Rodowity krakowianin, od zawsze związany z Krakowem, Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Miłośnik podróży, z których czerpie pomysły do wykorzystania w kuchni polskiej i interpretacji kuchni staropolskiej. Absolwent jednej z szanowanych szkół gastronomicznych w Krakowie, którą ukończył z wyróżnieniem. W wieku 20 lat wyjechał do Norwegii, gdzie szkolił się pracując w jednej z popularnych restauracji w Trondheim. Wkrótce jednak uznał, że najbliższa jego sercu jest kuchnia polska i wrócił do Krakowa. Tam rozwijał się pod okiem wielu znanych Szefów Kuchni m.in. takich jak Dawid Grucel czy Miłosz Kowalski. Kunszt szlifował w pracy i na stanowiskach Sous Chef i Szefa kuchni w restauracjach Czarna kaczka czy Szalone Widelce na rynku krakowskim, w restauracji Zbliżenia na Kaziemierzu oraz w prestiżowych hotelach jak Hitlon czy Puro.
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:
Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor
Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno
Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana
burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ chutney z cytryny
burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek
Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
Serdecznie zapraszamy!
Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje dań:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie przygotujesz:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa
Serdecznie zapraszamy!