Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Rafał Zaręba

Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro. Z zamiłowania podróżnik i pasjonat kuchni historycznej. Swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Warszawie, jeszcze w wieku szkolnym. Wkrótce potem, zaledwie po roku w pracy w kuchni Cafe Bar Lemon został szefem kuchni, gdzie spędził łącznie 11 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Po powrocie spędził ponad 2 lata w Atelier Amaro, gdzie otrzymał dużą dawkę wiedzy o pracy w restauracji o standardach Przewodnika Michelin. Po Atelier objął pozycję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kierował dwupoziomowym lokalem łączącym w sobie śniadaniowy steakhouse i fine dining wysokiej klasy.

Finger food menu

Przekąski, dania na 1-2 kęsy i wszystko to, co można zjeść bez użycia sztućców. Menu bankietowe i oferta firm cateringowych nie może się bez nich obejść. Rafał Zaręba, Szef kuchni Akademii Inspiracji pokaże, jak przekąski typu fingerfood w klasycznej i nieszablonowej formie bedą cieszyć nie tylko oko, ale również kubki smakowe Waszych gości. W trakcie warsztatu wspólnie z naszym Trenerem przygotujecie:

  • ceviche z korwina z batatem
  • tatar z jagnięciny w skorupie z topinamburu z majonezem estragonowym
  • chips z kurczaka z pate z kurzych wątróbek
  • tatar z buraka z majonezem z trawy żubrowej i orzechem włoskim
  • assiette z pomidora

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 12 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu przedwiośnia.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • biodrówka jagnięca / warzywa korzeniowe / trawa żubrowa
  • perliczka / grzyby / miód pitny
  • sandacz /szyjki rakowe/papryka
  • kartacze / zioła
  • ogon wołowy / owoce sezonowe / warzywa korzeniowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.