Kawa

Desery restauracyjne - trzydniowy kurs cukierniczy/poziom zaawansowany

Zapraszamy na trzydniowy, certyfikowany kurs cukierniczy, podczas którego dowiesz się, jak samodzielnie przygotować kompletną sekcję deserową menu degustacyjnego. W trakcie kursu, podczas 3 spotkań warsztatowych pod okiem naszego Trenera, Pastry Chefa Rafała Gajownika poznasz techniki i receptury niezbędne do przygotowania intermezzo, pre dessert, deserów talerzowych i petit four. 

Kurs dedykowany dla zaawansowanych uczestników.

Warsztaty odbędą się w trzy kolejne poniedziałki września 16.09, 23.09, 30.09 w godzinach 9:00-17:00

W programie warsztatów: 

Etap I 16.09
Pre Dessert i Intermezzo:

Pre Desery:

  • czekoladowy pączek 
  • pianka z mleczka karmelowego z groszkiem 
  • cygaro czekoladowo-bananowe z koniakiem 

Intermezzo:

  • sorbet z rokitnika 
  • krem z limonki z granitą z ogórka i marakui 
  • mus z czarnej porzeczki z burakiem 

Etap II 23.09
Desery talerzowe:

  • smażony sernik z chałwą w cieście filo, lody z czekolady mlecznej z nalewką śliwkową i marynowana śliwka 
  • krem z białej kawy, galaretka z mleka pieczonego, lody migdałowe i żurawina 
  • asaiette bananowe (banana curd, banana bread, banan gotowany w syropie korzennym ) z waniliowym ciasteczkiem i lodyami rumowymi z palonym masłem 

Etap III 30.09
Petit Fours :

  • pâte de fruti wiśniowe 
  • páte Choux z kremem pistacjowym 
  • roche czekoladowe z orzechem laskowym
  • trufla kawowa 

W cenie kursu przerwa kawowa i lunch podczas wszystkich 3 warsztatów.

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 7 godz.

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu przedwiośnia.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • biodrówka jagnięca / warzywa korzeniowe / trawa żubrowa
  • perliczka / grzyby / miód pitny
  • sandacz /szyjki rakowe/papryka
  • kartacze / zioła
  • ogon wołowy / owoce sezonowe / warzywa korzeniowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.