Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie przygotujesz:

  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szcypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa

Serdecznie zapraszamy!

Gotowanie sous vide

Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.

Podczas warsztatu uczestnicy zapoznają się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców czy kasz. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy, że nie dla każdego produktu jest to najlepsze rozwiązanie.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • Kurczak zagrodowy z musem truflowym
  • Dorsz z sosem holenderskim,piklowaną szalotką i cukinią curry
  • Łosoś z koprem włoskim i migdałami
  • Wieprzowina z brukselką i puree z jabłka
  • Śliwki z lemon curdem i kruszonką z palonej białej czekolady

 

Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Burgerowy street food

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:  

Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor

Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno

Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana

burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ chutney z cytryny

burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

Sushi - poziom 2

Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.

W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:

  • Shake hara teriyaki.  Łosoś, sos teriyaki, sezam, dymka.
  • Nigiri. Łosoś, tuńczyk, kani kama, krewetka, sezonowa biała ryba, małż sezonowy.
  • Gunkan moriawase. Tatar łosoś, jajo przepiórcze, sałatka kani kama, goma wakame.
  • Temari zushi. Łosoś, krewetki, awokado.
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Kaczka od A do Z

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:

  • Wywar z kaczki - baza do sosu
  • Filet sous vide , jus z czerwonego wina, pure z selera z białą czekoladą, mini zapiekanka z ciasta filo z grzybami i ziemniakami
  • Noga kaczki confit / duszona kapusta czerwona/ arrancini grzybowe
  • Spring rolls z grzybami shitake / sos sweet chilli 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Rozgrzewające zupy i wywary

Bez dobrego wywaru nie ma mowy o dobrej zupie, wielu daniach i sosach. Podczas warsztatu Rafał Zaręba udowodni, że każdy kucharz musi znać tajniki przygotowywania wywaru, który stanowi duszę wszystkich zup niezależnie od regionu świata, z którego pochodzi. W trakcie spotkania poznasz techniki redukcji i doboru bazy na wywar i samodzielnie przygotujesz:

  • Zupę prowansalską
  • Zupę cebulową z grzanką z serem Gruyère
  • Szwajcarską zupę serową
  • Zupa Kimchi z tofu i dymką
  • Zupę rybną z pieczonymi pomidorami i kolendrą

Warsztat trwa w godzinach 10-16

Serdecznie zapraszamy!

Desery z owocami w monoporcjach

Nie czekając na wiosnę szukamy owocowych smaków w formie nowoczesnych deserów w monoporcjach. Na warsztacie wykorzystamy owoce czarnego bzu, cytryny czy maliny i połączymy .je z czekoladą, kokosem i serkiem. Podczas warsztatu będziemy pracować na technikach wykorzystujących bazy piekarnicze, glazury cukiernicze i musy. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Sernik mango – kremowy sernik na zimno
  • Mus czekoladowy z sercem z maliny  
  • Sfera z czarnego bzu  
  • Kokosowa pianka z cytryną

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie zespołem w gastronomii

Warsztat skierowany do restauratorów, managerów, szefów kuchni i wszystkich zarządzających zespołem w branży gastronomicznej. Podczas warsztatu poszukamy odpowiedzi na pytania: 

Czy motywowanie ludzi ma sens?
Czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna? 
Dlaczego niektórzy ludzie robią więcej podczas gdy zdecydowana większość woli zrobić mniej?

W trakcie spotkania sięgniemy po praktyczne ćwiczenia z wykorzystaniem technik motywacyjnych i zastanowimy się, jak sprawić, żeby kelnerom i kucharzom chciało się chcieć, a kuchnia pokochała salę i odwrotnie.

W programie warsztatu między innymi:

- jak sprawić, żeby ludzie od Ciebie nie odchodzili
- skąd wynika i jak sobie radzić z demotywacją wśród pracowników
- subiektywne poczucie sprawiedliwości i jego wpływ na motywację
- odtruwanie pracownika zdemotywowanego
- systemy kar i nagród
- jak karać, żeby jednocześnie motywować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zimna płyta - menu bankietowe

Zimna płyta czyli przystawki zimne od zawsze wizytówka bankietu lub przyjęcia weselnego. Na naszych warsztatach postaramy wprowadzić was w nowe techniki przyrządzania, nowe składniki i uniwersalne rozwiązania które na pewno przyjmą się w każdej okoliczności i miejscu.

  1. Przepiórcze jajka po szkocku w białej kiełbasie.
  2. Łosoś marynowany w burakach i chrzanie.
  3. Ceviche z przegrzebków z marynowanymi złotymi burakami i żelem jabłkowo-szczawiowym.
  4. Tatar z dziczyzny z keczupem orzechowym, olejem sosnowym i grzybami.
  5. Marynowane śledzie z kremem z pasternaku, białą rzodkiewką i dashi jabłkowym.

Warsztat trwa w godz. 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia tajska - poziom zaawansowany

Bartosz "Snecz" Dębski zaprasza miłośników kuchni tajskiej do wspólnego pogłębienia znajomości receptur, składników, aromatów i smaków tamtejszej kuchni. Podczas warsztatatu przećwiczymy techniki na co dzień wykorzystywane w Tajlandii i wspólnie przygotujemy aż 7 receptur:

  • Tajska konfitura z chili i tamaryndowca
  • „Bezrybny" sos rybny
  • Tom Yum - najpopularniejsza pikantno-kwaśna tajska zupa z konfiturą z chili, w wersji klarownej z krewetkami
  • Som Tam - sałatka z papai z fasolką szparagową, pomidorem i pikantnym dressingiem, na bazie "bezrybnego" sosu rybnego
  • Satay - szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym
  • Khanom Jeen Nam Ya - esencjonalne rybne curry podane z cienkim makaronem ryżowym
  • Pisang Goreng - banany smażone w cieście ryżowo-kokosowym

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Burgery

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym znajdziecie:  

Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor

Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana

Burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ kiszona cytryna

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.

Serdecznie zapraszamy!

Modern bistro

Trudno wyobrazić sobie dziejszą gastronomię bez bistro, czyli lokali, w których panuje klimat luźnej elegancji, gdzie dominuje tzw. "comfort food". Podczas warsztatu opowiemy o tym, czym bistro różni się od typowych restauracji, czym charakteryzuje się ten rodzaj kuchni i jak dobrać menu do własnego bistro. W trakcie spotkania weźmiemy na warsztat tradycyjne, klasyczne smaki typowe dla gotowania w bistro i nadamy im nowoczesny charakter i świeże kombinacje, które zainspirują Cię do dalszego tworzenia własnych receptur. Na warsztacie sięgniemy równiez po nowoczesne techniki takie jak np.: sous vide, peklowanie, fermentowanie. Porozmawiamy również o trendach i o tym, jak składać i aranżować dania w stylu bistro.

Na warsztatach przygotujesz:

Gazpacho z pomidorami koktajlowymi i mandarynką,

Dorsza z risotto z topinamburu,

Chrupiące gnocchi i szparagi,

Pierś z kaczki, chocrout z selera z wiśniam,

Truskawki z kwaśną śmietaną i kwiatem z czarnego bzu.

Warsztat trwa w godzinach 10-15.
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Serdecznie zapraszamy!

Fit kuchnia

Ograniczanie kalorii w diecie już dawno przestało być zaledwie modą i co raz częsciej jest elementem, który decyduje nie tylko o tym, jakie danie z karty zamawiają nasi goście ale czy w ogóle odwiedzą daną restaurację. Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, dlaczego lekkie dania z ograniczoną zawartością cukrów, tłuszczu i soli powinny znaleźć się w menu każdej restauracji i jak tworzyć inspirujące receptury na bazie warzyw, białego mięsa i ryb. W fit menu warsztatowym znajdzie się:

  1. Gulasz z bakłażana z pomidorem, świeżymi ziołami i kotletem z ciecierzycy
  2. Podudzie z kurczaka w orzechach i kefirze z pieczonym selerem i sałatką z ziół
  3. Pieczony kalafior z grzybowym tofu z kiszonkami własnej produkcji
  4. Polędwica z tuńczyka marnowana w herbacie z płatków róż i suszonych owoców z dodatkiem octu starzonego z sezonowymi warzywami
  5. Dorsz pieczony na soczewicy Beluga z sałatką z koperku i ogórka

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Ameryki Południowej

Odkryj z nami jeden z najpopularniejszych trendów gastronomicznych! Na warsztacie poświęconym Ameryce południowej poznasz kulinarne tradycje od wybrzeża do wybrzeża. Przygotujesz charakterystyczne dla różnych części kontynentu rdania i przybliżysz sobie smaki jednej z najbardziej oddalonych od nas części świata. Dodatkowo pokażemy Ci inne spojrzenie na dania przygotowywane podczas upałów oraz zainspirujemy Cię do odświeżenia własnego menu. Przygotujesz między innymi:

  • Wenezuelskie arepas
  • Peruwianskie Guiso de pavita
  • Ceviche i tiraditos
  • Boliwijskie Relleno de Papa
  • Argentyńskie Locro

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia wegańska i wegetariańska

Weganie i wegetarianie to co raz szybciej rosnąca grupa klientów gastronomii. Jednocześnie są to goście, którzy tak samo jak każdy poszukuje ciakwych połączeń smaków, innowacyjnych receptur i nietuzinkowego menu. Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie karty, w której silną pozycję zajmą dania wybierane przez grupę sięgających po dania bezmięsne. Na warsztacie przybliżymy sposoby przygotowania dań klasycznych w wersjach bezmięsnych, wegańskiego street foodu, deseru czy dań spełniających oczekiwania dzieci jak i bardziej ekskluzywną wersję tego rodzaju kuchni.

Poznaj oblicza kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i samodzielnie przygotuj:

  • Pulled z zielonego owocu drzewa bochenkowego,

  • Pulpety z czarnej soczewicy w sosie koperkowym,

  • Szare kluski z miodową kapustą kiszoną i okrasą z pomidorów suszonych,

  • Wegańskie ciastko dyniowe z bezą,
     
  • Kołduny z panczkrautem i demi glacem warzywnym.

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Desery restauracyjne

Warsztat cukierniczy na poziomie średnio-zaawansowanym, podczas którego wspólnie przećwiczymy techniki niezbędne przy pracy na sekcji deserowej. Na warsztacie przybliżymy uczestnikom tematykę ganaszowania, i klasycznych kremów cukierniczych.  Podczas warsztatu dużo uwagi poświęcimy wydajności pod względem wykorzystywanych baz smakowych i produktów bazowych, które pozwolą nam wykorzystywać ich składniki niekoniecznie w deserach. W menu warsztatu znajdziecie:

  •  chlebek bananowy z żelem awokado, ganache’m kolendrowym, lemon curd’em i sorbetem mandarynkowym
  •  babka cytrynowa z fasolą edamame, białą czekoladą i kremem jogurtowym
  •  wytrawna tartoletka czekoladowa z giandują migdałową, ganache’m porto, konfiturą z czarnej porzeczki na czerwonym winie i kremem goździkowym

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

5 - dniowy kurs kucharski

Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności. 

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • Organizacja pracy
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej
  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP
  • Obowiązki kucharza
  • Na czym polega tworzenie receptur i jak się nimi posługiwać
  • Czym jest food cost i jakie ma znaczenie na prawidłowe prowadzenie restauracji
  • Czym jest menu i jak dopasować je do danej sytuacji.
  • Struktura organizacji kuchni ( sous chef/head chef itd.)

Część praktyczna (4h)

  • Organizacja sekcji
  • Zapoznanie z profesjonalnym sprzętem kuchennym
  • Wprowadzenie do technik krojenia

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • Techniki krojenia
  • Wywary, zupy i sosy

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Dania z ziemniaków (puree, krokiety ziemniaczane, fondanty)
  • Przygotowanie makaronu (fettucine i linguini)
  • Techniki gotowania różnych gatunków ryżu (arborio, basmati ryż do sushi)
  • Techniki obróbki jaj (smażenie, gotowanie)

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Czyszczenie i filetowanie ryb.
  • Dania z ryb w oparciu o różne techniki (duszenie, grillowanie, pieczenie, sous vide, gotowanie na parze, smażenie)
  • Marynowanie i peklowanie,ryb  oraz gravalax
  • Wprowadzenie do owoców morza

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Techniki rozbioru i oczyszczania mięs (kurczak, kaczka, wołowina, jagnięcina, wieprzowina i cięlęcina)
  • Techniki pieczenia, duszenia i smażenia mięs
  • Techniki gotowania mięs
  • Wprowadzenie do sous vide

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Sezon na grzyby

Tomek Królikowski zaprasza do wspólnego kosztowania leśnych smaków i sezonowego menu w nietuzinkowym stylu. Korzystając z sezonu grzybowego zainspirujemy uczestników do niestandardowego podejścia do dań z wykorzystaniem darów lasu i skonstruowania sezonowej wkładki do menu restauracji. W programie:

  • Ramen z susznych borowików i,podgrzybków, jajkiem 7 minutowym i wakame oraz grillowanymi boczniakami
  • Enoki, boczniaki, pieczarki brunatne i podgrzybki w sosie ostrygowym z własnoręcznie przygotowanym noodle
  • Tortelloni z prawdziwkami i ricottą oraz pudrem z podgrzybków
  • Pithivier -francuski pieróg nadziewany podgrzybkami i kiszoną kapustą z demi glace

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Dyniowe menu

Warsztat poświęcony dyni która jest najbardziej utożsamiana z jesienią. Na warsztacie przygotujemy pełne menu z dynią w różnych postaciach.

  1. Gorąca sałatka z dynią, jarmużem, kozim serem i orientalnymi grzybami
  2. Pęczotto dyniowe z redukcją z wędzonej śliwki
  3. Uszka nadziewane pieczoną dynią i serem pecorino, z okrasą z kiełbasy chorizo
  4. Filet z kaczki z chrupiącą skórką na puree z dyni z sosem z wędzonymi wiśniami i duszonymi szalotkami oraz jałowcowym chipsem z selera
  5. Sernik dyniowy nadziewany konfiturą żurawinową na ciepłych jagodach

 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

5-dniowy kurs cukierniczy

Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • GWO ( Good Work Organization ) podstawowe zasady organizacji pracy na sekcji cukierniczej
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady dobrej praktyki produkcyjnej
  • Zasady dobrej praktyki higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP

Część praktyczna (4h)

  • Lista Mise en Place
  • Ciasto parzone
  • Biszkopty
  • spody i ciasteczka kruche

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • kremy cukiernicze – metody aromatyzowania, oraz stabilizowania
  • Ciasto drożdżowe - półfrancuskie
  • Przetwory owocowe przy zastosowaniu stabilizatorów tj. żelatyna spożywcza, agar oraz cukier żelujący
  • Musy owocowe i czekoladowe
  • Ganach’e czekoladowe

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Bezy ( włoska, francuska, hiszpańska ) różnice i zastosowanie
  • Masło kakaowe – pełne spektrum możliwości
  • Ciasta wieloskładnikowe jako ciasta pojedyńcze oraz części składowe w deserach wielosegmentowych
  • Serniki
  • Monoporcje
  • Torty i techniki składania
  • Mirror glaze – zasady i zależności

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Wykończenie tortów, oraz monoporcji
  • Czekolada- podstawy

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Desery talerzowe – zagospodarowanie pozostałościami z produkcji
  • Dekoracje wykończonych deserów
  • Degustacja i dyskusja ( omówienie przygotowanych deserów, różnic, przekrojów oraz ew. błędów )
  • Test teoretyczny
  • Zadanie praktyczne ( tzw. black box ) ocena organizacji, stanowiska pracy, technik, smaku

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Taco, burrito i quesadilla

Można wyróżnić wiele składników kojarzących się z kuchnią meksykańską, chilli, kukurydza, fasola, pomidory, kolendra. Jest jednak jeden produkt, który zdominował smaki Meksyku na całym świecie – tortilla! To właśnie ona będzie bohaterem naszego spotkania, gdzie nie tylko pokażemy, jak przygotować tortille w dwóch wariantach ale wspólnie przygotujemy z niej kilka klasycznych dań kuchni meksykańskiej. W menu warsztatu:

  • Tortilla pszenna oraz żytnia.
  • Sosy, oraz dodatki.
  • Taco z wieprzowiną szarpaną.
  • Burrito czyli tortilla z mięsno warzywnym farszem.
  • Quesadilla z batatem i chorizo

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

Ramen

Jeden z symboli kuchni japońskiej, który charakteryzuje się wyrazistym w smaku bulionem, nietypowym makaronem i bogactwem dodatków – jednym słowem ramen! Zapraszamy na warsztat, podczas którego wspólnie z uczestnikami przygotujemy klasyczny makaron ramen i trzy rodzaje klasycznych bulionów. Całość uzupełnimy najpopularniejszymi dodatkami do ramenu.  W menu warsztatu:

  • Tonkotsu Ramen z Wieprzowiną chashu.
  • Makaron Ramen.
  • Miso Ramen Grzybowy.
  • Shiro Ramen z pulpetami z kurczaka.
  • Dodatki do zupy Ramen.

Warsztat trwa w godzinach 10-15.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Pierogi świata

Chociaż każdy wie, że najlepsze pierogi robimy w Polsce, to każdy miłośnik pierogów powinien poznać bogactwo smaków ciast i farszu różnych stron świata. Zapraszamy do wspólnej podróży przez smaki Japonii, Indii, Hiszpanii, które odkryjemy przez pryzmat pierogów. Podczas warsztatu wspólnie zalepimy kulki, półksiężyce, uszka czy piramidki kryjąca w swoim wnętrzu niezapomniane kompozycje nadzienia, które wydobędziemy przez gotowanie, smażenie i pieczenie. W menu warsztatu: 

  • Japońskie gyoza z wieprzowiną, imbirem i kapustą pekińską
  • Indyjskie samosas z jagnięciną, garam masala i szafranem
  • Empanadas z tuńczykiem, pomidorami i chilli

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Bułki, chałki i rogale

Zacznij przygodę ze słodkimi wypiekami w Akademii Inspiracji MAKRO! Zapraszamy do wspólnego ugniatania, zaplatania, zawijania słodkich wypieków!  Na warsztacie pokażemy jak od ciasta do wypieku zrobić słodkie rogale, bułki i chałkę. W trakcie spotkania poznasz techniki zwijania rogali, oraz poznasz zdrowe i niekonwencjonalne konfitury.  Przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się w roli  słodkiego śniadania czy przekąski do pracy. W programie warsztatu:

  • Bułki z ciasta topielec z czarną porzeczką
  • Kruche rogaliki z czarnym bzem
  • Chałka z migdałową posypką

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

Desery wegańskie

Weganie stanowią coraz większą i dynamicznie rosnącą grupę Gości w lokalach gastronomicznych. Jest ona na tyle znacząca, że każdy lokal powinien mieć w swoim menu ofertę dedykowaną właśnie dla niej - również w sekcji deserowej. Jeżeli myślisz, że smacznego deseru nie da się przygotować bez jajek, mleka czy masła to jesteśmy gotowi udowodnić, że to nie prawda. Podczas warsztatu pokażemy Ci naturalne, smaczne i zdrowe, roślinne zamienniki nabiału wykorzystywanego w cukiernictwie. Pokażemy też, że dieta roślinna nie oznacza wykluczenia pewnych dań, które tradycyjnie zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego i dla każdego z nich można znaleźć smaczne zamienniki, dzięki którym można przygotować najpopularniejsze i najlepiej sprzedające się desery w wersji vege.

Podczas warsztatu samodzielnie przygotujesz:

  • Tofurnik z mango

  • Tarta czekoladowa  z żurawiną, bez pieczenia

  • Wegańskie mleczko z nasionami chia i borówką

  • Wegańskie tiramisu

  • Wegański creme brulee

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy kurs cukierniczy - torty

Zapraszamy do udziału w dwudniowym kursie cukierniczym, podczas którego w szczegółowy sposób opracujemy tematykę tortów. W trakcie spotkania poruszymy zagadnienia i przećwiczymy techniki związane z wypiekiem, dekoracją, piętrowaniem i składaniem tortów ale też organizacją i optymalizacją pracy przygotowywania poszczególnych elementów składowych.

W trakcie warsztatu każdy z uczestników przygotuje torty:

  • Naked cake - biszkopt kawowy  z ponczem kahlua, wiśnie w maladze, krem z gorzkiej czekolady, ciasto francuskie, chantilly śmietankowy, ptyś w karmelu
  • Tort 3 bezy – francuska, hiszpańska, włoska, krem z orzechów laskowych, ganache z mlecznej czekolady, chantilly śmietankowy, wytrawny sos czekoladowy, owoce leśne
  • Tort tradycyjny- biszkopt jasny, poncz pigwowy z białym rumem, krem z mlecznej czekolady, mus waniliowy, truskawki
  • Tort nowoczesny –  biszkopt bananowy, gianduja migdałowa, ganache miętowy, krem cytrynowy, konfitura pomarańczowa z kardamonem i liśćmi kafiru, mus z białej czekolady, glazura lustrzana.

W programie również:

  •  sprzęt wykorzystywany w składaniu i dekorowaniu tortów
  • techniki warstwowania
  • przygotowywanie tortów przez mrożenie
  • sezonowość składników

Kurs trwa dwa dni:
pierwszy dzień w godzinach 9-16,
drugi w godzinach 10-16.

W cenie kursu przerwa kawowa i luch w oba dni warsztatowe.

Otwarta kuchnia: Kuchnia brytyjska

Tomek Królikowski zaprasza do wspólnego gotowania w angielskim stylu, czyli z klasą! Placki, puddingi, pieczenie, wszystko to co najlepsze w brytyjskiej kuchni zdominuje nasz wieczór z kuchni Akdemii Inspiracji. W menu warsztatu: 

1. Angielskie śniadanie w wersji Posh - jajecznica alla Ramsay, domowy placek ziemniaczany, fasolka w sosie pomidorowym , pieczony boczek

2. Cornish pasties - pieczone pierogi z mięsem i warzywami w cieście kruchym

3. Niedzielny obiad - pieczona wołowina z warzywami,   pieczone ziemniaki i Yorkshire Pudding  z sosem cebulowym

4. Pudding chlebowy z sosem waniliowym

W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina. Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.