Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Bernard Sitarski

Technik i organizator usług gastronomicznych, wykwalifikowany kelner. Ponad 30 lat doświadczenia w branży gastronomicznej, w tym 25 lat pracy w hotelu Marriott w Warszawie. Szkoleniowiec ( z otrzymanym świadectwem ) z zakresu „jakości serwisu dla gości” QCT (Quality Certified Trainer). Członek grupy przygotowawczej do szkolenia „ całkowitej jakości zarządzania” – TQM (Total Quality Management). Uczestnik grupy przygotowawczej do szkolenia „wracamy do podstaw serwisu” – Back to Basic – design team. Dyplom Pracownika Roku hotelu Marriott za wykonywaną pracę na swoim stanowisku oraz za zaangażowanie w sprawy szkoleniowe w 2000 r. Ekspert – wykładowca w ramach projektu „ Program szkolenia kadr dla rozwojuproduktów turystycznych II ” w zakresie gastronomii; „Obsługa Kelnerska – Catering” (Projekt realizowany na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego). Wykładowca i współtwórca projektów szkolenia kelnerów pod patronatem ośrodków zajmujących się kształceniem pracowników z branży gastronomicznej w Polsce. Pasjonat sztuki serwowania i doboru win. Juror V Mistrzostw Polski Kelnerów – Warszawa 2009. Współtwórca programów szkoleniowych w zakresie Kelner – Sommelier i realizator szkoleń pod patronatem Honorowym ,Hotelarskiego Centrum Szkoleniowego w Świecu.

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 15 godz.
Limit uczestników: 8 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Sztuka Doboru Wina do Potraw z Elementami Serwisu Kelnerskiego

Food Pairing, czyli technika i umiejętność doboru wina do potraw, to coraz bardziej modny nurt w polskiej gastronomii. Coraz więcej gości wybiera restauracje sugerując się nie tylko kartą menu ale również kartą win. Nasze warsztaty to inspirująca okazja, aby pogłębić umiejętność łączenia tych dwóch rzeczy.

Warsztaty zawierają elementy serwisu kelnerskiego oraz część degustacyjną, podczas której uczestnicy sami będą mogli określić swoje odczucia. Dzięki naszym warsztatom zaproponujecie swoim gościom posiłek kompletny, od przystawki po deser, każde danie z odpowiednio dobranym winem. Wpłynie to na pewno na zwiększenie obrotów Twojego biznesu, jak i na wysokość napiwków zespołu kelnerskiego. 

W programie warsztatów::

• zasady doboru wina do potrawy
• jak smak potrawy wpływa na smak wina
• jak używać wina jako przyprawy
• jakich produktów nie łączyć z winem
• wiedzę jak podawać wina krok po kroku

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.