Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny Kawy na Lato

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.

Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać  o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.

Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

  •  

Warsztat Baristyczny

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Smoothie i Letnie Koktajle Bezalkoholowe

Wiosna i lato już coraz bliżej. A jak wiosna, to będzie ciepło i zielono.

Przygotuj dla swoich klientów propozycje koktajli bezalkoholowych, które ugaszą ich pragnienie w upalne dni. A może zdrowe i pożywne smothie, które dodaje mnóstwo energii, wigoru, witamin i minerałów?

Coraz większą uwagę zwracamy na to co pijemy. Chcemy, żeby były to zdrowe napoje, a smoothie stanowi doskonałą odpowiedź dla Ciebie i Twoich gości, którzy już nawet z samego rana będą do Ciebie wpadać po tą bombę witaminową, która da im zastrzyk energii na cały dzień. Jeżeli nie masz jeszcze w swoim lokalu Zielonej Karty to właśnie u nas dowiesz się jak ją stworzyć, jakie połączenia owoców i warzyw są najbardziej popularne i najzdrowsze oraz jak możesz zadziwić swoich gości. Powiemy czy do smoothie używamy przypraw i czego należy unikać.

Podczas naszych warsztatów dowiesz jak przygotować wyśmienity koktajl, po który Twoi goście będą wracać do Twojego lokalu, aby orzeźwić się w ciepły, letni wieczór.

Zainspirujemy Cię jak również jak przygotować napoje, żeby cieszyły też oko Twojego gościa.

 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Przyjdź do nas koniecznie!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Marketing Restauracji

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o skutecznej promocji swojego lokalu.

Zapraszamy na szkolenie restauratorów oraz osoby odpowiedzialne za aktywną sprzedaż i promocję restauracji. W trakcie spotkania poznasz konkretne dane rynkowe i informacje branżowe istotne dla każego restauratora. Otrzymasz mnóstwo praktycznych rozwiązań dopasowanych do profilu Twojej restauracji. Dzięki warsztatom i pomocy specjalisty będziesz mógł je wprowadzić w życie tuż po zakończeniu szkolenia. Podczas szkolenia dowiesz się m.in.:

  • jakie działania promocyjne przyniosą Ci większe zainteresowanie lokalem i pomogą w podniesieniu zysków.
  • jak stworzyć menu, które zwiększy sprzedaż
  • dlaczego warto przydzielić obowiązki z zakresu promocji restauracji do konkretnych osób
  • jak prowadzić profil restauracji na Facebooku żeby efektywnie zwiększać liczbę gości

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Cukiernicze przeboje 25-lecia

Odkryj na nowo najpopularniejsze ciasta i ciastka ostatnich 25 lat. W czasie warsztatów przekonasz się, dlaczego moda na niektóre desery nigdy nie przeminie, bo tradycyjne ciastka zawsze będą trafiać we wszystkie gusta.

W trakcie warsztatów samodzielnie przygotujesz:

  • klasyka warszawskiego cukiernictwa ciastko w-z
  • miodownik
  • sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą

Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Mazurskie specjały

Odkryj bogactwo regionalnych smaków Warmii i Mazur i przekonaj się, że na żaglach jada się nie tylko ryby z okolicznych jezior.

Podczas warsztatów poznasz kuchnię krainy tysiąca jezior, a w niej:

  • regionalne sery i zioła
  • wołowinę holenderskich ras
  • sposób na sieję i sielawę
  • mazurskie ślimaki
  • kozina

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Burgerowy street food

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:  

- bułkę maślaną
- idealną mieszankę mięsa wołowego 
- wegetariański burger z soczewicy, kaszy i siemienia lnianego
- ebi burger z krewetek
- majonez kolendrowy i grzybowy
- buger z kurczaka dla dzieci

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 2

Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.

W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:

  • Shake hara teriyaki.  Łosoś, sos teriyaki, sezam, dymka.
  • Nigiri. Łosoś, tuńczyk, kani kama, krewetka, sezonowa biała ryba, małż sezonowy.
  • Gunkan moriawase. Tatar łosoś, jajo przepiórcze, sałatka kani kama, goma wakame.
  • Temari zushi. Łosoś, krewetki, awokado.
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Damy w kuchni

Kuba Stauermark w Akademii Inspiracji Makro wspólnie z uczestniczkami warsztatów udowodni, że wbrew obiegowej opinii, kobiety są tak samo dobrymi kucharzami jak mężczyźni.

Na te warsztaty zapraszamy wyłącznie Panie, które wspólnie z Kubą, debiutującym w roli Trenera naszej Akademii, przygotują wyjątkowe menu składające się z amuse guele, dwóch przystawek, dania głównego i deseru:  

  • Ceviche z płatków dorsza z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem
  • Kacze serca w sosie "deviled" z pieprzem cayenne
  • Terrina z porów z sosem gribiche
  • Lizaki jagnięce z puree z pieczonych batatów, marynowanym burakiem botwiny i sosem miętowym
  • Malinowy Eton Mess z sorbetem z Mango

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Podroby drobiowe w kuchni polskiej

Paweł Serafin wraca do Akademii Inspiracji MAKRO z nowymi warsztatami. Tym razem Paweł weźmie na warsztat podroby drobiowe i dzikie ptactwo oraz ich zastosowanie w tradycyjnej kuchni polskiej. W czasie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Kurczak kukurydziany/ serce z kaczki/ puree z selera i kawy
  • Kaczka/ sos czekoladowy / pieczona dynia
  • Perliczka/ pate z wątróbek drobiowych/ konfitura jagodowa
  • Żołądki i cynaderki wg Pawła Serafina

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Wytrawne tarty, quiche i muffiny

Tarty, quiche i muffiny na słono to doskonała pozycja w menu, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas warsztatów przy użyciu różnego rodzaju ciasta zapieczemy sezonowe warzywa, sery, ryby, aromatyczne zioła i przyprawy. W menu znajdziecie m.in.: 

  • quiche lorraine
  • muffiny z warzywami
  • quiche a'la calzone
  • tarta warzywna z wędzonym łososiem
  • tarta gryczana z miodowym kurczakiem

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

 

 

Gościnność : Budowanie Zespołu w Restauracji - „One Team One Dream”

Gastronomia to praca zespołowa. Umiejętnie zrekrutowany i profesjonalnie zarządzany zespół sali jest w stanie przełożyć się na sukces restauracji.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak budować strukturę stałego zespołu sali i jak nim mądrze zarządzać
  • poznasz i przećwiczysz techniki skutecznego budowania zespołu, motywowania pracowników oraz jak prowadzić efektywne spotkania z pracownikami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Kuchnia nordycka

Mniej lub bardziej daleka północ skrywa bogactwo smaków, które przed uczestnikami warsztatów odkryje Michał Kępiński. Podczas spotkania Michał pokaże, że Skandynawia ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko ryby i owoce morza. Menu samodzielnie przygotowane przez gości zawierać będzie:

  • ,,churros" z mięsem kraba, szczypiorkiem, piklowaną porzeczką i jogurtem z ikrą
  • naleśnik z mleka z potrawką z małży, majonezem ostrygowym i świeżymi ziołami
  • wątroba cielęca z kiszoną cebulą, palonym bechamelem liśćmi kalafiora, suszoną dziką różą i olejem z dzikiej róży
  • młode buraki pieczone w sianie z kozim serem ubitym z piwem, szpikiem i suszonym oregano                                                                                          
  • puszysty Skyr z jagodami i tymiankiem cytrynowym

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Od zakwasu do wypieku - pieczywo wg Eweliny Łapińskiej

Ewelina Łapińska pokaże, dlaczego samodzielnie przygotowane i wypieczone pieczywo może stać się wizytówką każdej restauracji. Podczas chlebowych warsztatów skupiamy się na fazie zakwaszania ciasta i wypieku chleba. Uczestnicy sami przygotują ciasto do wypieku a także nauczą się formować (werkować) bochny chleba. Oprócz tego dowiedzą się, jak zaplatać i wypiekać również chałki i bułki drożdżowe.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Menu engineering

Szkolenie ma za zadanie usystematyzować wiedzę z zakresu tzw. inżynierii menu oraz wskazać możliwość praktycznego jej wykorzystania podczas części warsztatowej, a docelowo we własnej restauracji. Szkolenie jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą w znaczący sposób poprawić rentowność swojej karty. Szkolenie nie jest skierowane do Szefów Kuchni, rentowność karty analizowana będzie z perspektywy tzw. „frontu restauracji”.

W trakcie szkolenia omówione zostaną w sposób szczegółowy:
• kształt prawidłowego portfolio produktów
• struktura pozycji rentownych i nierentownych
oraz znaczenie ich funkcji dla spójności oferty (czasem nierentowne pozycje są niezbędne!)
• omówienie relacji współczynników food cost, bev cost, marża, sposób ustalania ceny finalnej
• kwestia tzw. kanibalizmu produktowego (jak go wykryć i jak jemu zapobiegać)
• świadomakomunikacja pozycji wysokomarżowych (zarządzenie uwagą Gości)
• estetyka karty, a psychologia sprzedaży (ozdobniki, które tylko pozornie mają ozdabiać kartę)
• aspekt formalno - prawny (gramatury, alergeny) omówienie obowiązujących na terenie RP regulacji prawnych

Back to school z Michelem Moranem - warsztaty dla dzieci

Michel Moran po raz kolejny gości w Akademii Inspiracji Makro. Tym razem zaprasza na warsztaty dla dzieci w wieku 9-12 lat, którym pokaże, jak przygotować domowe wersje ich ulubionych dań i deserów. Podczas spotkania dzieci będą gotować wspólnie z Michelem w trzech cyklicznych grupach. W tym czasie dzieci, czekające na swoje spotkanie z Michelem będą miały zapewnione atrakcje i animacje, a ich rodzice specjalny pokaz kulinarny związany ze zdrowym odżywianiem dla całej rodziny.

Mali kucharze pod okiem Michela samodzielnie przygotują:

  • świeże nuggetsy z kurczaka zagrodowego
  • domowy ketchup
  • pizze na dwa smaki
  • czekoladowy fondant z owocami

Na warsztaty zapraszamy rodziców z dziećmi w wieku 9-12 lat. W programie:

  • Sesja (ok. 1 godz.) samodzielnego gotowania dzieci z Michelem Moranem
  • Warsztaty smoothie
  • Warsztaty z robienia naturalnych lodów  
  • Pokaz kulinarny "Zdrowe przekąski dla całej rodziny" dla rodziców dzieci gotujących z Michelem
  • Atrakcje i animacje dla wszystkich dzieci przez cały dzień trwania imprezy

Impreza trwa w godz. 10:00-16:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Finger food menu

Przekąski, dania na 1-2 kęsy i wszystko to, co można zjeść bez użycia sztućców. Menu bankietowe i oferta firm cateringowych nie może się bez nich obejść. Rafał Zaręba, Szef kuchni Akademii Inspiracji pokaże, jak przekąski typu fingerfood w klasycznej i nieszablonowej formie bedą cieszyć nie tylko oko, ale również kubki smakowe Waszych gości. W trakcie warsztatu wspólnie z naszym Trenerem przygotujecie:

  • ceviche z korwina z batatem
  • tatar z jagnięciny w skorupie z topinamburu z majonezem estragonowym
  • chips z kurczaka z pate z kurzych wątróbek
  • tatar z buraka z majonezem z trawy żubrowej i orzechem włoskim
  • assiette z pomidora

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Obraz i fotografia w promocji restauracji

Warsztat przeznaczony dla właścicieli oraz managerów restauracji i innych lokali gastronomicznych, szukających właściwego sposobu prezentacji swojej oferty. Podczas warsztatu teoretycznego z elementami ćwiczeń uczestnicy dowiedzą sie, jak fotografia i grafika reklamowa mogą wpływać na aktywną sprzedaż i rezerwację stolików. Nasi Trenerzy pokażą, jak dzięki podstawowym informacjom z zakresu tworzenia i obróbki zdjęć oraz kreacji graficznej wykorzystać potencjał Facbooka i Instagrama oraz jak wykorzystać grafikę w tworzeniu innych materiałów promocyjnych restauracji.

Podczas warsztatu wymagane będzie korzystanie z komputera, prosimy uczestników o zabranie ze sobą laptopa.

Podczas warsztatu uczestnicy dowiedzą się m.in.:

  • jak reklamować biznes gastronomiczny na Facebooku i Instagramie
  • jak stworzyć przyciągający uwagę banner reklamowy
  • jak używać darmowych programów graficznych
  • jak stworzyć dobre portfolio zdjęciowe do celów reklamowania restauracji
  • jak aranżować plan do fotografii i skąd pozyskiwać darmowe zdjęcia do użytku komercyjnego

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.