Gościnność: Manuale dla Restauracji - "Uporządkuj Swoje Oczekiwania Względem Pracownika"

Manual jest kodeksem każdej restauracji. To pisemny zapis porządkujący strukturę, określający standardy obsługi i najważniejsze zasady funkcjonowania organizacji.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak rozpisać manual skrojony na potrzeby Twojego lokalu
  • przećwiczysz tworzenie procedur i nauczysz się jak je skutecznie wdrażać w życie i egzekwować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny + Kawy na Zimę

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To rozgrzewający napój na ponurą aurę. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zupy, Wywary, Podstawy Sosów

Bazy sosów, czy wywary, są jedną z najistotniejszych podstaw w wydobyciu smaku dania , ale czy najłatwiejszą? Jak je przygotować, aby móc zachwycić gości smakami wyjątkowymi? Na tym warsztacie chcielibyśmy pokazać podstawowe smaki oraz ich zróżnicowanie poprzez pryzmat różnych kultur bazując głównie na kuchni francuskiej, polskiej i tajskiej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu baz pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje:  

  • 5 Podstawowych francuskich sosów i ich pochodne (sos holenderski, veloute, espagnole, madeira, veronique, bearnaise, epice, gribiche, buerre blanc)
  • zupa z ogonów wołowych z grzybami I estragonem 
  • włoska zupa Stracciatella (wywar gotowany 24h)
  • marsylska zupa rybna – Boulliabaisse i Zupa Bisque ze skorupiaków

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Niewinne Spotkanie z Winem

Uwielbiasz wina, ale zawsze zastanawiasz się jakie wybrać? Z nami to będzie bajecznie proste. Wprowadzimy Cię w najskrytsze tajniki sommelierów.
Poznasz sekrety mistrzów winiarstwa oraz właściwego doboru win do potraw.

Warsztaty będą wzbogacone o degustację wykwintnych win oraz aromatycznych serów.

Masz szansę dowiedzieć się wszystkiego o:

  • paringu win, klasyfikacji i podziałach, produkcji win
  • serwowaniu i świadomym łączeniu wina z potrawą
  • właściwym degustowaniu i przechowywaniu wina
  • nowościach w winiarstwie (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowych trendach – o winach BIO i bezalkoholowych

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Tajska

Jedna z najbardziej popularnych kuchni świata. Niesamowicie kolorowa, pikantna i obłędna w smaku. To jeden z najczęściej odwiedzanych przez kucharzy zakątek świata. Opowiemy Ci o podstawowych warzywach, owocach, ziołach i sosach. Poznasz tajskie metody przyrządzania potraw oraz historię i kulturę.

Podczas warsztatów przekażemy wiedzę, która umożliwi poznanie i zrozumienie tej, z pozoru prostej, sztuki kulinarnej. Poznasz podstawowe składniki tajskich potraw takie jak galangal, trawa cytrynowa, liście limonki czy kaffir. W części praktycznej przygotujemy wspólnie 5 tradycyjnych dań, których wykonanie oprzemy na podstawowych i najważniejszych technikach gotowania po tajsku.

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • Tom Yum Goong - ostro kwaśna zupa z krewetkami
  • Tom Khaa Gai - zupa  bazie mleka kokosowego z kurczakiem
  • Pad Thai - klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i kurczakiem
  • Kaeng Phet - wieprzowina w czerwonym curry
  • Kluay Buat Chee - banany w mleku kokosowym

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Smoothie i Letnie Koktajle Bezalkoholowe

Wiosna i lato już coraz bliżej. A jak wiosna, to będzie ciepło i zielono.

Przygotuj dla swoich klientów propozycje koktajli bezalkoholowych, które ugaszą ich pragnienie w upalne dni. A może zdrowe i pożywne smothie, które dodaje mnóstwo energii, wigoru, witamin i minerałów?

Coraz większą uwagę zwracamy na to co pijemy. Chcemy, żeby były to zdrowe napoje, a smoothie stanowi doskonałą odpowiedź dla Ciebie i Twoich gości, którzy już nawet z samego rana będą do Ciebie wpadać po tą bombę witaminową, która da im zastrzyk energii na cały dzień. Jeżeli nie masz jeszcze w swoim lokalu Zielonej Karty to właśnie u nas dowiesz się jak ją stworzyć, jakie połączenia owoców i warzyw są najbardziej popularne i najzdrowsze oraz jak możesz zadziwić swoich gości. Powiemy czy do smoothie używamy przypraw i czego należy unikać.

Podczas naszych warsztatów dowiesz jak przygotować wyśmienity koktajl, po który Twoi goście będą wracać do Twojego lokalu, aby orzeźwić się w ciepły, letni wieczór.

Zainspirujemy Cię jak również jak przygotować napoje, żeby cieszyły też oko Twojego gościa.

 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Przyjdź do nas koniecznie!

Marketing Restauracji

Prowadzisz lub planujesz wkrótce otworzyć restaurację? Czy wiesz, jak wiele czynników ma wpływ na wizytę gościa w Twojej restauracji, zanim skusisz go smacznym daniem? Czy potrafisz stworzyć sprytne menu, które zwiększy sprzedaż? Dlaczego istotne jest spersonalizowanie obowiązków z zakresu promocji restauracji? Czy Facebook to tylko niewinna przestrzeń do publikacji przypadkowych wpisów? Ile gałęzi ma słowo marketing? Czy wiesz, jak je wykorzystać by zwiększyć liczbę gości w swojej restauracji?

Odpowiedzi na te pytania oraz mnóstwo praktycznych rozwiązań przygotowaliśmy dla Ciebie podczas warsztatu „Marketing Restauracyjny”prowadzonego przez Annę Dębską – specjalistę z zakresu poprawnej polityki marketingowej restauracji. Dowiedz się czym jest skuteczna promocja i w jaki sposób prowadzić działania marketingowe, aby Twój lokal stał się miejscem pełnym gości.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny Kawy na Lato

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.

Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać  o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.

Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

  •  

Warsztat Urodzinowy Liczby na Talerzu Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Kawa w Letnich Odsłonach

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.

Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać  o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.

Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Po warsztacie zapraszamy na poczęstunek i tort urodzinowy!

Serdecznie zapraszamy!

Gotuję Nie Marnuję, czyli Kuchnia Zero Waste

Na  warsztatach dowiesz się jak korzystać z produktów sezonowych i lokalnych, jak w pełni i oszczędnie je wykorzystać i co zrobić z wodą po ryżu. Kreatywne rozwiązania na potrawy, w okresie zimowo-wiosennym, gdy wydaje nam się, że mamy niewielki wybór świeżych owoców i warzyw. Każdemu z nas zdarza się kupić za dużo: wyrzucić, przeszacować potrzeby restauracji. Marnowanie jedzenia oraz ogólnie pojęty konsumpcjonizm to plagi wielkich cywilizacji naszych czasów. Na szczęście coraz częściej pochylamy się nad tym problemem i szukamy rozwiązań, które pozwolą nam jak najmniej marnować, a jak najwięcej wykorzystać. Jeśli chcecie wprowadzić dobre nawyki w swojej restauracji, zapraszamy na warsztaty z ideą Zero Waste.

Niech dobra zmiana rozpocznie się z nowym rokiem.   

Przykładowe receptury  (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):

  • kotleciki warzywne a’la kofta / demi warzywny
  • nachosy warzywne / salsą z przejrzalych pomidorów
  • zupa z natki pietruszki / chips parmezanowy
  • gołąbki z pulled pork / czosnek confit / wywar
  • pralina z czerstwego chleba

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Modna restauracja, czyli jaka?

Zapraszamy na wykład poświęcony tworzeniu nowoczesnej, modnej restauracji, podczas którego dowiecie się o tym, jakie wnętrze inspiruje dziś gości i jakie dodatki warto zastosować w wystroju lokalu, poznacie aktualne trendy związane z kuchnią oraz kartą dań, a także dowiecie się, jakie są nowoczesne kierunki postrzegania jedzenia przez gości.

Podczas spotkania Ania Dębska wskaże, jak umiejętnie podążać za modą, ale również poznacie granice, które warto wyznaczać w tym zakresie. Czeka na Was mnóstwo przykładów nie tylko z Europy, ale również z całego świata, które zainspirują Was w tworzeniu modnego miejsca na mapie gastronomicznej Polski.

Jakub Madaliński opowie o „Bezpłatnych cyfrowych rozwiązaniach dla biznesu”. Takie rozwiązania dla jednych to rzecz niezbędna, a dla innych nowość. Zmiany w Polsce zachodzą bardzo szybko, stąd przedstawimy kilka rozwiązań jakie przygotowało MAKRO dla naszych klientów za pośrednictwem projektu Digitalizacji. Prosta i szybka konfiguracja to nie jedyne argumenty.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Po warsztacie zapraszamy na poczęstunek i tort urodzinowy!

Serdecznie zapraszamy!

 

Wina i Sery Warsztat Urodzinowy

„Mówienie o winach jest sztuką”. Opowiadanie o winach w wykonaniu Sommeliera z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!

Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teoria – to podróż po wiedzy i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Sommeliera.

W programie warsztatu:

  • klasyfikacja i podział win
  • produkcja wina
  • odmiany winogron - szczegółowo omawiane, zwłaszcza sezonowość spożycia win
  • przechowywanie win
  • „mówienie o winach jest sztuką” - zwrócenie uwagi uczestników szkolenia na język, którym się posługują mówiąc o winie, zakres słownictwa, które warto przyswoić, by skutecznie sprzedawać wino w restauracji.
  • nowości na rynku winiarskim (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowe trendy – wina BIO, wzrost spożycia win bezalkoholowych
  • przedstawienie win w innych pojemnościach niż 0,75 l - dlaczego warto kupować je do restauracji
  • uczestnicy poznają zasady profesjonalnej degustacji
  • zwięzłe opisywanie win
  • praktyczna nauka otwierania butelek
  • zasady serwisu win przy stole w restauracji itp.
  • rozmowa o konkretnych przykładach serwisu wina oraz food pairingu, czyli świadomym łączeniu win z potrawą (degustacja win wraz z próbowaniem różnego rodzaju serów)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Po warsztacie zapraszamy na poczęstunek i tort urodzinowy!

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Urodzinowy z Gościem Specjalnym Michelem Moran

Zapraszamy na warsztat prowadzony przez Michela Moran - francuskiego restauratora i mistrza kuchni pochodzenia hiszpańskiego. Jurora polskiej edycji MasterChef i MasterChef Junior.

Wspólnie z Michelem przygotujesz 5 dań:

  • starter na zimno w postaci filetu z makreli / chutney z mango i gruszki

drugie dania:

  • konfitowana pierś z przepiórki / balsamiczna redukcja / orzechy laskowe / miód i rozmaryn
  • filet z turbota / sok z marchwi / glazurowana rzepa / ocet cherry
  • comber  jagnięcy / przyprawy orientalne / humus /  świeża mięta

deser:

  • moelleux czekoladowe / sos angielski

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Po warsztacie zapraszamy na poczęstunek i tort urodzinowy!

Szefowie od Kuchni - Słoneczna Italia na Talerzu Krsytiana Szymaniewicza

Włochy na talerzu w wersji Szefa Kuchni z 17-letnim doświadczeniem, które zdobywał między innymi w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach. Absolwenta  Italian Chef Academy i Scuola Nazionale di Pizza w Rzymie. Kucharza słynnych rzymskich restauracji: I Bufalini, Fluid, Mascalzone Romano. Ucznia samego Daniele Garuby i właściciela Restauracji Angolo Dell Pizza w Rzymie. Obecnie szefa kuchni  w La Famiglia Ristorante & Pizzeria Rzeszów oraz kucharza , trenera  oraz właścicieal Buona Akademia Italiana Sp z o.o.

W menu potrawy z trzech wyjątkowych miejsc we Włoszech:

  • przystawka:  Pancarella- Amalfi
  • zupa rybna:   Qugana - Rzym
  • Danie: Dorada All Cartocio - Sycylia

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

 

 

 

 

Urodzinowy Warsztat Barmański

Zapraszamy na warsztat urodzinowy, gdzie teoria jest tłem do praktyki za barem. Dowiesz się i poćwiczysz:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizację i techniki pracy za barem
  • technikę obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie?
  • a wszyscy uczestnicy będą mieli okazje przygotować napoje wykorzystując kombinację technik i składników najwyższej jakości

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00.

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Restauracyjne Level 2 Rafał Gajownik

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz trzy desery restauracyjne.

Przykładowe receptury:

  • tarta z truskawkami i angosturą /piana ze szczawiu /sorbet z rabarabaru /granita owocowa  
  • gotowany rabarbar/ mus z białej czekolady/ sorbet z maślanki 
  • tarta jabłkowa ,,Granny Smith”/ sorbet jabłkowy z białym bzem /seler naciowy /crumeble jogurtowe 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Paris Brest, Ptysie, Eklery - Ciasta Parzone wg Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz cztery propozycje deserów.

Przykładowe receptury:

  • ptyś z  kremem z biała czekoladą z limonką  /galaretka truskawkowo-rabarbarowa 
  • eklerek z kremem czekoladowym patisiere 
  • Paris Brest z kremem orzechowym 
  • Saint Honoré z chantilly waniliowym  i gruszką

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Ciasta Pieczone i Tarty z Letnimi Owocami wg Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz cztery propozycje wysmienitych ciast.

Przykładowe receptury:

  • tarta czekoladowo-kawowa /kremem migdałowo-tymiankowym i śliwką 
  • tarta bazyliowo-kokosowa z truskawkami 
  • ciasto jogurtowe z cytryną, czarnym bzem i czereśniami 
  • New York chesccake z jagodami 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

 

Bezy wg Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz cztery propozycje słodkich deserów.

Przykładowe receptury:

  • beza szwajcarska z lemon curd z bergamotką i malinami i różą
  • Beza Pavlova z kokosem / galaretką malibu i ananasem 
  • kawowy tort bezowy z czereśniami 
  • czarna szwarwaldzka Beza Pavlova z wiśniami i czekoladą

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Urodzinowy pokaz przygotowania dania wg Michela Moran

W związku z olbrzymim zainteresowaniem warsztatami z Gościem Specjalnym 2 Urodzin Akademii w dniu 9 kwietnia, z radością informujemy, że Michel Moran, poza warsztatem kuchennym, poprowadzi również pokaz kulinarny dla szerszej publiczności. Każda firma, która zapisała przynajmniej jednego uczestnika na dowolny inny warsztat obywający się w dniu urodzin, może wykupić miejsce na pokazie, który odbędzie się w godzinach 14.00-15.00! Koszt uczestnictwa w pokazie to 100zł. Liczba miejsc ograniczona do 36, pierwszych 15 osób ma zagwarantowane miejsce siedzące.

Street Food Azja

Street Food to szeroko pojęte formy spożywania jedzenia na ulicach. Dania tego typu przyrządzane są szybko i są bardzo smaczne, przygotowywane ze świeżych produktów. W menu znajdziemy potrawy dla każdego smakosza: od różnorodnych sałatek po elementy opiekane w głębokim tłuszczu, mieszane makarony oraz soczyste kanapki. W każdym zakątku Azji smakuje ono inaczej i przygotowywane jest ze składników typowych dla danego regionu.

Na warsztacie zrobimy mix smaków z Tajlandii, Kambodży oraz Japonii.

W menu:

  • pad thai
  • ryż z ostrym sosem i wieprzowiną
  • ramen
  • bułka z mięsem w chińskim stylu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Grill Azja

W Azji Grill to jedno z podstawowych urządzeń, na których przygotowywane są posiłki. Nie tylko mięsa ale i aromatyczne warzywa. W Turcji pieczone i grillowane bakłażany zamieniają się w pyszne pasty z dodatkiem innych warzyw i jogurtów, a mięsa marynowane właśnie na grillu nabierają swojej soczystość.

Na warsztacie pokażemy  jak, inaczej niż zwykle, możemy wykorzystać grilla do wydobycia smaku z mięs i warzyw. Wszystko będzie otulone azjatyckimi przyprawami. Powiemy jakie świeże zioła najbardziej pasują do grillowanych mięs oraz jak te mięsa marynować, aby zawsze pozostały soczyste.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • wieprzowina
  • wołowina
  • baranina
  • ryby i owoce morza.
  • warzywa

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Hiszpańskie Tapas

To właśnie w Hiszpanii króluje tapas!

Bez względu na to, w jakim regionie jesteśmy i na jakie produkty trafimy, mamy możliwość spróbowania ich w formie tapas. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy, od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek. Od prostych andaluzyjskich oliwek czy iberyjskiego jamon (szynka ze świni iberyjskiej karmionej żołędziami ) po ekskluzywne tapas z truflami.

Tapas zachęca do dzielenia się nim z innymi ludźmi.

Wspólnie przygotujemy tapas na wiele sposobów: od krokietów po ziemniaki i ryby, a nawet ośmiornice. Opowiemy o przyprawach i historii potraw oraz jak w prosty sposób przygotować różnorodne tapasowe uczy pełne dan mięsnych, rybnych oraz warzywnych.

Viva Espania :)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Octy w Naszym życiu

Warto przypomnieć, że ocet towarzyszy nam od 5 tysięcy lat i wynaleziony został przez babilonczykow. Otrzymywany był z  wina daktylowego. Przez całe tysiąclecia był jednym z najpopularniejszych napojów, zaliczano go do najważniejszych środków medycznych i był szeroko wykorzystywany w kuchni oraz kosmetyce. Obecnie używany jest w  kuchniach na całym świecie. Nasze babcie używały go codziennie nie tylko do gotowania.

Przedstawimy wiele historii związanych z octami ale przede wszystkim pokażemy tajniki Wykorzystania ich w naszych daniach, nie tylko wytrawnych. Zaczniemy od octów z całego świata: od ryżowego po słodowy, kwasowy, winny czy owocowy. Następnie przyrządzimy dania z octami oraz na ich bazie, spróbujesz jak niecodzienne mogą smakować dania doprawione tym zdrowym, a niedocenianym produktem.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Turcja Pełna Smaków

Niesamowity kraj leżący na dwóch kontynentach. Jeszcze w Europie i już w Azji, a jedzenie tak egzotyczne i smaczne, ze wraca się tam regularnie,  chodź na chwilę. Turcją to nie tylko kebab chodź tam jest go nawet 20 rodzajów. To także świeże ryby, pyszny chleb, cudowne meze, pyszne sałatki i dania mięsne - a to tylko szczypta różnorodności tureckich specjałów.

Spróbować  Turcji możesz na naszych warsztatach, na których wspólnie przeniesiemy się do tureckiej restauracji pełnej smaków i aromatycznych przypraw.

Przykładowe menu :

  • meze - paklican emze- specjalna pasta z bakłażana z orzechami , havuc emze- pasta marchewkowa ,
  • Börek - turecki borek z szpinakiem i serem typu feta
  • Mercimek corbasi - aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy
  • Adana Beyti- danie mięsne pochodzące z regionu Adana, przyprawione tureckimi przyprawami z super sosem pomidorowy :)
  • Cigara Börek ve seker - deser w kształcie „papierosa” nadziany masą chałwową

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Ligurii według Nestora Grojewskiego

Włochy na talerzu w wersji Szefa Kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach, hotelach, cateringach i na planach filmowych. Począwszy od Rome Cavalieri Waldorf Astoria, czy najlepszych restauracji przy Via Veneto, do studiów filmowych Cinecitta w Rzymie. Od 2008 prowadzi restaurację CRU.DOP uznaną za najlepszą restaurację rybną w Rzymie.

Na tym warsztacie poznamy kuchnię regionu Liguria, a w menu:

  • Pasta al pesto genovese
  • Cappon magro
  • Coniglio a'la ligure con olive e pinoli
  • Torta pasqualina
  • Latte fritto dolce genovese

    Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

    Serdecznie zapraszamy!

     

Kuchnia Lazio według Nestora Grojewskiego

Włochy na talerzu w wersji Szefa Kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach, hotelach, cateringach i na planach filmowych. Począwszy od Rome Cavalieri Waldorf Astoria, czy najlepszych restauracji przy Via Veneto, do studiów filmowych Cinecitta w Rzymie. Od 2008 prowadzi restaurację CRU.DOP uznaną za najlepszą restaurację rybną w Rzymie.

Na tym warsztacie poznamy kuchnię regionu Lazio, a w menu:

  • gnocchi a’la romana
  • spaghetti a’la carbonara
  • spaghetti a’la amatriciana
  • spaghetti a’la amatriciana
  • pasta a’la gricia
  • panzanella romana

    Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

    Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Sycylii według Nestora Grojewskiego

Włochy na talerzu w wersji Szefa Kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach, hotelach, cateringach i na planach filmowych. Począwszy od Rome Cavalieri Waldorf Astoria, czy najlepszych restauracji przy Via Veneto, do studiów filmowych Cinecitta w Rzymie. Od 2008 prowadzi restaurację CRU.DOP uznaną za najlepszą restaurację rybną w Rzymie.

Na tym warsztacie poznamy kuchnię regionu Sycilii, a w menu:

  • Arancini di riso
  • Panelle fritte
  • Pasta al forno
  • Caponata siciliana
  • Pasta alla norma

    Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

    Serdecznie zapraszamy!

     

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.