Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Piwoznawstwo – poziom podstawowy

Poznaj tajniki kultury piwnej i dowiedz się, jak prawidłowo serwować i parować piwo z jedzeniem. Podczas warsztatu poznasz wiele ciekawostek dotyczących historii piwa oraz sposobów warzenia i dowiesz się jak rozróżniać podstawowe gatunki piw dostępne na rynku. W trakcie spotkania:

- spróbujesz i poznasz charakterystykę gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel 

- dowiesz się, z jakich składników warzy się piwo i czym się różnią techniki i sposoby warzenia

- przetrenujesz profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki

- poznasz podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa

- zobaczysz jak łączyć różne gatunki piwa z różnorodnymi przekąskami

 

Warsztat dedykowany jest dla barmanów i kelnerów oraz pasjonatów i osób na co dzień sprzedających piwo. Warsztat prowadzony jest na profesjonalnie wyposażonym barze, na którym będziesz mieć okazję zapoznać się ze sprzętem wykorzystywanym do pracy przy serwowaniu piwa.

W trakcie warsztatu wykorzystujemy piwa alkoholowe i bezalkoholowe z różnych stron świata, przede wszystkim czeskich jak Pilsner Urqell czy Kozel.

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.
Serdecznie zapraszamy!

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie Kosztem w Gastronomii dla początkujących.

Warsztat, dzięki któremu będziesz w stanie efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w tym co robisz.

Na naszym warsztacie odpowiadamy na wiele pytań, a  najszerzej na kluczowe z nich: Jak liczyć żeby się nie przeliczyć?

Spotkanie dedykowane dla:

• inwestorów
• managerów, którzy planują otwarcie lokalu gastronomicznego lub już zarządzają firmą
• przyszłych managerów
• oraz tych, tych którą ambicją jest wiedzieć więcej o biznesie gastronomicznym
 
Program warsztatu:
  • organizacja wewnętrzna w firmie
  • rodzaje Kosztów
  • food cost & beverage cost
  • optymalizacja Kosztów
  • nadużycia

Zapraszamy do wspólnej dyskusji o tym jak liczyć food cost, analizować wyniki, optymalizować koszty. 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Marketing Restauracji

Chcesz samodzielnie zająć się promocją swojej restauracji?
Masz pracownika odpowiedzialnego za marketing lokalu?

Zapraszamy na Warsztat, podczas którego dowiesz się wszystkiego na temat strategii reklamowej Twojej restauracji i jej efektywnego wdrożenia.

W trakcie szkolenia:

- otrzymasz dane rynkowe związane z potrzebami gości, obowiązującymi trendami oraz technikami, które skutecznie wypromują Twoją restaurację.

- dowiesz się, jak wiele czynników ma wpływ na zwiększenie liczby gości i jak je wykorzystać.

- poznasz istotę szkolenia załogi z zakresu marketingu i stworzenia "sprzedażowej" karty dań,

- zobaczysz jak skutecznie prowadzić profil na Facebooku i Instagramie w oparciu o kalendarz promocji

Celem warsztatu jest stworzenie konkretnej listy działań marketingowych, którą będziesz mógł wdrożyć tuż po jego zakończeniu. Dzięki temu dotrzesz do nowych gości i wypromujesz swój lokal. Lista będzie oparta o profil Twojego lokalu oraz gości, na których czekasz. Dzięki temu wyjdziesz z gotowymi rozwiązaniami, które pomogą Ci w skutecznej reklamie restauracji.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Gościnność: Manuale dla Restauracji - "Uporządkuj Swoje Oczekiwania Względem Pracownika"

Manual jest kodeksem każdej restauracji. To pisemny zapis porządkujący strukturę, określający standardy obsługi i najważniejsze zasady funkcjonowania organizacji.

Na warsztatach:

  • dowiesz się jak rozpisać manual skrojony na potrzeby Twojego lokalu
  • przećwiczysz tworzenie procedur i nauczysz się jak je skutecznie wdrażać w życie i egzekwować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch oraz prezent - książka "Gościnność - sztuka dobrej obsługi w gastronomii" wraz z autografem autorów. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. 

„Gościnność” to pierwsza w Polsce książka w całości poświęcona profesjonalnej obsłudze oraz temu, jak przekłada się ona na sukces w biznesie restauracyjnym. Książka w niecały rok po premierze zapisała się w kanonie obowiązkowych podręczników dotyczących dobrej obsługi. Dziś „Gościnność” to edukacyjny projekt dla usługodawców w branży gastronomicznej, z ponad tysiącem przeszkolonych osób. Celem jest edukowanie nie tylko branży winiarskiej, hotelowej i restauracyjnej, ale wszystkich dla których priorytetem jest jakość obsługi gościa.

Serdecznie zapraszamy!

Gotowanie sous vide

Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.

Podczas warsztatu uczestnicy zapoznają się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców czy kasz. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy, że nie dla każdego produktu jest to najlepsze rozwiązanie.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • Kurczak zagrodowy z musem truflowym
  • Dorsz z sosem holenderskim,piklowaną szalotką i cukinią curry
  • Łosoś z koprem włoskim i migdałami
  • Wieprzowina z brukselką i puree z jabłka
  • Śliwki z lemon curdem i kruszonką z palonej białej czekolady

 

Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!

Warsztat Baristyczny + Kawy na Zimę

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To rozgrzewający napój na ponurą aurę. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Niewinne Spotkanie z Winem

Uwielbiasz wina, ale zawsze zastanawiasz się jakie wybrać? Chciałbyś wiedzieć, jak dobrać wino do konktetnej potrawy, pory roku lub okazji? Dzięki Niewinnemu spotkaniu z winem dowiesz się, jakie to proste!  Wprowadzimy Cię w najskrytsze tajniki sommelierów. W trakcie warsztatu poznasz sekrety mistrzów winiarstwa oraz techniki właściwego doboru win do potraw.

Warsztaty będą wzbogacone o degustację wykwintnych win oraz aromatycznych serów.

W trakcie spotkania dowiesz się o:

  • paringu win, klasyfikacji, podziałach i produkcji win
  • serwowaniu i świadomym łączeniu wina z potrawą
  • właściwym degustowaniu i przechowywaniu wina
  • nowościach w winiarstwie (wina niebieskie, wina z brokatem)
  • nowych trendach – o winach BIO i bezalkoholowych

Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00

Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Dania z wołowiny

Moda na niektóre dania z wołowiny nigdy nie przeminie, dlatego warto wzbogacić menu o ten szlachetny gatunek mięsa, który co raz częściej gości na polskich stołach. Podczas warsztatu dowiesz się, jak wybierać i sezonować wołowinę, w jaki sposób oceniać gatunek mięsa, czym jest marmurkowość, jaki jest idealny czas smażenia różnych steków i które części są najlepsze na stek. Podczas warsztatu porozmawiamy również o różnych częściach wołu, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy:

  • Wywar wołowy 
  • Sos demi glace
  • Mostek pieczony w suchej marynacie
  • Tatar z polędwicy
  • Steki sezonowane z antrykotu i rostbefu
  • Stek T-bone
  • Kotlet hamburski na 3 sposoby

Warsztat trwa w godz. 10-16

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie zespołem w gastronomii

Warsztat skierowany do restauratorów, managerów, szefów kuchni i wszystkich zarządzających zespołem w branży gastronomicznej. Podczas warsztatu poszukamy odpowiedzi na pytania: 

Czy motywowanie ludzi ma sens?
Czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna? 
Dlaczego niektórzy ludzie robią więcej podczas gdy zdecydowana większość woli zrobić mniej?

W trakcie spotkania sięgniemy po praktyczne ćwiczenia z wykorzystaniem technik motywacyjnych i zastanowimy się, jak sprawić, żeby kelnerom i kucharzom chciało się chcieć, a kuchnia pokochała salę i odwrotnie.

W programie warsztatu między innymi:

- jak sprawić, żeby ludzie od Ciebie nie odchodzili
- skąd wynika i jak sobie radzić z demotywacją wśród pracowników
- subiektywne poczucie sprawiedliwości i jego wpływ na motywację
- odtruwanie pracownika zdemotywowanego
- systemy kar i nagród
- jak karać, żeby jednocześnie motywować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Warsztaty koktajlowe - profesjonalny barman

Warsztaty koktajlowe prowadzone przez Mistrzów Świata konsekwentnie łączące profesjonalny serwis z pionierską sztuką świętowania. Celem warsztatu jest przekazanie odpowiednich wskazówek dotyczących stworzenia magicznej atmosfery w barze oraz dostarczenia gościom niesamowitych emocji serwując im nietuzinkowe koktajle. Zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas obsługi swoich gości, jak również zainspiruje ich do wyjścia poza schemat klasycznych koktajli i zaskakiwania własnymi kreacjami. Warsztat dedykowany zarówno początkującym barmanom.  

Jeśli chcesz poznać nowoczesne techniki, nietypowe połączenia smaków oraz sposoby na zahipnotyzowanie gości w swoim barze zapisz się już dziś!

Program warsztatu:

•            Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,

•            Nowoczesne trendy w światowej miksologii,

•            Techniki sporządzania koktajli,

•            Podział i charakterystyka napojów mieszanych,

•            Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,

•            „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,

•            Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,

•            Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,

Warsztaty praktyczne:

•            Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,

•            Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,

•            Hospitality w twoim barze,

•            Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )

•            Dekorowanie koktajli

Warsztat trwa w godzinach 10-15

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesne menu weselne

Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, jak komponować i modyfikować menu weselne aby zadowolić każdą grupę gości, jak nazywać dania w ofercie menu weselnego, dlaczego opcja wege jest niezbędna i jak w razie potrzeby szybko ją zorganizować. Dodatkowo, przepracujemy triki i omówimy dobre praktyki pozwalające na uzyskanie powtarzalności w serwisie na 100-150 porcji i jak doprawiać dania, aby były do przyjęcia dla każdego.

  1. Włoskie flaczki z pomidorami i natką pietruszki / Wywar z pomidorów z makaronem z cukinii i marchewki
  2. Łosoś konfitowany podany z kremowym pęczakiem w aromacie rokitnika i szafranu, z warzywami sezonowymi
  3. Roladka z polędwiczki wieprzowej nadziewanej tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów.
  4. Babka ziemniaczana z duszoną cebulą. Pieczony burak glazurowany w suszonej śliwce
  5. Mus z białej czekolady z gorącymi wiśniami i kruszonką

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Kuchnia Ameryki Południowej

Odkryj z nami jeden z najpopularniejszych trendów gastronomicznych! Na warsztacie poświęconym Ameryce południowej poznasz kulinarne tradycje od wybrzeża do wybrzeża. Przygotujesz charakterystyczne dla różnych części kontynentu rdania i przybliżysz sobie smaki jednej z najbardziej oddalonych od nas części świata. Dodatkowo pokażemy Ci inne spojrzenie na dania przygotowywane podczas upałów oraz zainspirujemy Cię do odświeżenia własnego menu. Przygotujesz między innymi:

  • Wenezuelskie arepas
  • Peruwianskie Guiso de pavita
  • Ceviche i tiraditos
  • Boliwijskie Relleno de Papa
  • Argentyńskie Locro

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Desery restauracyjne

Warsztat cukierniczy na poziomie średnio-zaawansowanym, podczas którego wspólnie przećwiczymy techniki niezbędne przy pracy w sekcji deserowej. Na warsztacie przybliżymy uczestnikom tematykę ganaszowania, ciasta półfrancuskiego i ciasta kruchego, klasycznych kremów cukierniczych i techniki wyciskania ciasta, wypieku oraz suszenia makaroników. W menu warsztatu znajdziecie:

  • „Cynamonka” z ciasta półfrancuskiego z kremem migdałowym frangipane
  • Tarta czekoladowa z ganachem cointreau, kremem waniliowym chantilly i pomarańczą
  • Sable bretone/ cytrynowy krem patissiere z paloną bezą włoską

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Deserowe ABC

Zapraszamy do wspólnego pieczenia, parzenia, mieszania i dekorowania deserów na każdą okazję. Podczas warsztatu przećwiczymy techniki wykorzystywane w przekroju najpopularniejszych deserów, które z powodzeniem mogą być serwowane nie tylko na rodzinnych spotkaniach, ale nawet w kawiarni czy restauracji. Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

W programie warsztatu:

- ciasto parzone

- wypieki czekoladowe

Każdy z uczestników pozna receptury i samodzielnie przygotuje takie desery jak:

Ptyś z crust’em i kremem waniliowym, i konfiturą z czarnego bzu

Czekoladowe brownie z orzechami

Fondant czekoladowy

Warsztat trwa w godzinach 17-21, w cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina

Serdecznie zapraszamy!

Fine dining i menu degustacyjne

Tomasz Świerczek, czerpiąc ze swojego doświadczenia w zdobywaniu gwiazdki Michelin przygotował specjalny warsztat, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie opracować kompletne menu degustacyjne dla restauracji typu fine dining. Podczas warsztatu porozmawiamy o specyfice prowadzenia lokalu typu fine dining, serwisu menu degustacyjnego i komponowaniu menu restauracji z gwiazdką Michelin. 

W programie:

- Chips ze skóry Dorsza Skrei, Majonez z ikry dorsza, lubczyk

- Ostryga w tempurze, ogórek, maślanka i rzodkiewka „daikon”

- Taco z Ceviche z przegrzebka, avocado, chilli

- Seler Pieczony w sianie, emulsja z brązowego masła

- Dorsz „confit” gotowany w oliwie z oliwek, velouté z pietruszki

- Jagnięcina glazurowana w miso, kawior z bakłażana

- Czekoladowy Tort Malinowy z chrupiącym waflem i orzechami laskowymi

Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Powyższe menu może ulec zmianie w zależności od dostępności poszczegółnych składników sezonowych. 

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Świąteczne wypieki

Święta to czas, kiedy zapach serników, makowców, czy pierników unosi się w każdym domu. Właśnie dlatego opracowaliśmy dla Was warsztat z klasycznymi świątecznymi ciastami przygotowywanymi od pokoleń, którym nadamy jeszcze więcej smaku i charakteru czerpiąc ze sfery profesjonalnego cukiernictwa.

Na zajęciach poznacie różnorodne techniki cukiernicze, które można wykorzystać w domu, a wszystkie wypieki zostaną podane w formie nowoczesnych ciast.Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

Na warsztatach przygotujemy:

  • sernik królewski na cieście kruchym z twistem z czekolady deserowej i daktylem, oraz crunchem pistacjowym 
  • piernik staropolski w lekkim wydaniu, z konfiturą na bazie śliwki wędzonej, borówki oraz nutą likieru z solą morską.
  • makowiec z białego maku w formie mini rolady z gorzką pomarańczą, pudrem malinowym i białą paloną czekoladą.

Warsztat trwa w godzinach 17:00-21:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.

Serdecznie zapraszamy!

Serwis kelnerski - Kraków

Być dobrym kelnerem to sztuka. Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy, to czy Goście odwiedzą Twoją restaurację ponownie.
Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sztuki kelnerskiej i oczarować odwiedzających nienagannym serwisem kelnerskim.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe: cechy dobrego kelnera, poprawne i zakazane postawy, wygląd, prezencja
  • techniki pracy kelnera w tym m.in. nakrywanie stołu, przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, składanie serwet płóciennych
  • ogólne zasady serwowania, w tym kierunki i kolejność obsługi, czy kolejność serwowania dań
  • rodzaje serwisów: niemiecki, francuski, elementy serwisu synchronicznego
  • obsługa przyjęć okolicznościowych
  • metody pracy

A w praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • sesja pytań i odpowiedzi

Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Obsługa Gościa: Aktywna Sprzedaż

Aktywna sprzedaż kelnerska w restauracji to diagnozowanie potrzeb Gościa, wyprzedzanie Go zawsze o krok wychodząc z propozycją napojów, przystawek, dań głównych czy deserów. Zwiększyć sprzedaż można również na innych etapach obsługi Gościa indywidualnego. Ci którzy tego nie robią, bądź myślą, że aktywna sprzedaż jest nachalna, są zwykłymi „zbieraczami zamówień”, których napiwki są bardzo małe, albo nie mają ich wcale. Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sprzedaży kelnerskiej i zarabiać więcej.

Program: Aktywna sprzedaż:

  • Czym jest aktywna sprzedaż w restauracji
  • Cechy dobrego „sprzedawcy”
  • Pierwsze wrażenie – na co musimy zwracać szczególną uwagę. Jak wzbudzić zaufanie i zbudować dobry kontakt sprzedażowy.
  • Kelner jako sprzedawca – momenty w obsłudze gdzie możemy zwiększyć sprzedaż
  • Schemat pełnej obsługi Gościa
  • Dlaczego i jak skutecznie proponować napoje.
  • Znajomość karty menu/karty win i alkoholi – podstawą sukcesu. Kiedy i jak proponować wino do posiłku.
  • Proponowanie przystawek
  • Sugestywne opisywanie potraw
  • Odpowiednia kolejność przy polecaniu
  • Jak proponować desery i w których momentach obsługi
  • Trudne pytania zadawane przez Gości.

Warsztaty praktyczne:

Ćwiczenia z obsługi Gościa, z zastosowaniem technik sprzedażowych.

Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy.

 

 

 

 

5 - dniowy kurs kucharski

Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności. 

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • Organizacja pracy
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej
  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP
  • Obowiązki kucharza
  • Na czym polega tworzenie receptur i jak się nimi posługiwać
  • Czym jest food cost i jakie ma znaczenie na prawidłowe prowadzenie restauracji
  • Czym jest menu i jak dopasować je do danej sytuacji.
  • Struktura organizacji kuchni ( sous chef/head chef itd.)

Część praktyczna (4h)

  • Organizacja sekcji
  • Zapoznanie z profesjonalnym sprzętem kuchennym
  • Wprowadzenie do technik krojenia

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • Techniki krojenia
  • Wywary, zupy i sosy

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Dania z ziemniaków (puree, krokiety ziemniaczane, fondanty)
  • Przygotowanie makaronu (fettucine i linguini)
  • Techniki gotowania różnych gatunków ryżu (arborio, basmati ryż do sushi)
  • Techniki obróbki jaj (smażenie, gotowanie)

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Czyszczenie i filetowanie ryb.
  • Dania z ryb w oparciu o różne techniki (duszenie, grillowanie, pieczenie, sous vide, gotowanie na parze, smażenie)
  • Marynowanie i peklowanie,ryb  oraz gravalax
  • Wprowadzenie do owoców morza

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Techniki rozbioru i oczyszczania mięs (kurczak, kaczka, wołowina, jagnięcina, wieprzowina i cięlęcina)
  • Techniki pieczenia, duszenia i smażenia mięs
  • Techniki gotowania mięs
  • Wprowadzenie do sous vide

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Sezon na dynię

Kuba Steuermark oficjalnie ogłasza otwarcie sezonu na dynię! W trakcie warsztatu uczestnicy wspólnie z Kubą przygotują kompletne menu, od sałatki, przez pierwsze i drugie danie po deser. W każdym z dań głównym bohaterem będą różne gatunki dyni w róznej postaci. W menu warsztatowym znajdziecie:

  • Sałatka z pieczoną dynią, na smażonej rzymskiej sałacie
  • Krem z pieczonej dyni i galangalu
  • Pierogi z dynią i twarogiem z palonym masłem
  • Dyniowa pannacota z olejem z dyni

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Pasty i makarony

Mąka, woda, jaja i praca własnych rąk - tylko tyle potrzeba do stworzenia idealnego ciasta na makaron. Kuba Steuermark zaprasza do wspólnego zagniatania i wycinania makaronów w różnym kształcie i rozmiarze. W trakcie spotkania uczestnicy dowiedzą się, jak idealnie dobierać propocje składników na ciasto i wykonać pyszne dania z własnoręcznie przygotowanego makaron:

  • Tagliatelle z grzybami i truflą
  • Ravioli z ricottą i parmezanem
  • Linguini z owocami morza
  • Otwarta lasagne na słodko z sosem waniliowym i owocami leśnymi

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Świąteczny piecyk Steuermarka

Rozgrzewamy piekarniki z Kubą Steuermarkiem i ruszamy w podróż przez świąteczne dania pieczone z różnych stron świata! Kuba razem z uczestnikami przygotuje idealne potrawy na świateczny obiad i deser inspirowane klasyką bożonarodzeniowych dań z różnych zakątków Europy. W trakcie warsztatu z naszych piekarników będziemy wyjmować takie smakołyki jak:

Porchetta
Beef Wellington /
Duck l’Orange
Panettone

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

Warsztat trwa w godzinach 17:00-21:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Pizza night

Dołącz do najsmaczniejszej gastro imprezy tej jesieni! Podczas wieczornego warsztatu dla miłośników pizzy nie zabraknie ciekawostek na temat tego najpopularniejszego dania kuchni włoskiej. W trakcie wspólnego gotowania sięgniemy po klasyczne i bardziej nowoczesne receptury pokazując, że pizza ma wiecej niż jedno oblicze. 

Uczestnicy warsztatu pod okiem doświadczonego Szefa kuchni poznają techniki wyrabiania idealnego ciasta w kilku wydaniach. Od podstaw przygotują znane i mniej znane warianty sosu pomidorowego i dowiedzą się wszystkiego o kopmonowaniu dodatków. Dodatkowo, poznają sposoby zawijania ciast, czy nadziewania ich serem oraz będą mieli okazję upiec placki w profesjonalnym piecu do pizzy.

W trakcie spotkania uczestnicy przygotują: 

  • tradycyjną Pizza Neapolitana z mozarellą di bufala
  • sycylisjkie Sfincione z serem auricchio caciocavalo, cebulą, anchovies i pomidorami
  • focaccia genovese z rozmarynem i solą w płatkach oraz pesto i sardelami
  • Chicago style pizza z podwójnym serem między warstwami ciasta
  • pizze na zakwasie z lokalnymi dodatkami

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Dzięki samodzielnym stanowiskom do gotowania nasze studio kulinarne gwarantuje bezpieczne warunki pracy i zabawy połączonej z nauką do gotowania przy zachowaniu dystansu między uczestnikami.

Serdecznie zapraszamy!

5-dniowy kurs cukierniczy

Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • GWO ( Good Work Organization ) podstawowe zasady organizacji pracy na sekcji cukierniczej
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady dobrej praktyki produkcyjnej
  • Zasady dobrej praktyki higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP

Część praktyczna (4h)

  • Lista Mise en Place
  • Ciasto parzone
  • Biszkopty
  • spody i ciasteczka kruche

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • kremy cukiernicze – metody aromatyzowania, oraz stabilizowania
  • Ciasto drożdżowe - półfrancuskie
  • Przetwory owocowe przy zastosowaniu stabilizatorów tj. żelatyna spożywcza, agar oraz cukier żelujący
  • Musy owocowe i czekoladowe
  • Ganach’e czekoladowe

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Bezy ( włoska, francuska, hiszpańska ) różnice i zastosowanie
  • Masło kakaowe – pełne spektrum możliwości
  • Ciasta wieloskładnikowe jako ciasta pojedyńcze oraz części składowe w deserach wielosegmentowych
  • Serniki
  • Monoporcje
  • Torty i techniki składania
  • Mirror glaze – zasady i zależności

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Wykończenie tortów, oraz monoporcji
  • Czekolada- podstawy

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Desery talerzowe – zagospodarowanie pozostałościami z produkcji
  • Dekoracje wykończonych deserów
  • Degustacja i dyskusja ( omówienie przygotowanych deserów, różnic, przekrojów oraz ew. błędów )
  • Test teoretyczny
  • Zadanie praktyczne ( tzw. black box ) ocena organizacji, stanowiska pracy, technik, smaku

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Gościnność od kuchni

Zapraszamy na wyjątkowy dzień z autorami książki "Gościnność od kuchni" Patrycją Siwiec, Adamem Chrząstowskim i Adamem Pawłowskim, podczas którego połączymy spotkanie autorskie z warsztatem biznesowym oraz pokazem kulinarnym znanego Szefa kuchni! Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymają podpisany egzemplarz "Gościnności od kuchni" w prezencie!

Autorzy entuzjastycznie przyjętej przez branżę gastronomiczną „Gościnności” tym razem skupiają się na tym, co skrywa zaplecze restauracji. „Gościnność od kuchni” jest niezastąpioną pomocą w tworzeniu przepisu na długofalowy sukces w biznesie restauracyjnym dla każdego szefa kuchni, kucharza, właściciela restauracji, kelnera czy kierownika lokalu. Spotkanie z autorami tej znanej publikacji jest wyjątkową okazją do dyskusji na temat branży gastronomicznej.

W agendzie wydarzenia:

10:00 - 11:00 dyskusja z autorami „Gościnność od kuchni”: Patrycją SIwiec, Adamem Chrząstowskim i Adamem Pawłowskim o przyszłości branży gastronomicznej oraz o tym, dlaczego dobre relacje są fundamentem najlepszych i najtrwalszych konceptów restauracyjnych na świecie.

11:00 - 11:15 przerwa kawowa

11:15 - 13:45 warsztat „Kuchnia vs. sala”, podczas którego porozmawiamy na takie tematy jak:

  • Skuteczne sposoby na budowanie dobrych relacji na lini kuchnia-sala
  • Jak tworzyć kartę dań i napojów spójną z konceptem restauracji?
  • Jak konstrukywnie rozwiązywać konflikty w zespole i grać do jednej bramki?
  • Skuteczne narzędzia i techniki motywacyjne wspierające budowanie zgranego zespołu.

13:45 - 14:00 przerwa kawowa

14:00 - 15:00 pokaz kulinarny  "Jesienne polskie tapas" połączony z degustacją: 

  • Adam Chrząstowski zaprezentuje trzy inspirowane polskimi, sezonowymi produktami przepisy:
    - homiłki z trzema pudrami (podkarpackie kulki twarogowe w pudrze buraczanym, makowym i orzechowym),
    - grillowana sałata rzymska z porzeczkowym gastrique i wędzoną słoniną,
    - eskalopki z jelenia z lubczykiem i własną szynką, kompot z owoców leśnych z zapiekaną bezą.

W cenie przerwa kawowa, degustacja oraz prezent - książka "Gościnność od kuchni"!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.