaty praktyczne:
• Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,
• Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,
• Hospitality w twoim barze,
• Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )
• Dekorowanie koktajli
Warsztat trwa w godzinach 10-15
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Być dobrym kelnerem to sztuka. Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy, to czy Goście odwiedzą Twoją restaurację ponownie.
Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sztuki kelnerskiej i oczarować odwiedzających nienagannym serwisem kelnerskim.
W programie warsztatów:
A w praktyce:
Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Aktywna sprzedaż kelnerska w restauracji to diagnozowanie potrzeb Gościa, wyprzedzanie Go zawsze o krok wychodząc z propozycją napojów, przystawek, dań głównych czy deserów. Zwiększyć sprzedaż można również na innych etapach obsługi Gościa indywidualnego. Ci którzy tego nie robią, bądź myślą, że aktywna sprzedaż jest nachalna, są zwykłymi „zbieraczami zamówień”, których napiwki są bardzo małe, albo nie mają ich wcale. Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sprzedaży kelnerskiej i zarabiać więcej.
Program: Aktywna sprzedaż:
Warsztaty praktyczne:
Ćwiczenia z obsługi Gościa, z zastosowaniem technik sprzedażowych.
Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy.
Nie ma nic lepszego w pracy za barem niż zadowolenie naszych gości z serwowanych im cocktaili. Jeżeli chcesz poznać podstawy miksologii, techniki przygotowywania napojów mieszanych, najbardziej znane klasyczne cocktaile czy sztukę ich dekorowania tak, aby oczarować swoich gości, to ten warsztat jest właśnie dla Ciebie! Zobaczysz, że praca za barem, mimo iż czasami jest ciężka, jest bardzo satysfakcjonująca.
W programie:
1. Cechy i sylwetka barmana
2. Podział napojów mieszanych
- short drinks (cocktail, sour, old fashioned, flip, shooter, stripped drinks)
- long drinks (collins, highball, fizz, egg nog)
3. Zastosowanie miar barowych
4. Terminologia i zastosowanie podstawowego sprzętu i szkła barowego
5. Towaroznawstwo alkoholowe wraz z degustacją – m.in. rum, gin, tequila, cachaca, brandy, cognac, calvados, whisky szkocka, whisky amerykańska, likiery (amaretto, archers, baileys, cointreau, jagermeister, kahlua, malibu)
6. Organzacja baru i przygotowanie stanowiska pracy
7. Prezentacja technik przygotowywania cocktaili
8. Klasyczna praca barmana – cocktaile klasyczne (Martini, Manhattan, Daiquiri, Margarita, Old Fashioned, Caipirinha, White Russian, Mojito, Sex on the Beach, Piňa Colada, Negroni, Whisky Sour, B52, Cuba Libre, Bloody Mary, Gin Fizz, Lunchburg Lemonade, Sidecar, Strawberry Daiquiri)
9. Sztuka dekorowania cocktaili.
Warsztat trwa w godz. 09:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!