HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny Kawy na Lato

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Podczas letnich upałów zaserwuj gościom coś podwójnie orzeźwiającego i pobudzającego! Uzupełnij menu o produkty sezonowe w postaci kaw na zimno, mrożonych, shake, smoothies.

Na warsztatach przypomnimy zasady przygotowania prawidłowego espresso, które jest główna bazą pod kawy mrożone i lodowe. Będziemy kawy wzbogacać  o lody, syropy, herbatniki, ciasteczka, chałwy, owoce i nie tylko…. A wszystko łączyć, miksować i tworzyć zachwycające letnie smaki.

Zapraszamy na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Warsztat Baristyczny

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 2

Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.

W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:

  • Shake hara teriyaki.  Łosoś, sos teriyaki, sezam, dymka.
  • Nigiri. Łosoś, tuńczyk, kani kama, krewetka, sezonowa biała ryba, małż sezonowy.
  • Gunkan moriawase. Tatar łosoś, jajo przepiórcze, sałatka kani kama, goma wakame.
  • Temari zushi. Łosoś, krewetki, awokado.
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Marketing Restauracji

Chcesz samodzielnie zająć się promocją swojej restauracji?
Masz pracownika odpowiedzialnego za marketing lokalu?

Zapraszamy na Warsztat, podczas którego dowiesz się wszystkiego na temat strategii reklamowej Twojej restauracji i jej efektywnego wdrożenia.

W trakcie szkolenia:

- otrzymasz dane rynkowe związane z potrzebami gości, obowiązującymi trendami oraz technikami, które skutecznie wypromują Twoją restaurację.

- dowiesz się, jak wiele czynników ma wpływ na zwiększenie liczby gości i jak je wykorzystać.

- poznasz istotę szkolenia załogi z zakresu marketingu i stworzenia "sprzedażowej" karty dań,

- zobaczysz jak skutecznie prowadzić profil na Facebooku i Instagramie w oparciu o kalendarz promocji

Celem warsztatu jest stworzenie konkretnej listy działań marketingowych, którą będziesz mógł wdrożyć tuż po jego zakończeniu. Dzięki temu dotrzesz do nowych gości i wypromujesz swój lokal. Lista będzie oparta o profil Twojego lokalu oraz gości, na których czekasz. Dzięki temu wyjdziesz z gotowymi rozwiązaniami, które pomogą Ci w skutecznej reklamie restauracji.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Menu engineering

Szkolenie ma za zadanie usystematyzować wiedzę z zakresu tzw. inżynierii menu oraz wskazać możliwość praktycznego jej wykorzystania podczas części warsztatowej, a docelowo we własnej restauracji. Szkolenie jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą w znaczący sposób poprawić rentowność swojej karty. Szkolenie nie jest skierowane do Szefów Kuchni, rentowność karty analizowana będzie z perspektywy tzw. „frontu restauracji”.

W trakcie szkolenia omówione zostaną w sposób szczegółowy:
• kształt prawidłowego portfolio produktów
• struktura pozycji rentownych i nierentownych
oraz znaczenie ich funkcji dla spójności oferty (czasem nierentowne pozycje są niezbędne!)
• omówienie relacji współczynników food cost, bev cost, marża, sposób ustalania ceny finalnej
• kwestia tzw. kanibalizmu produktowego (jak go wykryć i jak jemu zapobiegać)
• świadomakomunikacja pozycji wysokomarżowych (zarządzenie uwagą Gości)
• estetyka karty, a psychologia sprzedaży (ozdobniki, które tylko pozornie mają ozdabiać kartę)
• aspekt formalno - prawny (gramatury, alergeny) omówienie obowiązujących na terenie RP regulacji prawnych

Ci z uczestników, którzy chcieliby podczas warsztatu przeprowadzić proces optymalizacji własnej karty proszeni są o zabranie ze sobą:

- karty menu z własnej restauracji
- zestawienia sprzedaży ilościowej z okresu trzech ostatnich miesięcy dań z kategorii „Dania Główne”
- food costów (kosztów surowca) dla dań z kategorii „Dania Główne

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Samodzielny audyt restauracji

Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.

Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.

W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Piwoznawstwo – poziom podstawowy

Poznaj tajniki kultury piwnej i dowiedz się, jak prawidłowo serwować i parować piwo z jedzeniem. Podczas warsztatu poznasz wiele ciekawostek dotyczących historii piwa oraz sposobów warzenia i dowiesz się jak rozróżniać podstawowe gatunki piw dostępne na rynku. W trakcie spotkania:

- spróbujesz i poznasz charakterystykę gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel 

- dowiesz się, z jakich składników warzy się piwo i czym się różnią techniki i sposoby warzenia

- przetrenujesz profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki

- poznasz podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa

- zobaczysz jak łączyć różne gatunki piwa z różnorodnymi przekąskami

 

Warsztat dedykowany jest dla barmanów i kelnerów oraz pasjonatów i osób na co dzień sprzedających piwo. Warsztat prowadzony jest na profesjonalnie wyposażonym barze, na którym będziesz mieć okazję zapoznać się ze sprzętem wykorzystywanym do pracy przy serwowaniu piwa.

W trakcie warsztatu wykorzystujemy piwa alkoholowe i bezalkoholowe z różnych stron świata, przede wszystkim czeskich jak Pilsner Urqell czy Kozel.

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.
Serdecznie zapraszamy!

Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Zarządzanie zespołem w gastronomii

Warsztat skierowany do restauratorów, managerów, szefów kuchni i wszystkich zarządzających zespołem w branży gastronomicznej. Podczas warsztatu poszukamy odpowiedzi na pytania: 

Czy motywowanie ludzi ma sens?
Czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna? 
Dlaczego niektórzy ludzie robią więcej podczas gdy zdecydowana większość woli zrobić mniej?

W trakcie spotkania sięgniemy po praktyczne ćwiczenia z wykorzystaniem technik motywacyjnych i zastanowimy się, jak sprawić, żeby kelnerom i kucharzom chciało się chcieć, a kuchnia pokochała salę i odwrotnie.

W programie warsztatu między innymi:

- jak sprawić, żeby ludzie od Ciebie nie odchodzili
- skąd wynika i jak sobie radzić z demotywacją wśród pracowników
- subiektywne poczucie sprawiedliwości i jego wpływ na motywację
- odtruwanie pracownika zdemotywowanego
- systemy kar i nagród
- jak karać, żeby jednocześnie motywować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Wykwintne menu weselne wg. Krzysztofa Żurka

Wyjątkowy dzień w życiu każdej pary wymaga wyjątkowej oprawy, a jak wiadomo, serwowane menu będzie jednym z najbardziej omawianych elementów przyjęcia weselnego. Szef kuchni Krzysztof Żurek skomponował wyjątkowe menu, które zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. W programie warsztatu oprócz kompletnego menu znajdzie się szereg porad z zakresu serwisu podczas przyjęć okolicznościowych i dekoracji dań. W menu znajdziecie:  

  • Przystawka  - Sałatka z combra Jelenia , marynowane kurki , sos porto i czarny pieprz 
  • Pierwsze danie  - Troć z oliwą czosnkową, skórką z cytryny  , koper włoski i glony konbu 
  • Drugie  danie - Polędwica wołowa z sosem truflowym , puree topinambur, chipsy z korzennych warzyw. 
  • Deser - Mus śmietanowy z sorbetem pomaranczowym, truskawki i syrop waniliowym .

Warsztat trwa w godz. 10-15 w cenie serwis kawowy 

Serdecznie zapraszamy!

 

Finger food menu

Przekąski, dania na 1-2 kęsy i wszystko to, co można zjeść bez użycia sztućców. Menu bankietowe i oferta firm cateringowych nie może się bez nich obejść. Rafał Zaręba, Szef kuchni Akademii Inspiracji pokaże, jak przekąski typu fingerfood w klasycznej i nieszablonowej formie bedą cieszyć nie tylko oko, ale również kubki smakowe Waszych gości. W trakcie warsztatu wspólnie z naszym Trenerem przygotujecie:

  • ceviche z korwina z batatem
  • tatar z jagnięciny w skorupie z topinamburu z majonezem estragonowym
  • chips z kurczaka z pate z kurzych wątróbek
  • tatar z buraka z majonezem z trawy żubrowej i orzechem włoskim
  • assiette z pomidora

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Smaki Azji wg. Bartosza "Snecza" Dębskiego

Bartosz Dębki zaprasza do wspólnej, kulinarnej podróży przez smaki Japonii, Wietnamu, Korei i Tajlandii dla początkujących. "Snecz" w trakcie warsztatu wspólnie z uczestnikami przygotuje kompletne menu inspirowane dalekowschodnimi smakami, przy których uczestnicy będą mieli okazję wypróbować tamtejsze produkty i przyprawy. W aromatycznym menu znajdzie się:  

  • Zupa Miso Shiro - japońska zupa na bazie pasty Miso z łososiem, tofu i glonami Wakame
  • Summer Rolls - wietnamskie sajgonki ze smażonymi krewetkami i świeżymi warzywami, podane z sosem słodko-kwaśnym
  • Kimchi Jigae - koreański gulasz z kapustą Kimchi, wieprzowiną, tofu, podany z ryżem jaśminowym
  • Tajski Stir-Fry z wołowiną, jajkiem, brokułem i kiełkami Mung
  • Mus sernikowy z mango, gorzką czekoladą, owocami i miętą

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch,

Serdecznie zapraszamy!

Gotowanie sous vide

Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.

Podczas warsztatu uczestnicy zapoznają się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców czy kasz. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy, że nie dla każdego produktu jest to najlepsze rozwiązanie.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • Kurczak zagrodowy z musem truflowym
  • Wieprzowina gotowana 48h
  • Sosy gotowane w kąpieli wodnej
  • Ogony wołowe z glazurowanymi warzywami
  • Warzywa i owoce do zastosowania w deserach

Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!

Dania z podrobów

Niegdyś traktowane jak produkt drugiej kategorii, dziś uchodzące za rarytas - pod warunkiem, że będą właściwie przygotowane. Podroby w kuchni z różnych stron świata zawsze stanowiły wyzwanie, które chętnie podejmiemy wraz z uczestnikami warsztatu. Podczas spotkania wskażemy właściwe miejsce dla podrobów w menu, sposoby obróbki i doprawienia podrobów oraz łączenia podrobów z innymi produktami w daniach.

W menu warsztatów znajdziecie:

  1. Flaczki z włoskiego Lazurowego Wybrzeża – receptura z Pietra Ligure
  2. Wątróbki po żydowsku alla Metropol – prawdziwa receptura przedwojemnnej Warszawy
  3. Żołądki z szybkowaru, chipsy ze skorzonery, śliwka i kluskami dyniowymi
  4. Policzki wołowe przygotowane metodą Sous Vide, z kopytkami z wędzonego twarogu i burakiem pieczonym z czarnuszką
  5. Grasica cielęca w chrupiącym cieście z sałatą frisse w vinegrette estragonowym

Warsztat trwa w godz. 10-16 W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch,

Serdecznie zapraszamy

Burgerowy street food

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:  

Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor

Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno

Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana

burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ kiszona cytryna

burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Modern bistro

Trudno wyobrazić sobie dziejszą gastronomię bez bistro, czyli lokali, w których panuje klimat luźnej elegancji, gdzie dominuje tzw. "comfort food". Podczas warsztatu opowiemy o tym, czym bistro różni się od typowych restauracji, czym charakteryzuje się ten rodzaj kuchni i jak dobrać menu do własnego bistro. W trakcie spotkania weźmiemy na warsztat tradycyjne, klasyczne smaki typowe dla gotowania w bistro i nadamy im nowoczesny charakter i świeże kombinacje, które zainspirują Cię do dalszego tworzenia własnych receptur. Na warsztacie sięgniemy równiez po nowoczesne techniki takie jak np.: sous vide, peklowanie, fermentowanie. Porozmawiamy również o trendach i o tym, jak składać i aranżować dania w stylu bistro.

Na warsztatach przygotujesz:

Gravlax z łososia z musem z łososia wędzonego i ogórkiem peklowanym.
Sałatkę z Cykorii z lekkim sosem curry, jajkiem sous vide i prażonymi migdałami.
Krem z topinamburu z chipsem z topinamburu i olejem borowikowym.
Pierś z kurczaka z selerem pieczonym w soli, slaw z selera i kalarepy i sosem z palonego masła.
Dorsza z pieczoną skorzonerą, puree ze skorzonery i jarmużem.

Warsztat trwa w godzinach 10-15.
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna kuchnia polska - II wydanie

Druga odsłona warsztatu z interpretacji dań i składników charakterystycznych dla kuchni polskiej. W trakcie spotkania przygotujemy współczesne wersje znanych jak i zapomnianych dań wykorzystując szeroką gamę technik kulinarnych. Przedstawimy wizję Polskiej kuchni dostosowaną do aktualnych trendów w wymagań rynku gastronomicznego.

Na warsztacie między innymi:

  • Bigosek z karpia z suszoną kapustą kiszoną, kandyzowaną skórką z cytryny i prażonym chlebem
  • Kołduny tyszkiewiczowskie w sosie kminkowym
  • Przepiórki nadziewane śliwką i wątróbką z sosem z pigwy
  • Pstrąg z kapustą z jabłkiem i żółtym sosem
  • Polewka piwna z serem smażonym z rodzynkami

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Desery z owocami w monoporcjach

Nie czekając na wiosnę szukamy owocowych smaków w formie nowoczesnych deserów w monoporcjach. Na warsztacie wykorzystamy owoce czarnego bzu, cytryny czy maliny i połączymy .je z czekoladą, kokosem i serkiem. Podczas warsztatu będziemy pracować na technikach wykorzystujących bazy piekarnicze, glazury cukiernicze i musy. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Sernik mango – kremowy sernik na zimno
  • Mus czekoladowy z sercem z maliny  
  • Sfera z czarnego bzu  
  • Kokosowa pianka z cytryną

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Małopolska wg. Tomasza Świerczka

Tradycyjne dania kuchni Polskiej charakterystyczne dla regionu Małopolski kryją w sobie bogactwo różnorodnych smaków i szerokie pole do interpretacji w nowoczesnej formie. Tomasz Świerczek czerpiąc z tego zasobu receptur przygotował wyjątkowe menu inspirowane tradycjami kuchni południowej Polski. Podczas warsztatu wykorzystamy regionalne produkty i samodzielnie przygotujemy takie klasyki jak np. obwarzanek krakowski, które wykorzystane zostaną w menu:

- Karp po Krakowsku z sałatką z rzepy
- Świętokrzyska zalewajka na boczku wędzonym
- Tort pishinger a'la Opera Cake
- Liptauer (pasta z bryndzy)
- Maczanka po Krakowsku w obwarzanku

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia tajska - poziom podstawowy

Niezwykle aromatyczny, kolorowy i jedyny w swoim rodzaju warsztat, na którym odkryjesz bogactwo smaków rodem z Tajlandii! Podczas spotkania nasz trener Bartosz "Snecz" Dębski wprowadzi uczestników do świata produktów tradycyjnej kuchni tajskiej, połączeń pikanterii ze słodkością i 5-tego smaku "umami". W menu warsztatu znajdziesz:

- TOM KHA GAI - Tajska zupa na bazie mleka kokosowego trawy cytrynowej, kafiru i imbiru z kurczakiem i boczniakiem

- PAD KRA PAO - Siekany kurczak smażony z sosem ostrygowym, tajską bazylią i chili, podany z ryżem jaśminowym i jajkiem smażonym na woku

- PAD THAI KUNG - Makaron ryżowy smażony metodą Stir-Fry z krewetkami, w sosie na bazie tamaryndowca, z dodatkiem, kiełków fasoli Mung, orzechów, kolendry i chili

- KHAO NIAOW MA MUANG (Mango sticky rice) - Kleisty ryż gotowany w mleku kokosowym z dodatkiem pulpy mango i świeżego mango

Warsztat trwa w godzinach 10-15

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia zero waste

Troska o środowisko i naturalne uszanowanie produktu, które tkwi w każdym prawdziwym kucharzu zaowocowały filozofią zero waste, czyli stylem pracy i życia, w którym produkujemy jak najmniej odpadków. W trakcie naszego warsztatu pokażemy, że filozofia zero waste w kuchni nie tylko sprzyja maksymalnemu ograniczeniu marnowania żywności ale pozwala też obniżyć food cost, ograniczać straty wynikające z nieprawidłowego przechowywania a nawet tworzyć kreatywne receptury. W programie warsztatu:

- Przygotowywanie wywarów ze ścinków i pudrów z obierek
- Obniżanie food costu przez zastosowanie "zapomnianych" elementów mięsnych
- Kiszenie pozostałości łodyg i ścinków oraz ich zastosowanie
- Techniki pracy zapobiegające stratom produktu
- Przechowywanie żywności ograniczające straty produktu
- Wykorzystanie systemu rezerwacji do optymalizacji strat

Podczas warsztatu każdy z uczestników przygotuje 3 dania w oparciu o wspólnie przygotowane elementy z programu warsztatu oraz "spiżarni" produktów w stylu zero waste. 

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Burgery

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym znajdziecie:  

Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor

Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana

burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ kiszona cytryna

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia street food

Czym jest street food? Jest to jedzenie gotowe do spożycia, sprzedawane na ulicy lub w innych miejscach publicznych. Po raz pierwszy streetfood pojawił się w czasach starożytnej Grecji oraz na ulicach starożytnego  Rzymu. W Polsce StreetFood zyskał popularność dopiero kilka lat temu. Współcześnie ten rodzaj kuchni znajdziemy głównie w profesjonalnie wyposażonych food truck'ach, prowadzonych przez pełnych energii i kulinarnej pasji młodych ludzi, specjalizujących się w kuchniach różnych zakątków świata. Podczas warsztatów będziesz w stanie poznać kilka przepisów z różnych zakątków świata takich jak Korea, Turcja czy Indie dzięki czemu zasmakujecie w ulicznych smakach tamtych regionów. Podczas warsztatu samodzilenie przygotujesz:

Burgera z kurczaka po Koreansku z frytkami z sera Halloumi
Wegańskie bułeczki Bao z pulled jackfruit
Dominikański Chimichurri Burger    
Tradycyjne „Fish and chips”
Japoński Ramen z wieprzowiną

Warsztat trwa w godzinach 10-15. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Dania z wołowiny

Moda na niektóre dania z wołowiny nigdy nie przeminie, dlatego warto wzbogacić menu o ten szlachetny gatunek mięsa, który co raz częściej gości na polskich stołach. Podczas warsztatu dowiesz się, jak wybierać i sezonować wołowinę, w jaki sposób oceniać gatunek mięsa, czym jest marmurkowość, jaki jest idealny czas smażenia różnych steków i które części są najlepsze na stek. Podczas warsztatu porozmawiamy również o różnych częściach wołu, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy:

  • Wywar wołowy 
  • Sos demi glace
  • Mostek pieczony w suchej marynacie
  • Tatar z polędwicy
  • Steki sezonowane z antrykotu i rostbefu
  • Stek T-bone
  • Kotlet hamburski na 3 sposoby

Warsztat trwa w godz. 10-16

Serdecznie zapraszamy!

Lody, sorbety i granity

Podczas warsztatu pokażemy, że samodzielnie przygotowane lody mogą być wizytówką lokalu nie tylko w trakcie sezonu letniego ale przez cały rok. Na spotkaniu nasz Trener wspólnie z uczestnikami przećwiczy produkcję lodów słodkich i wytrawnych zaczynając od bazy, przez zrobienie i wykorzystanie naturalnych stabilizatorów i dodatków do wykońecznia klasycznych i nietypowych smaków. W trakcie warsztatu przećwiczymy rownież techniki serwowania takie jak np. quenelle i udowodnimy, że nie trzeba maszyny do lodów aby je przygotować. 

W programie:

- baza do lodów: dojrzewanie, pasteryzacja lub praca na produktach pasteryzowanych

- bazy owocowe, warzywne, ziołowe 

- karmelizowanie orzechów

- przygotowanie naturalnych stabilizatorów 

- różnice między gellato a lodami/ sorbetami, a sherbetami

- granity owocowe, warzywne i mleczne

- przygotowanie pasty orzechowej od podstaw

Podczas warsztatu uczestnicy przygotują lody i sorbety:

  • waniliowe
  • śmietankowe
  • czekoladowe
  • borówka/ ocet sherry/ mascarpone/ malbec
  • orzechowe z karmelizowanym słonecznikiem
  • kawa/ kahlua/ słony karmel
  • wegańskie/ bez laktozy
  • sorbet truskawkowy z pieprzem bourbon
  • sorbet marchwiowy z mango i kolendrą
  • sorbet cytrynowy z liśćmi kafiru i yuzu
  • sherbet czekoladowy z miętą i zielonym pieprzem
  • granita z pomidorów z ekstraktem musztardowym
  • granita z zielonego ogórka/ rukiew wodna/ melon galia/ limonka
  • granita z maślanki/ kwaśna śmietana/ cydr

Warsztat trwa w godzinach 10-16 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesne menu weselne

Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, jak komponować i modyfikować menu weselne aby zadowolić każdą grupę gości, jak nazywać dania w ofercie menu weselnego, dlaczego opcja wege jest niezbędna i jak w razie potrzeby szybko ją zorganizować. Dodatkowo, przepracujemy triki i omówimy dobre praktyki pozwalające na uzyskanie powtarzalności w serwisie na 100-150 porcji i jak doprawiać dania, aby były do przyjęcia dla każdego.

  1. Włoskie flaczki z pomidorami i natką pietruszki / Wywar z pomidorów z makaronem z cukinii i marchewki
  2. Łosoś konfitowany podany z kremowym pęczakiem w aromacie rokitnika i szafranu, z warzywami sezonowymi
  3. Roladka z polędwiczki wieprzowej nadziewanej tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów.
  4. Babka ziemniaczana z duszoną cebulą. Pieczony burak glazurowany w suszonej śliwce
  5. Mus z białej czekolady z gorącymi wiśniami i kruszonką

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Fit kuchnia

Ograniczanie kalorii w diecie już dawno przestało być zaledwie modą i co raz częsciej jest elementem, który decyduje nie tylko o tym, jakie danie z karty zamawiają nasi goście ale czy w ogóle odwiedzą daną restaurację. Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, dlaczego lekkie dania z ograniczoną zawartością cukrów, tłuszczu i soli powinny znaleźć się w menu każdej restauracji i jak tworzyć inspirujące receptury na bazie warzyw, białego mięsa i ryb. W fit menu warsztatowym znajdzie się:

  1. Gulasz z bakłażana z pomidorem, świeżymi ziołami i kotletem z ciecierzycy
  2. Podudzie z kurczaka w orzechach i kefirze z pieczonym selerem i sałatką z ziół
  3. Pieczony kalafior z grzybowym tofu z kiszonkami własnej produkcji
  4. Polędwica z tuńczyka marnowana w herbacie z płatków róż i suszonych owoców z dodatkiem octu starzonego z sezonowymi warzywami
  5. Dorsz pieczony na soczewicy Beluga z sałatką z koperku i ogórka

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Desery restauracyjne

Warsztat cukierniczy na poziomie średnio-zaawansowanym, podczas którego wspólnie przećwiczymy techniki niezbędne przy pracy w sekcji deserowej. Na warsztacie przybliżymy uczestnikom tematykę ganaszowania, ciasta półfrancuskiego i ciasta kruchego, klasycznych kremów cukierniczych i techniki wyciskania ciasta, wypieku oraz suszenia makaroników. W menu warsztatu znajdziecie:

  • „Cynamonka” z ciasta półfrancuskiego z kremem migdałowym frangipane
  • Tarta czekoladowa z ganachem cointreau, kremem waniliowym chantilly i pomarańczą
  • Sable bretone/ cytrynowy krem patissiere z paloną bezą włoską
  • Sernik z białej czekolady z wiśniami w czerwonym winie
  • Makaroniki z ganachem mango

Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia wegańska i wegetariańska

Weganie i wegetarianie to co raz szybciej rosnąca grupa klientów gastronomii. Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie karty, w której silną pozycję zajmą dania wybierane przez tę grupę gości. Na warsztacie przybliżymy sposoby przygotowania dań klasycznych w wersjach bezmięsnych, wegańskiego street foodu, dań spełniających oczekiwania dzieci jak i bardziej ekskluzywną wersję tego rodzaju kuchni. Poznaj oblicza kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i samodzielnie przygotuj:

  • Pulled z zielonego owocu drzewa bochenkowego
  • Burger z ciecierzycy z warzywami
  • Tatar  z marchwi z kolendrą i żółtkiem z mango
  • Cavatelli z bolognese z selera
  • Warzywne nuggetsy z sosem bbq
  • Tofu w czarnym pieprzu z sosem seczuańskim i warzywami
  • Pulpety z czarnej soczewicy w indyjskim curry

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Potrawy jednogarnkowe z różnych stron świata

Jednogarnkowe vol 2

 

Poznaj jednogarnkowe dania z całego świata. Podczas warsztatu porozmawiamy o wszystkich korzyściach płynących z przygotowania dań w jednym naczyniu.  Dzieki jednogarnkówkom z każdego kontynentu będziesz miec okazję rozbudować ofertę własnego lokalu gastronomicznego o dania łatwe w przygotowaniu dla grup jak i wprowadzić oryginalne, samodzielne pozycje w karcie restauracji.

W menu warsztatu:

  • Brazylijski gulasz Fejioada
  • Koreańskie Bibimbap
  • Peruwiańskie Sudado
  • Francuska zupa Bouillabaise
  • Południowo afrykańskie bobotie

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia tajska - poziom zaawansowany

Bartosz "Snecz" Dębski zaprasza miłośników kuchni tajskiej do wspólnego pogłębienia znajomości receptur, składników, aromatów i smaków tamtejszej kuchni. Podczas warsztatatu przećwiczymy techniki na co dzień wykorzystywane w Tajlandii i wspólnie przygotujemy aż 7 receptur:

  • Tajska konfitura z chili i tamaryndowca
  • „Bezrybny" sos rybny
  • Tom Yum - najpopularniejsza pikantno-kwaśna tajska zupa z konfiturą z chili, w wersji klarownej z krewetkami
  • Som Tam - sałatka z papai z fasolką szparagową, pomidorem i pikantnym dressingiem, na bazie "bezrybnego" sosu rybnego
  • Satay - szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym
  • Khanom Jeen Nam Ya - esencjonalne rybne curry podane z cienkim makaronem ryżowym
  • Pisang Goreng - banany smażone w cieście ryżowo-kokosowym

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Fine dining i menu degustacyjne

Tomasz Świerczek, czerpiąc ze swojego doświadczenia w zdobywaniu gwiazdki Michelin przygotował specjalny warsztat, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie opracować kompletne menu degustacyjne dla restauracji typu fine dining. Podczas warsztatu porozmawiamy o specyfice prowadzenia lokalu typu fine dining, serwisu menu degustacyjnego i komponowaniu menu restauracji z gwiazdką Michelin. 

W programie:

- Chips ze skóry Dorsza Skrei, Majonez z ikry dorsza, lubczyk

- Ostryga w tempurze, ogórek, maślanka i rzodkiewka „daikon”

- Taco z Ceviche z przegrzebka, avocado, chilli

- Seler Pieczony w sianie, emulsja z brązowego masła

- Dorsz „confit” gotowany w oliwie z oliwek, velouté z pietruszki

- Jagnięcina glazurowana w miso, kawior z bakłażana

- Czekoladowy Tort Malinowy z chrupiącym waflem i orzechami laskowymi

Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Powyższe menu może ulec zmianie w zależności od dostępności poszczegółnych składników sezonowych. 

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Włoska

Włoska tradycja kulinarna to wielowiekowa kultura gotowania oparta na udoskonalanych i przez wieki modyfikowanych przepisach. To właśnie włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata, a zachwyca nas dbałością o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowaniem wyrazistych smaków, lekkostrawnością i prostotą przygotowania wielu dań. 

Nasze receptury przygotowane są w sposób nawiązujący do podstaw klasycznych, uwzględniające nowe trendy, dostępność produktu, wymienność i sezonowość. Kuchnia włoska w różnych wydaniach: fine dinnig, bistro, deli.

Na warsztatach

  • samodzielnie przygotujesz włoskę pastę od podstaw (ravioli, canneloni)
  • dowiesz się jak tradycyjnie przygotpwywać oliwy smakowe
  • poznasz prawidłową technikę przygotowywania risotto o idealnej konsystencji
  • dowiesz się, jak wykorzystać ścinki i inne pozostałości we włoskim stylu
     

W menu warsztatu:

  • Ravioli z ricottą i karmelizowaną gruszką

  • Risotto z ośmiornicą

  • Tagliatelle z królikiem

  • Kałamarnica z koprem włoskim

  • Canneloni z musem z przegrzebek

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Warsztaty koktajlowe - profesjonalny barman

Warsztaty koktajlowe prowadzone przez Mistrzów Świata konsekwentnie łączące profesjonalny serwis z pionierską sztuką świętowania. Celem warsztatu jest przekazanie odpowiednich wskazówek dotyczących stworzenia magicznej atmosfery w barze oraz dostarczenia gościom niesamowitych emocji serwując im nietuzinkowe koktajle. Zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas obsługi swoich gości, jak również zainspiruje ich do wyjścia poza schemat klasycznych koktajli i zaskakiwania własnymi kreacjami. Warsztat dedykowany zarówno początkującym barmanom.  

Jeśli chcesz poznać nowoczesne techniki, nietypowe połączenia smaków oraz sposoby na zahipnotyzowanie gości w swoim barze zapisz się już dziś!

Program warsztatu:

•            Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,

•            Nowoczesne trendy w światowej miksologii,

•            Techniki sporządzania koktajli,

•            Podział i charakterystyka napojów mieszanych,

•            Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,

•            „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,

•            Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,

•            Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,

Warsztaty praktyczne:

•            Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,

•            Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,

•            Hospitality w twoim barze,

•            Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )

•            Dekorowanie koktajli

Warsztat trwa w godzinach 10-15

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Królik od A do Z

Mięso królika, jest powszechnie uznawane za dietetyczne, jest też doskonałym źródłem białka i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Chociaż pierwsze skojarzenia budzi z pasztetem to jest również doskonałą bazą do zup i pieczeni. Podczas warsztatu połączyliśmy ćwiczenia z rozbioru tuszy królika z inspirującymi recepturami. W trakcie spotkania każdy z uczestników nauczy się podziału królika na skoki, comber, przodek, mostek i tył i samodzielnie przygotuje z nich następujące dania:

- Wywar z królika 
- Spaghetti z królika i warzywami 
- Ravioli z płynnym żółtkiem i mięsem z królika
- Pate 
- Comber z królika ze śliwką

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

 

Warsztat online: Kalkulacja food cost

Jak policzyć Food Cost?

O Food Cost mówi się bardzo dużo, na różne sposoby, a jednak nadal sprawia on niejednemu restauratorowi duży problem. Warto jednak poskromić ten wskaźnik i zaprzyjaźnić się z nim w taki sposób, aby zaczął dla nas pracować. W trakcie naszego spotkania online poruszymy takie zagadnienia jak:

- definicja oraz wyznaczenie wskaźnika Food (beverage) Cost

- mity i teorie dotyczące FC

- czym różni się FC od kosztu zatowarowania

- jak kontrolować FC oraz koszt zatowarowania a tym samym jak poprawić płynność finansową firmy.

- jak zaoszczędzić na FC- przykłady z rynku

Czas trwania 1 godzina + 20 min dodatkowego czasu na pytania do prowadzącego.

Uczestnicy warsztaty otrzymają link do transmisji wydarzenia na 2 godziny przed jego rozpoczęciem.

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Desery na Lato

Powiew lata o aromacie kawy? Słodkie lato pachnące sezonowymi owocami? A może pokusić się o specjalne menu tylko na łakocie? Zainspiruj się! Z nami to łatwe. Na naszych warsztatach z deserów na lato dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

  • przygotujesz około 5 deserów pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • Pavlova z bezy szwajcarskiej z owocami leśnymi.

  • Angielski brownie ‘Trifle’ z truskawkami.

  • Klasyczna Tarta Cytrynowa z bezą

  • Fondant Czekoladowy z orzechem włoskim i słonym karmelem.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Desery wegańskie

Wegańskie słodkości dla początkujących! Jeżeli myślisz, że smacznego deseru nie da się przygotować bez jajek, mleka czy masła to jesteśmy gotowi pokazać, że to nie prawda. Podczas wieczornego warsztatu pokażemy Ci naturalne, smaczne i zdrowe, roślinne zamienniki nabiału wykorzystywanego w cukiernictwie. 

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

Podczas warsztatu samodzielnie przygotujesz:

  • Limonkowy sernik vegański
  • Buraczane brownie
  • Tapioka z mango
  • Szpinakowy biszkopt wegański bez glutenu

Warsztat trwa w godzinach 17:00-21:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: grill & beer

Przygotowaliśmy specjalny warsztat dla miłośników grillowania, podczas którego połączymy tematy marynowania, grillowania, wędzenia i ciekawostkami na temat piwa, paringiem piwa z jedzeniem i technikami serwowania. Podczas warsztatu uczestnicy wspoólnie przygotują i zgrillują rózne mięsa oraz przygotują nietuzinkowe dodatki do grilla i będą mieli okazję zdegustować różnych rodzajów piw z naszego baru piwnego.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

W programie warsztatu:

- jak przygotowywać palenisko
- podwędzanie w domu i na powietrzu
- wykorzystanie piwa w przygotowywaniu mięs (glazury i marynaty na bazie piwa)
- obróbka i przygotowywanie mięs
- techniki serwowania piwa połączone z degustacją
- ciekawostki na temat produkcji i historii piwa
- paring piwa z mięsami i przekąskami słonymi

Podczas warsztatu nie zabraknie oczywiście grillowania i jedzenia wspólnie przygotwanych potraw, wszyscy uczestnicy poznają receptury i przygotują takie dania jak:

Grillowana wołowina
Żeberka gotowane w piwie
Boczek grillowany jako cały element
Szaszłyki drobiowe
Asian beef salad
Guacamole
Szaszłyki warzywne
Focaccia

Warsztat trwa w godzinach 17-21
Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Desery na Lato

Powiew lata o aromacie kawy? Słodkie lato pachnące sezonowymi owocami? A może pokusić się o pomysł na wyjątkowy deser na grilla ze znajomymi? Zainspiruj się! Z nami to łatwe. Na naszych warsztatach z deserów na lato dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam, a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

W menu warsztatu:

  • Pavlova z bezy szwajcarskiej z owocami leśnymi.

 

  • Angielski brownie ‘Trifle’ z truskawkami.
  • Klasyczna Tarta Cytrynowa z bezą

Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00

Serdecznie zapraszamy!

 

Warsztat Baristyczny + Kawy na Zimę

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To rozgrzewający napój na ponurą aurę. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Street food po polsku

Warsztat, w którym rozwijamy nasz autorski koncept na kuchnię street food w polskim wydaniu! Podczas spotkania zainspirujemy Was do poszukiwania inspiracji w ulicznej kuchni z różnych stron świata i łączenia jej z naszymi, polskimi smakami i przyzwyczajeniami. Będzie kreatywnie, smacznie, prosto ale porn-foodowo, czyli tak, jak lubią klienci food trucków, nocnych marketów i targów śniadaniowych. 

W naszym menu sięgnęliśmy do klasyki dań obiadowych, babcinych czy garmażeryjnych i zinterpretowaliśmy je w nowoczesnej formie aranżacji azjatyckich, amerykańskich czy włoskich. Pokażemy Wam, jak uwspółcześnić przedwojenny klimat ulicznego jedzenia warszawskich ulicy czy zaserwować surowe ciasto, od którego brzuch nas nie rozboli.

W menu warsztatu:

  • Mielony w racuchach – polski mielony zatopiony w serze wędzonym podany w racuchach drożdżowych z tradycyjnymi polskimi dodatkami
  • Kluski lane z warzywami – kuski najczęściej wykorzystywane jako dodatek do zup użyjemy do przygotowania polskiej wersji azjatyckiego stir-fry
  • Podpłomyki  z dodatkami- polska wersja pizzy, szybka w przygotowaniu i posiadająca szeroki wachlarz wykończenia
  • Peezy bites – pyzy smażone nadziewane polskim serem, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
  • Pieczone pampuchy z lodami i owocami – koncepcja deseru w stylu kanapki sub
  • Surowe ciasto z dodatkami - wspominane z dzieciństwa oblizywanie łyżki, od którego brzuch nas nie rozboli

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Kuchnia włoska wg. Kuby Steuermarka

Włoski wieczór w Akademii Inspiracji MAKRO! Kuba Steuermark zaprasza do wspólnego gotownia przy autorskim menu, gdzie tematem przewodnim będą dania ulubionej kuchni świata - kuchni włoskiej. Podczas warsztatu, przy kieliszku wina uczestnicy wspólnie przygotują 5 receptur:

- Sardynki z patelni z domową focaccią
- Tagliatelle z ragu wołowo-wieprzowym
- Risotto z radicchio i serem tallegio 
- Grillowany Labraks z sycylijską caponatą
- Miętowa pannacotta z redukcją z jabłka

W cenie warsztatu kieliszek wina i przerwa kawowa,

Serdecznie zapraszamy!

Wina i Sery

Mówienie o winach jest sztuką. Opowiadanie o winach, w wykonaniu Sommeliera z certyfikatem WSET 2 oraz z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu - jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!

Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teoria – to podróż po zakamarkach wiedzy, ciekawostkach, regionach winiarskich np. egzotycznej Australii i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Sommeliera, z łączeniem wina z potrawami czyli foodpairingiem.

W programie warsztatu:

  •  „mówienie o winach jest sztuką” - zwrócenie uwagi uczestników szkolenia na język, którym się posługują mówiąc o winie, zakres słownictwa, które warto przyswoić, by skutecznie sprzedawać wino w restauracji
  • nowości na rynku winiarskim (wina pomarańczowe, wina frizzante)
  • nowe trendy – wina BIO, wina wegańskie, dynamika spożycia win bezalkoholowych
  •  klasyfikacja i podział win
  • produkcja wina
  • odmiany winogron - szczegółowo omawiane, zwłaszcza sezonowość spożycia win
  • przechowywanie win
  • przedstawienie win w innych pojemnościach niż 0,75 l - dlaczego warto kupować je do restauracji
  • uczestnicy poznają zasady profesjonalnej degustacji
  • zwięzłe opisywanie win
  • praktyczna nauka otwierania butelek
  • zasady serwisu win przy stole w restauracji itp.
  • rozmowa o konkretnych przykładach serwisu wina oraz food pairingu, czyli świadomym łączeniu win z potrawą (degustacja win wraz z próbowaniem różnego rodzaju serów)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Niewinne Spotkanie z Winem

Uwielbiasz wina, ale zawsze zastanawiasz się jakie wybrać? Chciałbyś wiedzieć, jak dobrać wino do konktetnej potrawy, pory roku lub okazji? Dzięki Niewinnemu spotkaniu z winem dowiesz się, jakie to proste!  Wprowadzimy Cię w najskrytsze tajniki sommelierów. W trakcie warsztatu poznasz sekrety mistrzów winiarstwa oraz techniki właściwego doboru win do potraw.

Warsztaty będą wzbogacone o degustację wykwintnych win oraz aromatycznych serów.

W trakcie spotkania dowiesz się o:

  • paringu win, klasyfikacji, podziałach i produkcji win
  • serwowaniu i świadomym łączeniu wina z potrawą
  • właściwym degustowaniu i przechowywaniu wina
  • nowościach w winiarstwie (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowych trendach – o winach BIO i bezalkoholowych

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Deli restaurant

Na warsztat bierzemy tym razem lokale typu Deli czyli miejsca, które łączą klasyczny serwis restauracyjny ze sprzedażą garmażerki – produktów, pół produktów lub wyrobów kulinarne przeznaczonych do szybkiego przygotowania w domu lub do bezpośredniego spożycia. Porozmawiamy o tym, jak zmienić menu lub przygotować je pod Deli, jakich produktów używać i jak przygotować lokal do takiej sprzedaży i wspólnie przygotujemy przykładowe menu:

  1. Angielskie HamHock Terrine z Golonki.
  2. Francuskie Rillettes z kaczki z pistacjami i rodzynkami sułtańskimi.
  3. Słodlo pikantny sos Chutney z ananasa , figi i imbiru.
  4. Wegańska kiszonka kim-chi.
  5. Pasztet z dziczyzny z koniakiem.

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zimna płyta - menu bankietowe

Zimna płyta czyli przystawki zimne od zawsze wizytówka bankietu lub przyjęcia weselnego. Na naszych warsztatach postaramy wprowadzić was w nowe techniki przyrządzania, nowe składniki i uniwersalne rozwiązania które na pewno przyjmą się w każdej okoliczności i miejscu.

  1. Przepiórcze jajka po szkocku w białej kiełbasie.
  2. Łosoś marynowany w burakach i chrzanie.
  3. Ceviche z przegrzebków z marynowanymi złotymi burakami i żelem jabłkowo-szczawiowym.
  4. Tatar z dziczyzny z keczupem orzechowym, olejem sosnowym i grzybami.
  5. Marynowane śledzie z kremem z pasternaku, białą rzodkiewką i dashi jabłkowym.

Warsztat trwa w godz. 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia azjatycka

Kuchnia Azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, nic dziwnego gdyż stoi za nią bogactwo smaków i aromatów oraz prozdrowotnych właściwości. Warzywa, ryby, ryż i owoce morza, chude mięso to sekret zdrowia Azjatów. Przyprawy o intensywnym aromacie, produkty sojowe, różnorodność dań i kompletnie inna kultura jedzenia oraz przyrządzania posiłków - o tym jak i o wielu innych ciekawostkach będziemy rozmawiać na warsztacie:

W trakcie trwania warsztatu dowiecie się m.in. o tym jak gotować używając woka, poznacie nowe techniki krojenia warzyw, wiele azjatyckich produktów i przygotujecie następujące dania:

  1. Japoński Miso Ramen z wieprzowiną Chashu czyli Bulion dashi z pastą miso i marynowaną karkówką wieprzową.
  2. Chińskie pierożki Dim Sum z kapustą pekińską i kurczakiem na parze.
  3. Indonezyjskie Bakmie Goreng. Smażony makaron z krewetkami na oleju sezamowym.
  4. Łagodne Tajskie Massaman Curry z kurczakiem, cebulą i ziemniakami.
  5. Indyjskie Tadka dal z soczewicy z chlebkiem Naan.

Warsztat trwa w godzinach 10-15, serdecznie zapraszamy!

Serwis kelnerski - Kraków

Być dobrym kelnerem to sztuka. Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy, to czy Goście odwiedzą Twoją restaurację ponownie.
Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sztuki kelnerskiej i oczarować odwiedzających nienagannym serwisem kelnerskim.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe: cechy dobrego kelnera, poprawne i zakazane postawy, wygląd, prezencja
  • techniki pracy kelnera w tym m.in. nakrywanie stołu, przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, składanie serwet płóciennych
  • ogólne zasady serwowania, w tym kierunki i kolejność obsługi, czy kolejność serwowania dań
  • rodzaje serwisów: niemiecki, francuski, elementy serwisu synchronicznego
  • obsługa przyjęć okolicznościowych
  • metody pracy

A w praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • sesja pytań i odpowiedzi

Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Warsztat online: Bezpieczeństwo żywności i BHP w czasach postCovid

Zapraszamy na warsztat online, podczas którego porozmawiamy o roli bezpieczeństwa żywności i BHP w restauracji. W trakcie transmisji na żywo dowiesz się, jak zachować najwyższe standardy w kuchni i zdać egzamin przed klientami i pracownikami, jak spełnić wymagania prawa i w jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo w ramach obowiązujących przepisów. W programie:

- co, w czasie postCovid jest ważne dla Klientów restauracji?
- czy wirus może być przenoszony przez żywność i jaki wpływ na to ma temperatura?
- jak utrzymywać zasady i tworzyc środowisko chroniące bezpieczeństwo żywności
- jak wdrażać procedury bezpieczeństwa i gdzie szukać sprawdzonych informacji
- jak dbać o bezpieczeństwo pracowników i obsługi

Czas trwania 2 godziny z uwzględnieniem dodatkowego czasu na pytania do prowadzących.

Uczestnicy warsztatu otrzymają link do transmisji wydarzenia na 2 godziny przed jego rozpoczęciem.

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Obsługa Gościa: Aktywna Sprzedaż

Aktywna sprzedaż kelnerska w restauracji to diagnozowanie potrzeb Gościa, wyprzedzanie Go zawsze o krok wychodząc z propozycją napojów, przystawek, dań głównych czy deserów. Zwiększyć sprzedaż można również na innych etapach obsługi Gościa indywidualnego. Ci którzy tego nie robią, bądź myślą, że aktywna sprzedaż jest nachalna, są zwykłymi „zbieraczami zamówień”, których napiwki są bardzo małe, albo nie mają ich wcale. Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sprzedaży kelnerskiej i zarabiać więcej.

Program: Aktywna sprzedaż:

  • Czym jest aktywna sprzedaż w restauracji
  • Cechy dobrego „sprzedawcy”
  • Pierwsze wrażenie – na co musimy zwracać szczególną uwagę. Jak wzbudzić zaufanie i zbudować dobry kontakt sprzedażowy.
  • Kelner jako sprzedawca – momenty w obsłudze gdzie możemy zwiększyć sprzedaż
  • Schemat pełnej obsługi Gościa
  • Dlaczego i jak skutecznie proponować napoje.
  • Znajomość karty menu/karty win i alkoholi – podstawą sukcesu. Kiedy i jak proponować wino do posiłku.
  • Proponowanie przystawek
  • Sugestywne opisywanie potraw
  • Odpowiednia kolejność przy polecaniu
  • Jak proponować desery i w których momentach obsługi
  • Trudne pytania zadawane przez Gości.

Warsztaty praktyczne:

Ćwiczenia z obsługi Gościa, z zastosowaniem technik sprzedażowych.

Warsztat trwa od 10:00 do 15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy.

 

 

 

 

Otwarta kuchnia: Deserowe ABC

Michał Węcławek zaprasza do wspólnego pieczenia, parzenia, mieszania i dekorowania deserów na każdą okazję. Podczas warsztatu przećwiczymy techniki wykorzystywane w przekroju najpopularniejszych deserów, które z powodzeniem mogą być serwowane nie tylko na rodzinnych spotkaniach, ale nawet w kawiarni czy restauracji. Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

W programie warsztatu:

- ciasto parzone
- ciasto na tarty i tartoletki
- wypieki czekoladowe
- beza francuska

Każdy z uczestników pozna receptury i samodzielnie przygotuje takie desery jak:

  • Ptyś z crust’em i kremem waniliowym
  • Tarta migdałowa z prażonymi jabłkami pod bezą włoską
  • Czekoladowe brownie z orzechami
  • Fondant czekoladowy
  • Beza francuska z kremem mascarpone i frużeliną owocową

Warsztat trwa w godzinach 17-21, w cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesny garmaż

Inspirujące receptury i techniki, dzięki którym zaplanujesz ofertę zimnej płyty w cateringu i restauracji w zupełnie nowym stylu! Tomasz Królikowski pokaże, że garmażerka nie jedno ma imię a jej modernistyczny obraz zachwyci każdego z Twoich gości. W menu warsztatów znajdziesz:

  • Jaja przepiórcze z mięsem po szkocku
  • Śledzie: 
    - w curry z rodzynkami 
    - w wiśniówce 
  •  Pieorgi:
    - z kaszanką i jabłkiem 
    - z wieprzowiną i pikantnym olejem
  • Dorsz marynowany a la ceviche
  • Wytrawne macaroons z grzybów nadziewane kaszą i warzywami
  • Piccalily

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!
 

Kuchnia ameryki południowej

Odkryj z nami jeden z najpopularniejszych trendów gastronomicznych! Na warsztacie poświęconym Ameryce południowej poznasz kulinarne tradycje od wybrzeża do wybrzeża. Przygotujesz charakterystyczne dla różnych części kontynentu rdania i przybliżysz sobie smaki jednej z najbardziej oddalonych od nas części świata. Dodatkowo pokażemy Ci inne spojrzenie na dania przygotowywane podczas upałów oraz zainspirujemy Cię do odświeżenia własnego menu. Przygotujesz między innymi:

  • Wenezuelskie arepas
  • Peruwianskie Guiso de pavita
  • Ceviche i tiraditos
  • Boliwijskie Relleno de Papa
  • Argentyńskie Locro

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Baranina i jagnięcina

Nie ma mowy o kuchni południowej Polski bez baraniny i jagnięciny. Wie o tym doskonale Jan Filipczyk, który przygotował wyjątkowe menu regionalne, w którym zasmakuje każdy miłośnik tego charakterystycznego mięsa. Podczas warszatu, w trakcie wspólnego gotowania porozmawiamy o charakterystyce baraniny i jagnięciny i najlepszych sposobach ich obróbki. W menu warsztatu:

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami
Żeberka jagnięce
Comber jagnięcy sous-vide w ziołowej bułce tartej z cromesquis z mielonej baraniną
Piecozna gicz jagnięca
Kotlety z baraniny  z sosem wiśniowym  i rosti

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!

 

Nowoczesna kuchnia wege

W dzisiejszej gastronomii nie można pomijać dań kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Co raz większa grupa konsumentów o roślinnych preferencjach żywieniowych tak samo jak każdy poszukuje ciakwych połączeń smaków, innowacyjnych receptur i nietuzinkowego menu. Podczas warsztatu zaprezentujemy aż 6 tego typu dań, które samodzielnie przygotuje każdy z uczestników. W menu warsztatu:

Sałatka z cykorii , gruszki i orzecha pekan z Wegańskim Sosem Majonezowym
Tortellini z dyni piżmowej z olejem szałwiowym i wegańskim „parmezanem”
Pieczone Jabłka, Kruszonka, Jogurt Kokosowy
Nori i Tofu „Ryba z frytkami”, frytki słomiane z tofu, wegański sos tatarski
Ciepła sałatka z miękkich brokułów, nerkowca i wędzonych migdałów
Podpłomyk z kolendry, baba Ganoush z bakłażana i Ras el Hanout hummus

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.