Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Smoothie i Letnie Koktajle Bezalkoholowe

Wiosna i lato już coraz bliżej. A jak wiosna, to będzie ciepło i zielono.

Przygotuj dla swoich klientów propozycje koktajli bezalkoholowych, które ugaszą ich pragnienie w upalne dni. A może zdrowe i pożywne smothie, które dodaje mnóstwo energii, wigoru, witamin i minerałów?

Coraz większą uwagę zwracamy na to co pijemy. Chcemy, żeby były to zdrowe napoje, a smoothie stanowi doskonałą odpowiedź dla Ciebie i Twoich gości, którzy już nawet z samego rana będą do Ciebie wpadać po tą bombę witaminową, która da im zastrzyk energii na cały dzień. Jeżeli nie masz jeszcze w swoim lokalu Zielonej Karty to właśnie u nas dowiesz się jak ją stworzyć, jakie połączenia owoców i warzyw są najbardziej popularne i najzdrowsze oraz jak możesz zadziwić swoich gości. Powiemy czy do smoothie używamy przypraw i czego należy unikać.

Podczas naszych warsztatów dowiesz jak przygotować wyśmienity koktajl, po który Twoi goście będą wracać do Twojego lokalu, aby orzeźwić się w ciepły, letni wieczór.

Zainspirujemy Cię jak również jak przygotować napoje, żeby cieszyły też oko Twojego gościa.

 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Przyjdź do nas koniecznie!

Marketing Restauracji

Marketing w restauracji. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o poprawnej promocji swojego lokalu.

Zapraszamy na szkolenie restauratorów oraz osoby odpowiedzialne za aktywną sprzedaż i promocję restauracji. W trakcie spotkania poznasz krok po kroku, jakie działania promocyjne przyniosą Ci większe zainteresowanie lokalem i pomogą w podniesieniu zysków. Oprócz konkretnych danych rynkowych i informacji branżowych istotnych dla każego restauratora, otrzymasz mnóstwo konkretnych rozwiązań dopasowanych do profilu Twojej restauracji. Dzięki warsztatom i pomocy specjalisty będziesz mógł je aktywnie wprowadzić do funkcjonowania w lokalu tuż po zakończeniu szkolenia. Zapraszamy wszystkich, którzy o marketingu restauracji chcą wiedzieć jak najwięcej.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny Kawy na Lato

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.

Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać  o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.

Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

  •  

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Paris Brest, Ptysie, Eklery - Ciasta Parzone wg Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz cztery propozycje deserów.

Przykładowe receptury:

  • ptyś z  kremem z biała czekoladą z limonką  /galaretka truskawkowo-rabarbarowa 
  • eklerek z kremem czekoladowym patisiere 
  • Paris Brest z kremem orzechowym 
  • Saint Honoré z chantilly waniliowym  i gruszką

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Ciasta Pieczone i Tarty z Letnimi Owocami wg Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz cztery propozycje wysmienitych ciast.

Przykładowe receptury:

  • tarta czekoladowo-kawowa /kremem migdałowo-tymiankowym i śliwką 
  • tarta bazyliowo-kokosowa z truskawkami 
  • ciasto jogurtowe z cytryną, czarnym bzem i czereśniami 
  • New York chesccake z jagodami 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

 

Bezy wg Rafała Gajownika

Warsztat prowadzony przez pasjonata i mistrza cukiernictwa Rafała Gajownika. Na warsztacie, pod okiem trenera, samodzielnie przygotujesz cztery propozycje słodkich deserów.

Przykładowe receptury:

  • beza szwajcarska z lemon curd z bergamotką i malinami i różą
  • Beza Pavlova z kokosem / galaretką malibu i ananasem 
  • kawowy tort bezowy z czereśniami 
  • czarna szwarwaldzka Beza Pavlova z wiśniami i czekoladą

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Hiszpańskie Tapas

To właśnie w Hiszpanii króluje tapas!

Bez względu na to, w jakim regionie jesteśmy i na jakie produkty trafimy, mamy możliwość spróbowania ich w formie tapas. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy, od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek. Od prostych andaluzyjskich oliwek czy iberyjskiego jamon (szynka ze świni iberyjskiej karmionej żołędziami ) po ekskluzywne tapas z truflami.

Tapas zachęca do dzielenia się nim z innymi ludźmi.

Wspólnie przygotujemy tapas na wiele sposobów: od krokietów po ziemniaki i ryby, a nawet ośmiornice. Opowiemy o przyprawach i historii potraw oraz jak w prosty sposób przygotować różnorodne tapasowe uczy pełne dan mięsnych, rybnych oraz warzywnych.

Viva Espania :)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Turcja Pełna Smaków

Niesamowity kraj leżący na dwóch kontynentach. Jeszcze w Europie i już w Azji, a jedzenie tak egzotyczne i smaczne, że wraca się tam regularnie chociaż na chwilę. Turcja to nie tylko kebab, choć jest go tam nawet 20 rodzajów. To także świeże ryby, pyszny chleb, cudowne meze, pyszne sałatki i dania mięsne - a to tylko szczypta różnorodności tureckich specjałów.

Spróbować  Turcji możesz na naszych warsztatach, na których wspólnie przeniesiemy się do tureckiej restauracji pełnej smaków i aromatycznych przypraw.

Przykładowe menu :

  • meze - paklican emze- specjalna pasta z bakłażana z orzechami , havuc emze- pasta marchewkowa ,
  • Börek - turecki borek z szpinakiem i serem typu feta
  • Mercimek corbasi - aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy
  • Adana Beyti- danie mięsne pochodzące z regionu Adana, przyprawione tureckimi przyprawami z super sosem pomidorowy :)
  • Cigara Börek ve seker - deser w kształcie „papierosa” nadziany masą chałwową

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Lazio według Nestora Grojewskiego

Włochy na talerzu w wersji Szefa Kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach, hotelach, cateringach i na planach filmowych. Począwszy od Rome Cavalieri Waldorf Astoria, czy najlepszych restauracji przy Via Veneto, do studiów filmowych Cinecitta w Rzymie. Od 2008 prowadzi restaurację CRU.DOP uznaną za najlepszą restaurację rybną w Rzymie.

Na tym warsztacie poznamy kuchnię regionu Lazio, a w menu:

  • gnocchi a’la romana
  • spaghetti a’la carbonara
  • spaghetti a’la amatriciana
  • spaghetti a’la amatriciana
  • pasta a’la gricia
  • panzanella romana

    Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

    Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Sycylii według Nestora Grojewskiego

Włochy na talerzu w wersji Szefa Kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w najlepszych rzymskich i międzynarodowych restauracjach, hotelach, cateringach i na planach filmowych. Począwszy od Rome Cavalieri Waldorf Astoria, czy najlepszych restauracji przy Via Veneto, do studiów filmowych Cinecitta w Rzymie. Od 2008 prowadzi restaurację CRU.DOP uznaną za najlepszą restaurację rybną w Rzymie.

Na tym warsztacie poznamy kuchnię regionu Sycilii, a w menu:

  • Arancini di riso
  • Panelle fritte
  • Pasta al forno
  • Caponata siciliana
  • Pasta alla norma

    Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

    Serdecznie zapraszamy!

     

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Gościnność : Budowanie Zespołu w Restauracji - „One Team One Dream”

Gastronomia to praca zespołowa. Umiejętnie zrekrutowany i profesjonalnie zarządzany zespół sali jest w stanie przełożyć się na sukces restauracji.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak budować strukturę stałego zespołu sali i jak nim mądrze zarządzać
  • poznasz i przećwiczysz techniki skutecznego budowania zespołu, motywowania pracowników oraz jak prowadzić efektywne spotkania z pracownikami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Ryba od Głowy do Ogona według Michela Moran

Na warsztacie wspólnie przepracujemy, jak sprawnie i zgodnie z ideą zero waste  wykorzystać poszczególne elementy ryby. Ciekawostką będzie serwowanie ryb „na słodko”.

Bazować będziemy na rybach sezonowych oraz wykwintnych owocach morza. Będzie to warsztat inny niż wszystkie, gdyż skupimy się głównie na technikach kulinarnych. Istotnym elementem będzie również podanie i prezentacja dań z uwzględnieniem światowych trendów kulinarnych.

Na zakończenie warsztatu uczestnicy otrzymają pakiet receptur, z których każda bedzie miała zastosowanie do przygotowania różnego rodzaju ryb.

Warsztat trwa w godzinach 10.00-15.00

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Cukiernicze przeboje 25-lecia

Odkryj na nowo najpopularniejsze ciasta i ciastka ostatnich 25 lat. W czasie warsztatów przekonasz się, dlaczego moda na niektóre desery nigdy nie przeminie, bo tradycyjne ciastka zawsze będą trafiać we wszystkie gusta.

W trakcie warsztatów samodzielnie przygotujesz:

  • ciastko w-z
  • ciasto 100-letnie
  • miodownik
  • ciastko pani walewska
  • bardziej lub mniej tradycyjny sernik

Desery lodowe

Wzbogać swoją ofertę o nieszablonowe receptury lodów rzemieślniczych i sorbetów. Sprawdź, jak możesz wyróżnić deserowe menu i pokaż swoim gościom nie tylko świat słodkich lodów, ale też wytrawnych, naturalnych, nowoczesnych i tradycyjnych.

Podczas warsztatów dowiesz się:

  • jak stworzyć naturalne sorbety na bazie świeżych, sezonowych owoców
  • czy granita to też lody
  • jak przygotować lody na bazie ziół
  • czym jest karmel rybny
  • w jaki sposób robiono lody w XIX wieku

Mazurskie specjały

Odkryj bogactwo regionalnych smaków Warmii i Mazur i przekonaj się, że na żaglach jada się nie tylko ryby z okolicznych jezior.

Podczas warsztatów poznasz kuchnię krainy tysiąca jezior, a w niej:

  • regionalne sery i zioła
  • wołowinę holenderskich ras
  • sposób na sienie i sielawę
  • mazurskie ślimaki
  • kozina

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.