HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.
Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie
W programie warsztatu::
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Chcesz samodzielnie zająć się promocją swojej restauracji?
Masz pracownika odpowiedzialnego za marketing lokalu?
Zapraszamy na Warsztat, podczas którego dowiesz się wszystkiego na temat strategii reklamowej Twojej restauracji i jej efektywnego wdrożenia.
W trakcie szkolenia:
- otrzymasz dane rynkowe związane z potrzebami gości, obowiązującymi trendami oraz technikami, które skutecznie wypromują Twoją restaurację.
- dowiesz się, jak wiele czynników ma wpływ na zwiększenie liczby gości i jak je wykorzystać.
- poznasz istotę szkolenia załogi z zakresu marketingu i stworzenia "sprzedażowej" karty dań,
- zobaczysz jak skutecznie prowadzić profil na Facebooku i Instagramie w oparciu o kalendarz promocji
Celem warsztatu jest stworzenie konkretnej listy działań marketingowych, którą będziesz mógł wdrożyć tuż po jego zakończeniu. Dzięki temu dotrzesz do nowych gości i wypromujesz swój lokal. Lista będzie oparta o profil Twojego lokalu oraz gości, na których czekasz. Dzięki temu wyjdziesz z gotowymi rozwiązaniami, które pomogą Ci w skutecznej reklamie restauracji.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Warsztat skierowany do restauratorów, managerów, szefów kuchni i wszystkich zarządzających zespołem w branży gastronomicznej. Podczas warsztatu poszukamy odpowiedzi na pytania:
Czy motywowanie ludzi ma sens?
Czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna?
Dlaczego niektórzy ludzie robią więcej podczas gdy zdecydowana większość woli zrobić mniej?
W trakcie spotkania sięgniemy po praktyczne ćwiczenia z wykorzystaniem technik motywacyjnych i zastanowimy się, jak sprawić, żeby kelnerom i kucharzom chciało się chcieć, a kuchnia pokochała salę i odwrotnie.
W programie warsztatu między innymi:
- jak sprawić, żeby ludzie od Ciebie nie odchodzili
- skąd wynika i jak sobie radzić z demotywacją wśród pracowników
- subiektywne poczucie sprawiedliwości i jego wpływ na motywację
- odtruwanie pracownika zdemotywowanego
- systemy kar i nagród
- jak karać, żeby jednocześnie motywować
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.
Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.
W trakcie warsztatu dowiesz się:
Szkolenie ma za zadanie usystematyzować wiedzę z zakresu tzw. inżynierii menu oraz wskazać możliwość praktycznego jej wykorzystania podczas części warsztatowej, a docelowo we własnej restauracji. Szkolenie jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą w znaczący sposób poprawić rentowność swojej karty. Szkolenie nie jest skierowane do Szefów Kuchni, rentowność karty analizowana będzie z perspektywy tzw. „frontu restauracji”.
W trakcie szkolenia omówione zostaną w sposób szczegółowy:
• kształt prawidłowego portfolio produktów
• struktura pozycji rentownych i nierentownych
oraz znaczenie ich funkcji dla spójności oferty (czasem nierentowne pozycje są niezbędne!)
• omówienie relacji współczynników food cost, bev cost, marża, sposób ustalania ceny finalnej
• kwestia tzw. kanibalizmu produktowego (jak go wykryć i jak jemu zapobiegać)
• świadomakomunikacja pozycji wysokomarżowych (zarządzenie uwagą Gości)
• estetyka karty, a psychologia sprzedaży (ozdobniki, które tylko pozornie mają ozdabiać kartę)
• aspekt formalno - prawny (gramatury, alergeny) omówienie obowiązujących na terenie RP regulacji prawnych
Ci z uczestników, którzy chcieliby podczas warsztatu przeprowadzić proces optymalizacji własnej karty proszeni są o zabranie ze sobą:
- karty menu z własnej restauracji
- zestawienia sprzedaży ilościowej z okresu trzech ostatnich miesięcy dań z kategorii „Dania Główne”
- food costów (kosztów surowca) dla dań z kategorii „Dania Główne
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.
W programie warsztatu:
Pod okiem pasjonata kawy:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.
Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.
Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.
Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.
W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Warsztaty koktajlowe prowadzone przez Mistrzów Świata konsekwentnie łączące profesjonalny serwis z pionierską sztuką świętowania. Celem warsztatu jest przekazanie odpowiednich wskazówek dotyczących stworzenia magicznej atmosfery w barze oraz dostarczenia gościom niesamowitych emocji serwując im nietuzinkowe koktajle. Zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas obsługi swoich gości, jak również zainspiruje ich do wyjścia poza schemat klasycznych koktajli i zaskakiwania własnymi kreacjami. Warsztat dedykowany zarówno początkującym barmanom.
Jeśli chcesz poznać nowoczesne techniki, nietypowe połączenia smaków oraz sposoby na zahipnotyzowanie gości w swoim barze zapisz się już dziś!
Program warsztatu:
• Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,
• Nowoczesne trendy w światowej miksologii,
• Techniki sporządzania koktajli,
• Podział i charakterystyka napojów mieszanych,
• Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,
• „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,
• Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,
• Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,
Warsztaty praktyczne:
• Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,
• Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,
• Hospitality w twoim barze,
• Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )
• Dekorowanie koktajli
Warsztat trwa w godzinach 10-15
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:
Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor
Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno
Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana
burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ chutney z cytryny
burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek
Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
Serdecznie zapraszamy!
Być dobrym kelnerem to sztuka. Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy, to czy Goście odwiedzą Twoją restaurację ponownie.
Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sztuki kelnerskiej i oczarować odwiedzających nienagannym serwisem kelnerskim.
W programie warsztatów:
A w praktyce:
Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Nie ma nic lepszego w pracy za barem niż zadowolenie naszych gości z serwowanych im cocktaili. Jeżeli chcesz poznać podstawy miksologii, techniki przygotowywania napojów mieszanych, najbardziej znane klasyczne cocktaile czy sztukę ich dekorowania tak, aby oczarować swoich gości, to ten warsztat jest właśnie dla Ciebie! Zobaczysz, że praca za barem, mimo iż czasami jest ciężka, jest bardzo satysfakcjonująca.
W programie:
1. Cechy i sylwetka barmana
2. Podział napojów mieszanych
- short drinks (cocktail, sour, old fashioned, flip, shooter, stripped drinks)
- long drinks (collins, highball, fizz, egg nog)
3. Zastosowanie miar barowych
4. Terminologia i zastosowanie podstawowego sprzętu i szkła barowego
5. Towaroznawstwo alkoholowe wraz z degustacją – m.in. rum, gin, tequila, cachaca, brandy, cognac, calvados, whisky szkocka, whisky amerykańska, likiery (amaretto, archers, baileys, cointreau, jagermeister, kahlua, malibu)
6. Organzacja baru i przygotowanie stanowiska pracy
7. Prezentacja technik przygotowywania cocktaili
8. Klasyczna praca barmana – cocktaile klasyczne (Martini, Manhattan, Daiquiri, Margarita, Old Fashioned, Caipirinha, White Russian, Mojito, Sex on the Beach, Piňa Colada, Negroni, Whisky Sour, B52, Cuba Libre, Bloody Mary, Gin Fizz, Lunchburg Lemonade, Sidecar, Strawberry Daiquiri)
9. Sztuka dekorowania cocktaili.
Warsztat trwa w godz. 09:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Aktywna sprzedaż kelnerska w restauracji to diagnozowanie potrzeb Gościa, wyprzedzanie Go zawsze o krok wychodząc z propozycją napojów, przystawek, dań głównych czy deserów. Zwiększyć sprzedaż można również na innych etapach obsługi Gościa indywidualnego. Ci którzy tego nie robią, bądź myślą, że aktywna sprzedaż jest nachalna, są zwykłymi „zbieraczami zamówień”, których napiwki są bardzo małe, albo nie mają ich wcale. Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sprzedaży kelnerskiej i zarabiać więcej.
Program: Aktywna sprzedaż:
Warsztaty praktyczne:
Ćwiczenia z obsługi Gościa, z zastosowaniem technik sprzedażowych.
Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy.
Uwielbiasz wina, ale zawsze zastanawiasz się jakie wybrać? Chciałbyś wiedzieć, jak dobrać wino do konktetnej potrawy, pory roku lub okazji? Dzięki Niewinnemu spotkaniu z winem dowiesz się, jakie to proste! Wprowadzimy Cię w najskrytsze tajniki sommelierów. W trakcie warsztatu poznasz sekrety mistrzów winiarstwa oraz techniki właściwego doboru win do potraw.
Warsztaty będą wzbogacone o degustację wykwintnych win oraz aromatycznych serów.
W trakcie spotkania dowiesz się o:
Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00
Nie czekając na wiosnę szukamy owocowych smaków w formie nowoczesnych deserów w monoporcjach. Na warsztacie wykorzystamy owoce czarnego bzu, cytryny czy maliny i połączymy .je z czekoladą, kokosem i serkiem. Podczas warsztatu będziemy pracować na technikach wykorzystujących bazy piekarnicze, glazury cukiernicze i musy. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:
Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Tomasz Świerczek, czerpiąc ze swojego doświadczenia w zdobywaniu gwiazdki Michelin przygotował specjalny warsztat, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie opracować kompletne menu degustacyjne dla restauracji typu fine dining. Podczas warsztatu porozmawiamy o specyfice prowadzenia lokalu typu fine dining, serwisu menu degustacyjnego i komponowaniu menu restauracji z gwiazdką Michelin.
W programie:
- Chips ze skóry Dorsza Skrei, Majonez z ikry dorsza, lubczyk
- Ostryga w tempurze, ogórek, maślanka i rzodkiewka „daikon”
- Taco z Ceviche z przegrzebka, avocado, chilli
- Seler Pieczony w sianie, emulsja z brązowego masła
- Dorsz „confit” gotowany w oliwie z oliwek, velouté z pietruszki
- Jagnięcina glazurowana w miso, kawior z bakłażana
- Czekoladowy Tort Malinowy z chrupiącym waflem i orzechami laskowymi
Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Powyższe menu może ulec zmianie w zależności od dostępności poszczegółnych składników sezonowych.
Serdecznie zapraszamy!
Trudno wyobrazić sobie dziejszą gastronomię bez bistro, czyli lokali, w których panuje klimat luźnej elegancji, gdzie dominuje tzw. "comfort food". Podczas warsztatu opowiemy o tym, czym bistro różni się od typowych restauracji, czym charakteryzuje się ten rodzaj kuchni i jak dobrać menu do własnego bistro. W trakcie spotkania weźmiemy na warsztat tradycyjne, klasyczne smaki typowe dla gotowania w bistro i nadamy im nowoczesny charakter i świeże kombinacje, które zainspirują Cię do dalszego tworzenia własnych receptur. Na warsztacie sięgniemy równiez po nowoczesne techniki takie jak np.: sous vide, peklowanie, fermentowanie. Porozmawiamy również o trendach i o tym, jak składać i aranżować dania w stylu bistro.
Na warsztatach przygotujesz:
Gravlax z łososia z musem z łososia wędzonego i ogórkiem peklowanym.
Sałatkę z Cykorii z lekkim sosem curry, jajkiem sous vide i prażonymi migdałami.
Krem z topinamburu z chipsem z topinamburu i olejem borowikowym.
Pierś z kurczaka z selerem pieczonym w soli, slaw z selera i kalarepy i sosem z palonego masła.
Dorsza z pieczoną skorzonerą, puree ze skorzonery i jarmużem.
Warsztat trwa w godzinach 10-15.
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Serdecznie zapraszamy!
Zimna płyta czyli przystawki zimne od zawsze wizytówka bankietu lub przyjęcia weselnego. Na naszych warsztatach postaramy wprowadzić was w nowe techniki przyrządzania, nowe składniki i uniwersalne rozwiązania które na pewno przyjmą się w każdej okoliczności i miejscu.
Warsztat trwa w godz. 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Warsztat cukierniczy na poziomie średnio-zaawansowanym, podczas którego wspólnie przećwiczymy techniki niezbędne przy pracy na sekcji deserowej. Na warsztacie przybliżymy uczestnikom tematykę ganaszowania, i klasycznych kremów cukierniczych. Podczas warsztatu dużo uwagi poświęcimy wydajności pod względem wykorzystywanych baz smakowych i produktów bazowych, które pozwolą nam wykorzystywać ich składniki niekoniecznie w deserach. W menu warsztatu znajdziecie:
Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Obierać, nie obierać? Blanszować czy nie? Podawać klasycznie czy nowocześnie? Jako główny składnik czy dodatek? Na warsztacie odpowiemy sobie na wszystkie pytania jakie mogły paść w kontekście szparagów i wokół nich zbudujemy kilka dań z różnych kategorii. Podczas warsztatu wykorzystamy szparagi finger food’ach, sałatkach, przystawkach i daniach głównych.
Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym znajdziecie:
Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor
Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana
Burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ kiszona cytryna
Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00.
Serdecznie zapraszamy!
Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.
Podczas warsztatu uczestnicy zapoznają się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców czy kasz. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy, że nie dla każdego produktu jest to najlepsze rozwiązanie.
Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:
Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności.
Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:
Dzień 1
Część teoretyczna (4h):
Część praktyczna (4h)
Dzień 2
Część praktyczna (8h):
Dzień 3
Część praktyczna (8h):
Dzień 4:
Część praktyczna (8h):
Dzień 5:
Część praktyczna (8h):
W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO.
Serdecznie zapraszamy!
Mówienie o winach jest sztuką. Opowiadanie o winach, w wykonaniu Sommeliera z certyfikatem WSET 2 oraz z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu - jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!
Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teoria – to podróż po zakamarkach wiedzy, ciekawostkach, regionach winiarskich np. egzotycznej Australii i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Sommeliera, z łączeniem wina z potrawami czyli foodpairingiem.
W programie warsztatu:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Druga odsłona warsztatu z interpretacji dań i składników charakterystycznych dla kuchni polskiej. W trakcie spotkania przygotujemy współczesne wersje znanych jak i zapomnianych dań wykorzystując szeroką gamę technik kulinarnych. Przedstawimy wizję Polskiej kuchni dostosowaną do aktualnych trendów w wymagań rynku gastronomicznego.
Na warsztacie między innymi:
Bigosek z karpia z suszoną kapustą kiszoną, kandyzowaną skórką z cytryny i prażonym chlebem
Kołduny tyszkiewiczowskie w sosie kminkowym
Pstrąg z kapustą, konfiturą z kaszanki i żółtym sosem
Comber z królika z konfitowanymi nerkami, serem kozim i ziemniakami w maśle w rumiankowym bulionie
Polewka piwna z serem smażonym w migdałach
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Dołącz do najsmaczniejszej gastro imprezy tej jesieni! Podczas wieczornego warsztatu dla miłośników pizzy nie zabraknie ciekawostek na temat tego najpopularniejszego dania kuchni włoskiej. W trakcie wspólnego gotowania sięgniemy po klasyczne i bardziej nowoczesne receptury pokazując, że pizza ma wiecej niż jedno oblicze.
Uczestnicy warsztatu pod okiem doświadczonego Szefa kuchni poznają techniki wyrabiania idealnego ciasta w kilku wydaniach. Od podstaw przygotują znane i mniej znane warianty sosu pomidorowego i dowiedzą się wszystkiego o kopmonowaniu dodatków. Dodatkowo, poznają sposoby zawijania ciast, czy nadziewania ich serem oraz będą mieli okazję upiec placki w profesjonalnym piecu do pizzy.
W trakcie spotkania uczestnicy przygotują:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Ograniczanie kalorii w diecie już dawno przestało być zaledwie modą i co raz częsciej jest elementem, który decyduje nie tylko o tym, jakie danie z karty zamawiają nasi goście ale czy w ogóle odwiedzą daną restaurację. Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, dlaczego lekkie dania z ograniczoną zawartością cukrów, tłuszczu i soli powinny znaleźć się w menu każdej restauracji i jak tworzyć inspirujące receptury na bazie warzyw, białego mięsa i ryb. W fit menu warsztatowym znajdzie się:
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Weganie i wegetarianie to co raz szybciej rosnąca grupa klientów gastronomii. Jednocześnie są to goście, którzy tak samo jak każdy poszukuje ciakwych połączeń smaków, innowacyjnych receptur i nietuzinkowego menu. Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie karty, w której silną pozycję zajmą dania wybierane przez grupę sięgających po dania bezmięsne. Na warsztacie przybliżymy sposoby przygotowania dań klasycznych w wersjach bezmięsnych, wegańskiego street foodu, deseru czy dań spełniających oczekiwania dzieci jak i bardziej ekskluzywną wersję tego rodzaju kuchni.
Poznaj oblicza kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i samodzielnie przygotuj:
Pulled z zielonego owocu drzewa bochenkowego,
Pulpety z czarnej soczewicy w sosie koperkowy,
Szare kluski z miodową kapustą kiszoną i okrasą z pomidorów suszonych,
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Powiew lata o aromacie kawy? Słodkie lato pachnące sezonowymi owocami? A może pokusić się o pomysł na wyjątkowy deser na grilla ze znajomymi? Zainspiruj się! Z nami to łatwe. Na naszych warsztatach z deserów na lato dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam, a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.
W menu warsztatu:
Pavlova z bezy szwajcarskiej z owocami leśnymi.
Angielski brownie ‘Trifle’ z truskawkami.
Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00
Serdecznie zapraszamy!
Poznaj tajniki kultury piwnej i dowiedz się, jak prawidłowo serwować i parować piwo z jedzeniem. Podczas warsztatu poznasz wiele ciekawostek dotyczących historii piwa oraz sposobów warzenia i dowiesz się jak rozróżniać podstawowe gatunki piw dostępne na rynku. W trakcie spotkania:
- spróbujesz i poznasz charakterystykę gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel
- dowiesz się, z jakich składników warzy się piwo i czym się różnią techniki i sposoby warzenia
- przetrenujesz profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki
- poznasz podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa
- zobaczysz jak łączyć różne gatunki piwa z różnorodnymi przekąskami
Warsztat dedykowany jest dla barmanów i kelnerów oraz pasjonatów i osób na co dzień sprzedających piwo. Warsztat prowadzony jest na profesjonalnie wyposażonym barze, na którym będziesz mieć okazję zapoznać się ze sprzętem wykorzystywanym do pracy przy serwowaniu piwa.
W trakcie warsztatu wykorzystujemy piwa alkoholowe i bezalkoholowe z różnych stron świata, przede wszystkim czeskich jak Pilsner Urqell czy Kozel.
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.
Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!
W programie warsztatu:
Warsztaty praktyczne:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.
Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!
W programie warsztatu:
Warsztaty praktyczne:
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.
Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):
Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Myślałeś o wejściu w biznes gastronomiczny? Marzyłeś o tym, żeby mieć własną restaurację? Zanim zainwestujesz przygotuj się dobrze do tego przedsięwzięcia po to, aby marzenie nie okazało się jedynie utrapieniem.
Podczas dwudniowego warsztatu odkryjemy przed Tobą tajniki funkcjonowania lokalu gastronomicznego, zarówno z perspektywy kulinarnej jak i finansowej oraz marketingowej. Dzięki naszemu spotkaniu dowiesz się, w jaki sposób stworzyć biznes plan i skalkulować elementy odpowiedzialne za powodzenie przedsięwzięcia. Dodatkowo pomożemy Ci przygotować się do sprawnej i efektywnej rekrutacji oraz późniejszej współpracy z Szefem kuchni i jego załogą czy menadżerem. W trakcie warsztatu wprowadzimy Cię również w specyfikę reklamy lokalu gastronomicznego i pokażemy dobre praktyki promocji na start.
Warsztat prowadzony będzie przez doświadczonego restauratora i ekonomistę zajmującego się tematyką gastronomii Tomasza Habdasa oraz Szefa kuchni. z ponad 20lenim doświadczeniem - Rafała Zarębę.
W programie warsztatu:
Warsztat trwa dwa dni w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie przygotujesz:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa
Serdecznie zapraszamy!
Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.
Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?
Spotkanie dedykowane dla:
Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, jak komponować i modyfikować menu weselne aby zadowolić każdą grupę gości, jak nazywać dania w ofercie menu weselnego, dlaczego opcja wege jest niezbędna i jak w razie potrzeby szybko ją zorganizować. Dodatkowo, przepracujemy triki i omówimy dobre praktyki pozwalające na uzyskanie powtarzalności w serwisie na 100-150 porcji i jak doprawiać dania, aby były do przyjęcia dla każdego.
Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.
Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:
Dzień 1
Część teoretyczna (4h):
Część praktyczna (4h)
Dzień 2
Część praktyczna (8h):
Dzień 3
Część praktyczna (8h):
Dzień 4:
Część praktyczna (8h):
Dzień 5:
Część praktyczna (8h):
W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO.
Serdecznie zapraszamy!
Podczas warsztatu pokażemy, że samodzielnie przygotowane lody mogą być wizytówką lokalu nie tylko w trakcie sezonu letniego ale przez cały rok. Na spotkaniu nasz Trener wspólnie z uczestnikami przećwiczy produkcję lodów słodkich i wytrawnych zaczynając od bazy, przez zrobienie i wykorzystanie naturalnych stabilizatorów i dodatków do wykońecznia klasycznych i nietypowych smaków. W trakcie warsztatu przećwiczymy rownież techniki serwowania takie jak np. quenelle i udowodnimy, że nie trzeba maszyny do lodów aby je przygotować.
W programie:
- baza do lodów: dojrzewanie, pasteryzacja lub praca na produktach pasteryzowanych
- bazy owocowe, warzywne, ziołowe
- karmelizowanie orzechów
- przygotowanie naturalnych stabilizatorów
- różnice między gellato a lodami/ sorbetami, a sherbetami
- przygotowanie pasty orzechowej od podstaw
Podczas warsztatu uczestnicy przygotują lody i sorbety:
Warsztat trwa w godzinach 10-17 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Przygotowaliśmy specjalny warsztat dla miłośników grillowania, podczas którego połączymy tematy marynowania, grillowania, wędzenia i ciekawostkami na temat piwa, paringiem piwa z jedzeniem i technikami serwowania. Podczas warsztatu uczestnicy wspoólnie przygotują i zgrillują rózne mięsa oraz przygotują nietuzinkowe dodatki do grilla i będą mieli okazję zdegustować różnych rodzajów piw z naszego baru piwnego.
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
W programie warsztatu:
- jak przygotowywać palenisko
- podwędzanie w domu i na powietrzu
- wykorzystanie piwa w przygotowywaniu mięs (glazury i marynaty na bazie piwa)
- obróbka i przygotowywanie mięs
- techniki serwowania piwa połączone z degustacją
- ciekawostki na temat produkcji i historii piwa
- paring piwa z mięsami i przekąskami słonymi
Podczas warsztatu nie zabraknie oczywiście grillowania i jedzenia wspólnie przygotwanych potraw, wszyscy uczestnicy poznają receptury i przygotują takie dania jak:
Warsztat trwa w godzinach 17-21
Serdecznie zapraszamy!
Moda na niektóre dania z wołowiny nigdy nie przeminie, dlatego warto wzbogacić menu o ten szlachetny gatunek mięsa, który co raz częściej gości na polskich stołach. Podczas warsztatu dowiesz się, jak wybierać i sezonować wołowinę, w jaki sposób oceniać gatunek mięsa, czym jest marmurkowość, jaki jest idealny czas smażenia różnych steków i które części są najlepsze na stek. Podczas warsztatu porozmawiamy również o różnych częściach wołu, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy:
Warsztat trwa w godz. 10-16
Serdecznie zapraszamy!
Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:
W menu:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.
W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Niezwykle aromatyczny, kolorowy i jedyny w swoim rodzaju warsztat, na którym odkryjesz bogactwo smaków rodem z Tajlandii! Podczas spotkania nasz trener Bartosz "Snecz" Dębski wprowadzi uczestników do świata produktów tradycyjnej kuchni tajskiej, połączeń pikanterii ze słodkością i 5-tego smaku "umami". W menu warsztatu znajdziesz:
- TOM KHA GAI - Tajska zupa na bazie mleka kokosowego trawy cytrynowej, kafiru i imbiru z kurczakiem i boczniakiem
- PAD KRA PAO - Siekany kurczak smażony z sosem ostrygowym, tajską bazylią i chili, podany z ryżem jaśminowym i jajkiem smażonym na woku
- PAD THAI KUNG - Makaron ryżowy smażony metodą Stir-Fry z krewetkami, w sosie na bazie tamaryndowca, z dodatkiem, kiełków fasoli Mung, orzechów, kolendry i chili
- KHAO NIAOW MA MUANG (Mango sticky rice) - Kleisty ryż gotowany w mleku kokosowym z dodatkiem pulpy mango i świeżego mango
Warsztat trwa w godzinach 10-15
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Serdecznie zapraszamy!
Bartosz "Snecz" Dębski zaprasza miłośników kuchni tajskiej do wspólnego pogłębienia znajomości receptur, składników, aromatów i smaków tamtejszej kuchni. Podczas warsztatatu przećwiczymy techniki na co dzień wykorzystywane w Tajlandii i wspólnie przygotujemy aż 7 receptur:
Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Niezwykle aromatyczny, kolorowy i jedyny w swoim rodzaju warsztat, na którym odkryjesz bogactwo smaków rodem z Tajlandii! Podczas spotkania nasz trener Bartosz "Snecz" Dębski wprowadzi uczestników do świata produktów tradycyjnej kuchni tajskiej, połączeń pikanterii ze słodkością i 5-tego smaku "umami". W menu warsztatu znajdziesz:
- TOM KHA GAI - Tajska zupa na bazie mleka kokosowego trawy cytrynowej, kafiru i imbiru z kurczakiem i boczniakiem
- PAD KRA PAO - Siekany kurczak smażony z sosem ostrygowym, tajską bazylią i chili, podany z ryżem jaśminowym i jajkiem smażonym na woku
- PAD THAI KUNG - Makaron ryżowy smażony metodą Stir-Fry z krewetkami, w sosie na bazie tamaryndowca, z dodatkiem, kiełków, fasoli Mung, orzechów, kolendry i chili
- KHAO NIAOW MA MUANG (Mango sticky rice) - Kleisty ryż gotowany w mleku kokosowym z dodatkiem pulpy mango i świeżego mango
Warsztat trwa w godzinach 17-21
W cenie warsztatu przerwa kawowa. Serdecznie zapraszamy!
Warsztat, podczas którego omówimy koncepcję i zalety posiadania w ofercie menu przystawek, przekąsek, dań i deserów, którymi goście mogą się dzielić, jedząc ze wspólnego talerza. W trakcie warsztatu porozmawiamy o bardziej lub mniej pragmatycznych korzyściach jak optymalizacja food cost czy wpływ dzielenia się jedzeniem na atmosferę panującą przy stole. W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Chociaż każdy wie, że najlepsze pierogi robimy w Polsce, to każdy miłośnik pierogów powinien poznać bogactwo smaków ciast i farszu różnych stron świata. Zapraszamy do wspólnej podróży przez smaki Japonii, Indii, Hiszpanii, które odkryjemy przez pryzmat pierogów. Podczas warsztatu wspólnie zalepimy kulki, półksiężyce, uszka czy piramidki kryjąca w swoim wnętrzu niezapomniane kompozycje nadzienia, które wydobędziemy przez gotowanie, smażenie i pieczenie. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia francuska słusznie uznawana jest powszechnie za wytworną i elegancką, skrywa jednak w sobie wiele specjałów, które czerpią to co najlepsze z prostych składników, dziedzictwa kulinarnego i podstawowych technik. To właśnie one są bohaterami naszego warsztatu, w którym sięgamy po smaki francuskiej wsi, małomiasteczkowych kawiarenek i domowych kuchni. W trakcie spotkania wykorzystamy wiele klasycznych technik, które przysłużą się rozwijaniu tradycyjnej karty kuchni francuskiej. W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Pora śniadaniowa bardzo długo była niewykorzystywana przez restauracje. Od jakiegoś czasu jednak jest to jeden z prężniej rozwijających się trendów wśród gości lokalów gastronomicznych, którzy oczekują specjalnej oferty na początek dnia. Korzystając ze światowych trendów, międzynarodowych klasyków jak i kreatywnego podejścia do menu śniadaniowego podczas warsztatu przygotujemy pozycje, które urozmaicą kartę twojego lokalu.
W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Zacznij przygodę ze słodkimi wypiekami w Akademii Inspiracji MAKRO! Zapraszamy do wspólnego ugniatania, zaplatania, zawijania słodkich wypieków! Na warsztacie pokażemy jak od ciasta do wypieku zrobić słodkie rogale, bułki i chałkę. W trakcie spotkania poznasz techniki zwijania rogali, oraz poznasz zdrowe i niekonwencjonalne konfitury. Przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się w roli słodkiego śniadania czy przekąski do pracy. W programie warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia francuska nie bez powodu jest znana i ceniona na całym świecie. Jest wysublimowana, lekka i fantazyjna, to z niej wywodzi się większość technik i kompozycji smaków, które królują w europejskich potrawach. Na warsztacie przybliżymy Wam tradycyjne smaki smaki Francji i pokażemy, że w domowym zaciszu też jest miejsce na wykwintne potrawy na wysokim poziomie. Oczywiście na spotkaniu nie zabraknie też francuskich win. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Nie każdemu mężczyźnie po drodze do kuchni. Nasz warsztat może to zmienić! Jeżeli chcesz dowiedz się, jak posiekać, tatar, smażyć wołowinę czy przygotować deser bez większego wysiłku zapisz się już teraz. Podczas spotkania sięgniemy dania kojarzące się z typowo męskimi smakami, które doskonale sprawdzą się jako menu spotkania ze znajomymi, rodziną czy partnerką.
W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Wiele tekstur i intensywnych smaków zamkniętych w formie na jeden kęs – idealnej pozycji w menu okolicznościowym. Na warsztacie przygotujemy sześć mini przekąsek idealnych na bankiety, spotkania towarzyskie czy okolicznościowy catering. W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy do wspólnej podróży w czasie, którą odbędziemy dzięki smakom z dawnych lat! Comfort food, czyli tradycyjne potrawy jakie pamiętamy z dzieciństwa, i którym nadajemy wartość sentymentalną mają działanie odstresowujące i pocieszające. Podczas warsztatu sięgniemy do tych miłych wspomnień i wspólnie przygotujemy klasyczne dania kojarzące się ze stołówkami szkolnymi i przedszkolnymi – ale w wydaniu i według receptur opracowanych przez doświadczonych szefów kuchni. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Można wyróżnić wiele składników kojarzących się z kuchnią meksykańską, chilli, kukurydza, fasola, pomidory, kolendra. Jest jednak jeden produkt, który zdominował smaki Meksyku na całym świecie – tortilla! To właśnie ona będzie bohaterem naszego spotkania, gdzie nie tylko pokażemy, jak przygotować tortille w dwóch wariantach ale wspólnie przygotujemy z niej kilka klasycznych dań kuchni meksykańskiej. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Jeden z symboli kuchni japońskiej, który charakteryzuje się wyrazistym w smaku bulionem, nietypowym makaronem i bogactwem dodatków – jednym słowem ramen! Zapraszamy na warsztat, podczas którego wspólnie z uczestnikami przygotujemy klasyczny makaron ramen i trzy rodzaje klasycznych bulionów. Całość uzupełnimy najpopularniejszymi dodatkami do ramenu. W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15.
Serdecznie zapraszamy!
Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Smaki ulicznej kuchni Wietnamu, Chin i Turcji na wyciągnięcie ręki! Zapraszamy do udziału w warsztacie, podczas którego z aromatycznych przypraw, owoców, ziół i owoców morza wspólnie przygotujemy najpopularniejsze dania typu street food wywodzące się z krajów bliskiego i dalekiego wschodu. W programie:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Kuchni indyjska słynie z intensywnych aromatów, autorskich mieszanek przypraw, pikanterii, dużej ilości warzyw i bogatej kolorystyki. Dzięki temu zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – również w Polsce. Jeżeli Ty też chcesz poznać fenomen smaków Indii i dać się zainspirować jej bogactwu zapisz się już dziś! Podczas warsztatu dowiesz sę, jakie są charakterystyczne hinduskie smaki, jakie składniki dominują w tej kulturze i jaki wpływ na nią ma gotowanie. W mnie warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Hiszpańska kuchnia nie bez powodu jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Mieszają się w niej smaki kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, czy pasterskiej. Stąd tradycyjne domowe dania w Hiszpanii czerpią to co najlepsze z ryb i owoców morza ale też mięs, świeżych warzyw i owoców, które przenikają się wzajemnie tworząc niezapomniane kompozycje smaków, jakie z pewnością docenią Twoi goście.
Podczas warsztatu przygotujemy narodowe klasyki w niezmienionej autentycznej i rustykalnej formie.
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Druga odsłona bardzo popularnego warsztatu w temacie szlachetnego mięsa - wołowiny. Tym razem sięgamy po rzadziej wykorzystywane w kuchni elementy i podroby, które dzięki właściwej obróbce i prawidłowemu zastosowaniu technik kulinarnych mają szansę zostać hitowymi pozycjami menu Twojego lokalu. W trakcie spotkania wykorzystamy takie elementy jak wołowy ogon, flaki czy wątroba. Sięgniemy po niestandardowe połączenia takie jak mielona wołowina i cynamon czy polędwica i krewetki w wydaniu surf and turf. W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-16 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Sezon na szparagi uznajemy za otwarty! Zapraszamy do udziału w warsztacie, w którym króluje jeden produkt. Podczas spotkania odpowiemy sobie na wszystkie pytania jakie mogły paść w kontekście szparagów i wokół nich zbudujemy kilka dań z różnych kategorii, min. przystawek, sałatek i dań głównych. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Czym jest street food? Jest to jedzenie gotowe do spożycia, sprzedawane na ulicy lub w innych miejscach publicznych. Po raz pierwszy streetfood pojawił się w czasach starożytnej Grecji oraz na ulicach starożytnego Rzymu. W Polsce StreetFood zyskał popularność dopiero kilka lat temu. Współcześnie ten rodzaj kuchni znajdziemy głównie w profesjonalnie wyposażonych food truck'ach, prowadzonych przez pełnych energii i kulinarnej pasji młodych ludzi, specjalizujących się w kuchniach różnych zakątków świata. Podczas warsztatów będziesz w stanie poznać kilka przepisów z różnych zakątków świata takich jak Hiszpania, Turcja czy Węgry dzięki czemu zasmakujecie w ulicznych smakach tamtych regionów. Podczas warsztatu samodzilenie przygotujesz:
Warsztat trwa w godzinach 10-15. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy do wspólnego ugniatania, zaplatania, zawijania słodkich wypieków! Na warsztacie przygotujemy bardziej lub mniej klasyczne rogale, bułki i chałkę. W trakcie spotkania samodzielnie przygotujesz ciasto drożdżowe, kruche i mieszane. Poznasz techniki zwijania rogali, oraz przygotujesz zdrowe i niekonwencjonalne konfitury. Przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się w roli nietuzinkowych przerw kawowych, elementów słodkiego śniadania hotelowego jak i słodkiego drugiego śniadania. W programie warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia śląska to jedna najbardziej charakterystyczna kuchni regionalnych Polski. Jest niezwykle bogata i różnorodna. Mieszają się w niej wpływy różnych kultur - niemieckiej, austriackiej, czeskiej oraz kuchni wiejskiej, obfitej i tłustej. Jest to na pewno kuchnia „solidna” bo nawiązując do tradycji górniczych potrawy kuchni śląskiej miały przygotowywać do ciężkiej pracy na kopalni lub posilać tuż po niej.
Przez swoją różnorodność Kuchnia śląska stanowi idealny punkt wyjścia do kulinarnych poszukiwań. Tomasz Tracz w swoim autorskim warsztacie postanowił zreinterpretować ponadczasowe dania zgodnie ze współczesnymi trendami, dzięki którym mogą wyróżnić się spośród oferty regionalnych dań kuchni polskiej.
W menu warsztatu:
Inspirujące receptury i techniki, dzięki którym zaplanujesz ofertę zimnej płyty w cateringu i restauracji w zupełnie nowym stylu! Tomasz Królikowski pokaże, że garmażerka nie jedno ma imię a jej modernistyczny obraz zachwyci każdego z Twoich gości. W menu warsztatów znajdziesz:
Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Biała kiełbasa, żurek, jaja fazerowane...nie tym razem! Jakub Steuermark zaprasza na warsztat, podczas którego poznasz tradycyjne smaki Wielkanocnych dań z Francji, Hiszpanii, Grecji i Anglii. Każda z receptur okraszona zostanie garścią anegdot, szczyptą historii kulinarnego podróżnika i odrobiną tradycyjnych zwyczajów z różnych stron świata.
Podczas warsztatu samodzielnie przygotujesz:
Warsztat trwa w godzinach 17:00-21:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.
Serdecznie zapraszamy!
Tradycyjne dania kuchni Polskiej charakterystyczne dla regionu Małopolski kryją w sobie bogactwo różnorodnych smaków i szerokie pole do interpretacji w nowoczesnej formie. Tomasz Tracz czerpiąc z tego zasobu receptur przygotował wyjątkowe menu inspirowane tradycjami kuchni południowej Polski. Podczas warsztatu wykorzystamy regionalne produkty i samodzielnie przygotujemy takie klasyki jak np. obwarzanek krakowski, które wykorzystane zostaną w menu:
- Karp po Krakowsku z sałatką z rzepy
- Świętokrzyska zalewajka na boczku wędzonym
- Tort pishinger a'la Opera Cake
- Liptauer (pasta z bryndzy)
- Maczanka po Krakowsku w obwarzanku
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy do udziału w dwudniowym kursie cukierniczym, podczas którego w szczegółowy sposób opracujemy tematykę tortów. W trakcie spotkania poruszymy zagadnienia i przećwiczymy techniki związane z wypiekiem, dekoracją, piętrowaniem i składaniem tortów ale też organizacją i optymalizacją pracy przygotowywania poszczególnych elementów składowych.
W trakcie warsztatu każdy z uczestników przygotuje torty:
W programie również:
Kurs trwa dwa dni:
pierwszy dzień w godzinach 9-16,
drugi w godzinach 10-16.
W cenie kursu przerwa kawowa i luch w oba dni warsztatowe.
Kuchnia Azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, nic dziwnego gdyż stoi za nią bogactwo smaków i aromatów oraz prozdrowotnych właściwości. Warzywa, ryby, ryż i owoce morza, chude mięso to sekret zdrowia Azjatów. Przyprawy o intensywnym aromacie, produkty sojowe, różnorodność dań i kompletnie inna kultura jedzenia oraz przyrządzania posiłków - o tym jak i o wielu innych ciekawostkach będziemy rozmawiać na warsztacie:
W trakcie trwania warsztatu dowiecie się m.in. o tym jak gotować używając woka, poznacie nowe techniki krojenia warzyw, wiele azjatyckich produktów i przygotujecie następujące dania:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie, charakteryzuje się produktami pełnoziarnistymi, bogactwem mięs i ryb. A takie dania jak risotto, ravioli czy deser tiramisu są znane na całym świecie. I właśnie te oto klasyki przygotujemy razem na warsztacie. Poznacie techniki przygotowywania ciasta na ravioli, w jaki sposób gotować mule, czy też przygotować perfekcyjne risotto. Wszystkie klasyczne dania zostaną sporządzone z nowoczesnym i egzotycznym twistem.
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Nie ma mowy o kuchni południowej Polski bez baraniny i jagnięciny. Wie o tym doskonale Jan Filipczyk, który przygotował wyjątkowe menu regionalne, w którym zasmakuje każdy miłośnik tego charakterystycznego mięsa. Podczas warszatu, w trakcie wspólnego gotowania porozmawiamy o charakterystyce baraniny i jagnięciny i najlepszych sposobach ich obróbki. W menu warsztatu:
Pappardelle z baraniną i prawdziwkami
Żeberka jagnięce
Comber jagnięcy sous-vide w ziołowej bułce tartej z cromesquis z mielonej baraniną
Piecozna gicz jagnięca
Kotlety z baraniny z sosem wiśniowym i rosti
Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Wiosenne menu lub sezonowa wkładka z klasą? Krzysztof Żurek ma na to sposób! Podczas warsztatu sięgniemy po świeże, sezonowe smaki, które zachwycą podniebienia Waszych gości. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują kompletne menu, na które składać się będą:
- carpacio z okonia morskiego i świeżymi białymi szparagami, sosem anchois i świeżą bazylią
- risotto primawera z nowalijkami i serem grana padano
- rawioli z szparagami zielonymi, ricottą, szczypiorkiem i szynką parmeńską
- kotlet cielęcy z bazyliowym farszem, pieczonymi młodymi warzywami i sosem z białym winem
- rabarbar i truskawki pod kruszonką migdałową
Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Wyjątkowy dzień w życiu każdej pary wymaga wyjątkowej oprawy, a jak wiadomo, serwowane menu będzie jednym z najbardziej omawianych elementów przyjęcia weselnego. Szef kuchni Krzysztof Żurek skomponował wyjątkowe menu, które zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. W programie warsztatu oprócz kompletnego menu znajdzie się szereg porad z zakresu serwisu podczas przyjęć okolicznościowych i dekoracji dań. W menu znajdziecie:
Warsztat trwa w godz. 10-15 w cenie serwis kawowy
Serdecznie zapraszamy!
Dowiedz się jak zapanować nad finansami w restauracji i optymalizować koszty prowadzenia działalności oraz dostaw
Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i wskaźniki. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski, a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i obliczaniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu, a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu. Dobrze prowadzona analiza finansowa pozwala dodatkowo na poszukiwanie realnych oszczędności, które znacząco wpływają na poprawę płynności finansowej.
Warsztat dedykowany jest: właścicielom oraz menadżerom restauracji.
W trakcie warsztatu dowiesz się:
Na godzinę przed rozpoczęciem warsztatu otrzymają Państwo link do wydarzenia.
Zapraszamy serdecznie!
Prowadzisz lokal skupiający się na dostawach i odbiorze osobistym? Zastanawiasz się, jak minimalnym nakładem finansowym docierać do nowych gości i zwiększyć sprzedaż w restauracji? Zapisz się na nasz warsztat i dowiedz się, w jaki sposób - minimalizując wydatki - docierać do nowych klientów i zwiększyć sprzedaż.
W trakcie spotkania prowadzonego przez Anię Dębską poznasz formy wpisów na Facebooku i Instagramie zwiększające interakcje oraz zainteresowanie ofertą restauracji, chętniej zaczniesz korzystać z relacji w social mediach, dowiesz się, gdzie poczynić minimalne nakłady finansowe, by dawały wymierne korzyści dla Twojego lokalu. W trakcie spotkania skupimy się na profilach restauracji uczestników, aby podać przykładowe rozwiązania, które każdy będzie mógł wdrożyć w swoim lokalu tuż po szkoleniu.
Podczas warsztatu umówimy:
- Zmiana sposobu i treści komunikacji w social mediach - istota komunikacji wizualnej - jemy oczami,
- Dobór #hashtagów na Instagramie,
- Zwrócenie uwagi na zwiększoną konkurencję w wybranych godzinach pracy lokalu oraz obniżony popyt na usługi restauracji. Nie ma co liczyć na przypadkowych gości,
- Kalendarz Typowych i Nietypowych Świąt – przykłady,
- Sposoby na zachęcanie do odbioru osobistego,
- Umiejętne przekierowanie ruchu ze stron pośredników na zamawianie bezpośrednio w lokalu,
- Systemy lojalnościowe, gadżety.
Podczas warsztatu będziemy tworzyć przykładowe treści na podstawie profili lokali słuchaczy, przewidziana jest wspólna dyskusja i wymiana doświadczeń.