Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Michał Węcławek

Kucharz, trener kulinarny, wykładowca i cukiernik z ponad 13-letnim doświadczeniem w gastronomii, półfinalista zawodów "Szef roku" wg. Gault&Millau, Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Jak sam o sobie mówi - pasjonat dobrego jedzenia, tropiciel kulinarnych trendów i wysokich standardów, który najlepiej odnajduje się w wymagającej pracy w kuchni na wysokim poziomie. Swoją karierę zaczynał we włoskiej pizzeri i karczmie ze staropolską kuchnią, skąd trafił do słynnego, warszawskiego CafeBar Lemon, gdzie spędził łącznie 6 lat, z czego połowę na stanowisku Sous Chefa. Później współpracował z Martinem Gimenezem Castro w restauracji Salto, jako Chef de Partie restauracji pięciogwiazdkowego hotelu. Współtworzył popularny koncept kulinarny w formule Pop-up "U chłopaków" i pełnił funkcję Szefa kuchni w restauracji Warszawski Sznyt. Ostatnio pełnił funkcję Pastry Chefa w ekskluzywnym Raffles Hotel Europejski i prowadził zajęcia z cukiernictwa i kuchni molekularnej na Krakowskiej Szkole Restauratorów. 

5-dniowy kurs cukierniczy

Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • GWO ( Good Work Organization ) podstawowe zasady organizacji pracy na sekcji cukierniczej
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady dobrej praktyki produkcyjnej
  • Zasady dobrej praktyki higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP

Część praktyczna (4h)

  • Lista Mise en Place
  • Ciasto parzone
  • Biszkopty
  • spody i ciasteczka kruche

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • kremy cukiernicze – metody aromatyzowania, oraz stabilizowania
  • Ciasto drożdżowe - półfrancuskie
  • Przetwory owocowe przy zastosowaniu stabilizatorów tj. żelatyna spożywcza, agar oraz cukier żelujący
  • Musy owocowe i czekoladowe
  • Ganach’e czekoladowe

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Bezy ( włoska, francuska, hiszpańska ) różnice i zastosowanie
  • Masło kakaowe – pełne spektrum możliwości
  • Ciasta wieloskładnikowe jako ciasta pojedyńcze oraz części składowe w deserach wielosegmentowych
  • Serniki
  • Monoporcje
  • Torty i techniki składania
  • Mirror glaze – zasady i zależności

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Wykończenie tortów, oraz monoporcji
  • Czekolada- podstawy

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Desery talerzowe – zagospodarowanie pozostałościami z produkcji
  • Dekoracje wykończonych deserów
  • Degustacja i dyskusja ( omówienie przygotowanych deserów, różnic, przekrojów oraz ew. błędów )
  • Test teoretyczny
  • Zadanie praktyczne ( tzw. black box ) ocena organizacji, stanowiska pracy, technik, smaku

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 8 godz.
Limit uczestników: 12 osób

Termin warsztatów

  • 2021-01-25
    godz: 08:00
    miasto: Warszawa
    Cena dla Klientów MAKRO: 1600.00 zł
    Cena dla pozostałych uczestników: 1600.00 zł
  • 2021-02-22
    godz: 08:00
    miasto: Kraków
    Cena dla Klientów MAKRO: 1600.00 zł
    Cena dla pozostałych uczestników: 1600.00 zł
  • 2021-04-26
    godz: 08:00
    miasto: Warszawa
    Cena dla Klientów MAKRO: 1600.00 zł
    Cena dla pozostałych uczestników: 1600.00 zł
  • 2021-06-07
    godz: 08:00
    miasto: Kraków
    Cena dla Klientów MAKRO: 1600.00 zł
    Cena dla pozostałych uczestników: 1600.00 zł
Zaloguj się, aby zapisać się na warsztaty

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie przygotujesz:

  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szcypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.