Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 2

Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.

W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:

  • Shake hara teriyaki.  Łosoś, sos teriyaki, sezam, dymka.
  • Nigiri. Łosoś, tuńczyk, kani kama, krewetka, sezonowa biała ryba, małż sezonowy.
  • Gunkan moriawase. Tatar łosoś, jajo przepiórcze, sałatka kani kama, goma wakame.
  • Temari zushi. Łosoś, krewetki, awokado.
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny + Kawy na Zimę

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To rozgrzewający napój na ponurą aurę. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Marketing Restauracji

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o skutecznej promocji swojego lokalu.

Zapraszamy na szkolenie restauratorów oraz osoby odpowiedzialne za aktywną sprzedaż i promocję restauracji. W trakcie spotkania poznasz konkretne dane rynkowe i informacje branżowe istotne dla każego restauratora. Otrzymasz mnóstwo praktycznych rozwiązań dopasowanych do profilu Twojej restauracji. Dzięki warsztatom i pomocy specjalisty będziesz mógł je wprowadzić w życie tuż po zakończeniu szkolenia. Podczas szkolenia dowiesz się m.in.:

  • jakie działania promocyjne przyniosą Ci większe zainteresowanie lokalem i pomogą w podniesieniu zysków.
  • jak stworzyć menu, które zwiększy sprzedaż
  • dlaczego warto przydzielić obowiązki z zakresu promocji restauracji do konkretnych osób
  • jak prowadzić profil restauracji na Facebooku żeby efektywnie zwiększać liczbę gości

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Dziczyzna wg Wojtka Harapkiewicza

Wojtek Harapkiewicz w Akademii Inspiracji Makro po raz kolejny udowodni, że dziczyzna nie jest tak trudna do okiełznania, jak mogłby się wydawać. Podczas warsztatu dedykowanego Kucharzom i Szefom Kuchni nasz trener pokaże nowoczesne formy przygotowywania dziczyzny, opowie o zasadach stosowania technik kulinarnych przy tego rodzaju mięsie i scharakteryzuje produkty, których uzyjemy podczas wspólnego gotowania.

Na warsztacie samodzielnie przygotujesz:

- tatar z jelenia z kiszonkami 
- rilettte z dziczyzny z karmelizowanymi owocami 
- sałatkę z confitowanym dzikiem
- carpaccio z ligawy
- sosy do dziczyzny

Ponadto dowiesz się:

- jakie są zasady smażenia steków i combrów
- czy marynować lub nie marynować dziczyzny
- jakie są zasady slow cooking dla dziczyzny
- jak serwować przystawki z dziczyzną

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Ryby wg Wojtka Harapkiewicza

Wojtek Harapkiewicz zaprasza Kucharzy i Szefów Kuchni na wyjątkowy połów receptur, porad i inspiracji. Podczas warsztatu do sieci każdego z uczestników wpadną nowe przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza oraz informacje na temat technik kulinarnych, które pomogą urozmaicić karty dań każdej restauracji. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują przykładowe pozycje z menu:

- seviche z miecznika z chutneyem z mango i cytrusów
- tuńczyk w azjatyckim stylu i smażony ryż 
- pstrąga z borowikami w maśle klarowanym
- krewetki w małżowym sosie
- suma w szynce Parmeńskiej z szałwią
- rybę pieczoną w soli

Dodatkowo dowiesz się:

- jakie są najlepsze temperatury do przygotowania dań z łososia
- jak marynować ryby
- jak przygotować idealnego karpia bez ości
- jakie są zasady przygotowywania sosów i bulionów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Polska Święta Bożego Narodzenia

Receptury przygotowywanych dań inspirowane są tradycyjną kuchnią polską z uwzględnieniem jej regionalnej odmienności. Oparte są o produkty charakterystyczne dla okresu Bożonarodzeniowego. Pokazujemy tradycyjne dania świąteczne w nowoczesnej aranżacji, w nieoczywistym połączeniami smaków i wykonane nowymi technikami obróbki termicznej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • karp/ miód
  • kapusta /jesiotr
  • kutia
  • buraki / fasola
  • grzyby / zakwas z kapusty

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Ryba od głowy do ogona

Na warsztacie wspólnie przepracujemy, jak sprawnie i zgodnie z ideą zero waste  wykorzystać poszczególne elementy ryby. 

Bazować będziemy na rybach sezonowych oraz wykwintnych owocach morza. Będzie to warsztat inny niż wszystkie, gdyż skupimy się głównie na technikach kulinarnych. Istotnym elementem będzie również podanie i prezentacja dań z uwzględnieniem światowych trendów kulinarnych.

Podczas warsztatu samodzielnie przygotujesz:

  • Ceviche
  • Consomme z białej ryby
  • Jambalaya z krewetkami
  • Makrela w białym winie

Na zakończenie warsztatu uczestnicy otrzymają pakiet receptur, z których każda bedzie miała zastosowanie do przygotowania różnego rodzaju ryb.

Warsztat trwa w godzinach 10.00-15.00

Serdecznie zapraszamy!

Tradycyjne ciasta świąteczne w monoporcjach

Sernik, piernik i makowiec są od zawsze związane z polską tradycją, to ciasta, które zna każdy z nas, jednak my nadamy im nowy wymiar. To właśnie tradycyjny smak w połączeniu z nowoczesnymi technikami kulinarnymi nada im nowe oblicze w formie mono porcji. Podczas warsztatu dowiesz się, jak w zgodzie z nowoczesnymi trendami cukierniczymi utrzymać tradycyjnego ducha świąt w sezonowym menu.

W trakcie warsztatu nie tylko samodzielnie przygotujesz ciasta , ale poznasz użyteczne techniki i porady z zakresu przygotowywania monoporcji, z zastosowaniem żeli i glazur cukierniczych które wykonamy od podstaw .

Wszystkie cista będą wykonywane w formie nowoczesnych mono deserów o różnych strukturach składających się z wielu elementów z stosowanie nowoczesnych technik  z zastosowaniem na potrzeby menu zróżnicowanych lokali gastronomicznych.

Warsztat trwa w godz. 10-15

Serdecznie zapraszamy!

Finger food menu

Przekąski, dania na 1-2 kęsy i wszystko to, co można zjeść bez użycia sztućców. Menu bankietowe i oferta firm cateringowych nie może się bez nich obejść. Rafał Zaręba, Szef kuchni Akademii Inspiracji pokaże, jak przekąski typu fingerfood w klasycznej i nieszablonowej formie bedą cieszyć nie tylko oko, ale również kubki smakowe Waszych gości. W trakcie warsztatu wspólnie z naszym Trenerem przygotujecie:

  • ceviche z korwina z batatem
  • tatar z jagnięciny w skorupie z topinamburu z majonezem estragonowym
  • chips z kurczaka z pate z kurzych wątróbek
  • tatar z buraka z majonezem z trawy żubrowej i orzechem włoskim
  • assiette z pomidora

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Gotowanie Sous Vide

Sous-vide (po francusku w próżni) to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej, następnie umieszczanej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.

W trakcie warsztatu poruszone zostaną zagadnienia takie jak właściwe temperatury i czas obróbki termicznej dla określonych produktów kulinarnych oraz konfiguracja i wykorzystanie pakowarki próżniowej. Podczas warsztatu przygotowane zostaną dania lub elementy dań w większości oparte o technikę sous vide.

Na warsztacie samodzielnie przygotujesz około czterech lub pięciu dań pod okiem trenera, a po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • ryba słodkowodna ( pstrąg)
  • ryba ( śledź bałtycki )
  • elementy wołowe (ogon, żebro)
  • drób( kurczak kukurydziany)
  • warzywa, owoce

Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!

Jesienne potrawy jednogarnkowe

Przygotuj się do sezonu na rozgrzewające potrawy. Podczas warsztatu poznasz użyteczne techniki i receptury na dania jednogarnkowe, które z powodzeniem wprowadzisz nie tylko do oferty cateringowej ale również karty restauracji. W trakcie spotkania sięgniemy nie tylko po tradycyjnie, polskie dania jak bigos i gulasze, ale też opcje wegetariańskie, dania z kuchni włoskiej czy południowoamerykańskiej.

  • Guiso de pavita traycyjne danie peruwiańskie
  • Risotto Sycylijskie z barweną
  • Gulasz z jelenia
  • Flaczki z boczniaka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Audyt diagnostyczny w gastronomii

Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.

Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.

W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Kuchnia Włoska

Włoska tradycja kulinarna to wielowiekowa kultura gotowania oparta na udoskonalanych i przez wieki modyfikowanych przepisach. To właśnie włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata a zachwyca nas dbałością o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowaniem wyrazistych smaków, lekkostrawnością i prostota przygotowania wielu dań. I jeszcze jedno, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską - to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch.

I to sprowokowało nas do przygotowania warsztatów kulinarnych z przekroju klasyki kuchni włoskiej, podzielonej na regiony z uwzględnieniem sezonowości i tradycji kulinarnej. Nasze receptury przygotowane są w sposób nawiązujący do podstaw klasycznych, uwzględniające nowe trendy, dostępność produktu, wymienność i sezonowość. Kuchnia włoska w różnych wydaniach: fine dinnig, bistro, deli.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • technikach produkcji makaronu (mąka, semolina)
  • włoskich serach i sposobów ich serwowania, w tym podział na: danie główne, przystawkę, deser
  • a także produktach charakterystycznych dla każdego regionu: rybach, mięsach, wędlinach, oliwach, ziołach czy winach

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • tortelleni / grzyby
  • risotto
  • canelloni/ przegrzebki
  • tagliatelle / królik
  • kałamarnica / koper włoski

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Francuska

Pyszne dania tradycyjnej kuchni francuskiej w nowej odsłonie w Twoim menu? Ależ oczywiście!  Na naszych warsztatach damy Ci inspirację do tego pokazując techniki i klasyczne receptury, tej jakże bogatej kuchni, Będziesz miał okazję przygotować flagowe dania określonych regionów Francji.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw kuchni francuskiej
  • możliwości innego niż do tej pory komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dań

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • marsylska zupa rybna Bouillabaisse
  • en Croute
  • sałatka Nicoise
  • polędwica Wellington czy
  • Moelleux au chocolat

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Zupy, Wywary, Podstawy Sosów

Bazy sosów, czy wywary, są jedną z najistotniejszych podstaw w wydobyciu smaku dania , ale czy najłatwiejszą? Jak je przygotować, aby móc zachwycić gości smakami wyjątkowymi? Na tym warsztacie chcielibyśmy pokazać podstawowe smaki oraz ich zróżnicowanie poprzez pryzmat różnych kultur bazując głównie na kuchni francuskiej, polskiej i tajskiej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu baz pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje:  

  • 5 Podstawowych francuskich sosów i ich pochodne (sos holenderski, veloute, espagnole, madeira, veronique, bearnaise, epice, gribiche, buerre blanc)
  • zupa z ogonów wołowych z grzybami I estragonem 
  • włoska zupa Stracciatella (wywar gotowany 24h)
  • marsylska zupa rybna – Boulliabaisse i Zupa Bisque ze skorupiaków

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kaczka od A do Z

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:

  • Wywar z kaczki - baza do sosu
  • Filet sous vide , jus z czerwonego wina, pure z selera z białą czekoladą, mini zapiekanka z ciasta filo z grzybami i ziemniakami
  • Noga kaczki confit / duszona kapusta czerwona/ arrancini grzybowe
  • Spring rolls z grzybami shitake / sos sweet chilli - z pozostałego miesa skladamy spring rolls z ciasta na dim sum, robimy własny sos sweet chilli

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Drinki na Sylwestra i Karnawał

Szukasz pomysłów na karnawałowe party? Chcesz zabłysnąć przed znajomymi umiejętnością miksowania pomysłowych drinków? Zapisz się na profesjonalne warsztaty interaktywne po okiem naszego Barmana Profesjonalisty!

Dowiedz się ciekawostek i tajników, które wykorzystasz przy spotkaniu z przyjaciółmi i nie tylko!

Wspólnie z nami dowiesz się i wypróbujesz w praktyce:

  • jak komponować znakomite koktajle
  • zastosujesz miary barowe, przydatnych przy komponowaniu drinków
  • poznasz jak wykorzystać w domu sprzęt barmański
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Gościnność: Upselling w Restauracji - „Aktywna Sprzedaż w Gastronomii”

Profesjonalny serwis wzmacnia sprzedaż i ją uwiarygadnia.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak aktywnie rekomendować i prowadzić sprzedaż sugestywną
  • jak umiejętnie stosować techniki upsellingu tak, aby przekładały się na zadowolenie gości, zyski restauracji i zarobki pracowników
  • przećwiczysz techniki sprzedażowe i scenki upsellingowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Święta po włosku

Nestor Grojewski łącząc życzenia Buon Natale! przedstawi uczestnikom sposób na tradycyjne świąteczne dania z różnych regionów Italii. Podczas warsztatu możecie liczyć na niezliczoną ilość ciekawostek i anegdot związanych z tradycją świąteczną we Włoszech. Uczestnicy poznają receptury 5 dań, bez których żadna świąteczna karta włoskiej restauracji nie może się obejść:

  • Verdure pastellate - warzywa smażone w cieście
  • Baccala mantecato - kremowy dorsz 
  • Baccala fritto in pastella - dorsz smażony w cieście
  • Orecchiette con vogole e pastacchio -  makaron orecchiette z małżami i pistacjami
  • Spigola in aqua pazza - okoń morski gotowany w bulionie z warzywami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Gęsina wg. Rafała Zaręby

Gęsina na Świętego Marcina? Nie tylko! Przekonaj się, że nie musisz prowadzić restauracji w Wielkopolsce żeby Twoi goście zasmakowali w tym powszechnie uznawanym za ekologiczne drobiu. Podczas warsztatu poznasz receptury na dania, do których wykorzystamy zarówno mięso jak i podroby gęsie w klasycznej jak i nowoczesnej formie.

W trakcie spotkania przyrządzisz:

  • Gęsie żołądki duszone w nalewce z kory dębu
  • Gęś faszerowaną pęczakiem, gruszkami w cynamonie i żurawiną
  • Filet z gęsi w sosie z czerwonego wina
  • Pate z gęsich wątróbek z galaretką wiśniową

Warsztat trwa w godz. 10-16

Serdecznie zapraszamy!

Makarony od podstaw

Mąka, woda, jaja i praca własnych rąk - tylko tyle potrzeba do stworzenia idealnego ciasta na makaron. Na warsztacie Szef Rafał Zaręba pokaże, że dania z makaronu nie kończą się na spaghetti bolognese. Podczas warsztatu dowiesz się, jak przygotować ciasto na makaron i wykonać własnoręcznie makaron w różnych kształtach oraz jak wykorzystać naturalne składniki do barwienia makaronu. W trakcie spotkania oprócz ciasta i makaronu samodzielnie przygotujesz:

  • Szpinakowe tagiatelle z kalmarami i burrattą 
  • Pastę z krewetkami, dynią i chilli

  • Orciette z doradą na sosie winno szafranowym

  • Ravioli z żółtkiem, riccottą i suszonymi pomidorami 

Warsztat trwa w godzinach 10-16
Serdecznie zapraszamy!

Tatar na 5 sposobów

Czy tatar musi być wyłacznie z wołowiny? A może wcale nie potrzeba do jego wykonania ani grama mięsa? Szef Rafał Zaręba wspólnie z uczestnikami warsztatów przetrenuje 5 nowoczesnych sposobów na tatar, które z powodzeniem staną się wizytówką każdej restauracji. Podczas warsztatu pod okiem naszego Szefa poznasz różne techniki siekania i mielenia oraz samodzielnie przygotujesz tatar z:

  • buraka
  • pomidorów
  • jagnięciny
  • serca wołowego
  • ryb morskich

Warsztat trwa w godz. 10-15

Serdecznie zapraszamy!

Rozgrzewające zupy i wywary

Bez dobrego wywaru nie ma mowy o dobrej zupie, wielu daniach i sosach. Podczas warsztatu Rafał Zaręba udowodni, że każdy kucharz musi znać tajniki przygotowywania wywaru, który stanowi duszę wszystkich zup niezależnie od regionu świata, z którego pochodzi. W trakcie spotkania poznasz techniki redukcji i doboru bazy na wywar i samodzielnie przygotujesz:

  • Zupę prowansalską
  • ZupE cebulową z grzanką z serem gruyere
  • Szwajcarską zupę serową
  • Ramen
  • Zupę rybną z pieczonymi pomidorami i kolendrą

Warsztat trwa w godzinach 10-15

Serdecznie zapraszamy!

Szampan na talerzu

Szampan od zawsze gości na naszych stołach podczas bankietów i eventów, jednak nie każdy wie, że ma on szerokie zastosowanie w kuchni.

Szampan na talerzu to warsztaty na których poznamy praktyczne zastosowanie szampana w technikach kulinarnych. Stworzymy potrawy, w których w czasie warsztatów zastosujemy trunek do marynowania mięs, tworzenia sosów, musów, jak również deserów i lodów.

Podczas spotkania samodzielnie przygotujesz:

  • Krewetki  z pianą z szampana
  • Comber z królika z granitą  z szampana
  • Semifredo na bazie wina czerwonego
  • Szampańskie lody wykonane z zastosowaniem azotu 

Warsztat trwa w godz. 10-15

Serdecznie zaprszamy!

Jesienne smaki z Jaśkiem Kuroniem

Jasiek Kuroń zaprasza do wspólnego gotowania dań, które czerpią to co najlepsze ze smaków jesieni. Potrawy, które tego dnia przygotujemy będą nie tylko smaczne, ale zaskakujące jak jesienna pogoda. W przygotowanych recepturach Jasiek sięgnął do inspiracji kuchnią polską, brytyjską i francuską oraz wspomnień z dzieciństwa i babcinego stołu. W trakcie warsztatów uczestnicy dostaną nie tylko pakiet receptur, ale sporą dawkę wiedzy o produktach oraz tajnikach, jak komponować i łączyć jesienne smaki.

Podczas spotkania samodzielnie przygotujesz:

  • Carpaccio z buraka z emulsją i szarym masłem 
  • Cock a leekie
  • Ragout z polędwiczki, jabłka, dyni i estragonu
  • Chowder dyniowo - rybny
  • Ciasto jabłkowo - korzenne

Warsztat trwa w godz. 10-15, w cenie przerwa kawowa.

Serdecznie zapraszamy!

Torty - trzydniowy kurs cukierniczy, poziom zaawansowany

Zapraszamy na trzydniowy, certyfikowany kurs cukierniczy, podczas którego dowiesz się, jak samodzielnie przygotować róznorodne, nowoczesne torty. W trakcie kursu, podczas 3 spotkań warsztatowych pod okiem naszego Trenera, Pastry Chefa Rafała Gajownika, poznasz techniki i receptury niezbędne do przygotowania czterech tortów:

  • Mus z białej czekolady z trawą żubrową ,galaretką brzoskwiniową z pigwą, biszkoptem migdałowo-cynamonowym i chrupką pistacjową z cytrusami 
  • Tort z czarnej porzeczki z cremeux z mlecznej czekolady ,malinowym Compote i biszkoptem z czekolady ruby z granolą 
  • Mus malibu z limonką z kokosowym kremem namelaka, rumową galaretką ,konfiturą malinową , biszkoptem czekoladowym moleux i chrupką z krystalizowanej czekolady 
  • Mus z marakui z czekoladą karmelową ,galaretką pomarańczową z kawałkami karmelizowanej pomarańczy ,cremeux z pomarańczy z kawą ,financiera pomarańczowa ,ciasto kruche 

Kurs dedykowany dla zaawansowanych uczestników.

Warsztaty odbędą się w trzy poniedziałki października 07.10, 14.10, 28.10 w godzinach 9:00-17:00

W programie warsztatów: 

Etap I 07.10:

  • Daquise  migdałowy z cynamonem 
  • biszkopt z czekoladą ruby z granolą 
  • czekoladowe Moleux 
  • financiera pomarańczowa 
  • Pate sable 
  • pasta pomarańczowa 
  • prażynka pistacjowa 
  • chrupka z krystalizowanej czekolady 

Etap II 14.10: 

  • galaretka brzoskwiniowa z pigwą 
  • cremeux z mlecznej czekolady 
  • Compote malinowe 
  • krem namelaka kokosowy z limonką 
  • galaretka rumowa
  • konfitura malinowa 
  • galaretka pomarańczowa z kawałkami karmelizowanej pomarańczy 
  • cremeux pomarańczowy z kawą 
  • glasage z mlecznej czekolady 
  • brzoskwiniowy napage 
  • glasage waniliowy z biała czekoladą 
  • glasage z marakui i pomarańczy z wanilią 
  • smyczka pistacjowa 

Etap III 28.10:

  • mus z białej czekolady z trawą żubrową 
  • mus kokosowy z malibu 
  • mus z marakui z biała czekoladą 
  • mus z czarnej porzeczki 

W cenie kursu przerwa kawowa i lunch podczas wszystkich 3 warsztatów.

Serdecznie zapraszamy!

Podroby drobiowe w kuchni polskiej

Paweł Serafin wraca do Akademii Inspiracji MAKRO z nowymi warsztatami. Tym razem Paweł weźmie na warsztat podroby drobiowe i dzikie ptactwo oraz ich zastosowanie w tradycyjnej kuchni polskiej. W czasie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Kurczak kukurydziany/ serce z kaczki/ puree z selera i kawy
  • Kaczka/ sos czekoladowy / pieczona dynia
  • Perliczka/ pate z wątróbek drobiowych/ konfitura jagodowa
  • Żołądki i cynaderki wg Pawła Serafina

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Inspiracje Tima Raue

Zapraszamy na wyjątkowy warsztat, podczas którego znany na całym świecie Szef kuchni Tim Raue zaprezentuje swoją adaptację tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Kuchnia Tima została ukształtowana w trakcie jego podróży do Azji i jak sam mówi, najwięcej czerpie z japońskiej perfekcji w doborze składników, tajskich aromatów i chińskiej filozofii kulinarnej. Podczas warsztatu Tim sięgnie do naszej tradycji regionalnej i zderzy ją dalekowschodnimi przyprawami oraz składnikami, tworząc niezapomniane kompozycje smakowe, które jak sam podkreśla, są najważniejszym powodem dla którego powracamy do restauracji.

Warsztat prowadzony będzie w języku angielskim z udziałem polskiego tłumacza i potrwa w godz. 11-15.

W cenie warsztatu przerwa kawowa i prezent - pierwsza książka Akademii Inspiracji Makro pt. "Kolacja Inspiracji - od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur."  z autografem Tima Raue.

Od zakwasu do wypieku - pieczywo wg Eweliny Łapińskiej

Ewelina Łapińska pokaże, dlaczego samodzielnie przygotowane i wypieczone pieczywo może stać się wizytówką każdej restauracji. Podczas chlebowych warsztatów skupiamy się na fazie zakwaszania ciasta i wypieku chleba. Uczestnicy sami przygotują ciasto do wypieku a także nauczą się formować (werkować) bochny chleba. Oprócz tego dowiedzą się, jak zaplatać i wypiekać również chałki i bułki drożdżowe.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Świąteczna podróż kulinarna z Michelem Moranem

Michel Moran w Akademii Inspiracji Makro zabierze uczestników warsztatu w kulinarną podróż, podczas której zaprezentuje tradycyjne dania świąteczne z różnych regionów Europy w ich nowoczesnym wydaniu. Podczas spotkania pod okiem Michela uczestnicy samodzielnie przygotują świąteczne dania z kuchni baskijskiej i francuskiej. Wśród nich: 

  • Dorada różowa piperade z galaretką ostrygową
  • Veloute z grzybami i tartaletką z wątróbkami drobiowymi
  • Filet z lucjana czerwonego, fumet z kolendrą i kawior z bakłażana
  • Gruszka w kąpieli jagodowej z kremem mascarpone

Warsztat trwa w godzinach 10-15
W cenie warsztatu przerwa kawowa.
Zaprszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.