Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie przygotujesz:

  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szcypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa

Serdecznie zapraszamy!

Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

Samodzielny audyt restauracji

Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.

Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.

W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

Kaczka od A do Z

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:

  • Wywar z kaczki - baza do sosu
  • Filet sous vide , jus z czerwonego wina, pure z selera z białą czekoladą, mini zapiekanka z ciasta filo z grzybami i ziemniakami
  • Noga kaczki confit / duszona kapusta czerwona/ arrancini grzybowe
  • Spring rolls z grzybami shitake / sos sweet chilli 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Dania z wołowiny cz. 1

Moda na niektóre dania z wołowiny nigdy nie przeminie, dlatego warto wzbogacić menu o ten szlachetny gatunek mięsa, który co raz częściej gości na polskich stołach. Podczas warsztatu dowiesz się, jak wybierać i sezonować wołowinę, w jaki sposób oceniać gatunek mięsa, czym jest marmurkowość, jaki jest idealny czas smażenia różnych steków i które części są najlepsze na stek. Podczas warsztatu porozmawiamy również o różnych częściach wołu, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy:

  • Wywar wołowy 
  • Sos demi glace
  • Mostek pieczony w suchej marynacie
  • Tatar z polędwicy
  • Steki sezonowane z antrykotu i rostbefu
  • Stek T-bone
  • Kotlet hamburski na 3 sposoby

Warsztat trwa w godz. 10-16

Serdecznie zapraszamy!

Desery z owocami w monoporcjach

Nie czekając na wiosnę szukamy owocowych smaków w formie nowoczesnych deserów w monoporcjach. Na warsztacie wykorzystamy owoce czarnego bzu, cytryny czy maliny i połączymy .je z czekoladą, kokosem i serkiem. Podczas warsztatu będziemy pracować na technikach wykorzystujących bazy piekarnicze, glazury cukiernicze i musy. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Sernik mango – kremowy sernik na zimno
  • Mus czekoladowy z sercem z maliny  
  • Sfera z czarnego bzu  
  • Kokosowa pianka z cytryną

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Zarządzanie zespołem w gastronomii

Warsztat skierowany do restauratorów, managerów, szefów kuchni i wszystkich zarządzających zespołem w branży gastronomicznej. Podczas warsztatu poszukamy odpowiedzi na pytania: 

Czy motywowanie ludzi ma sens?
Czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna? 
Dlaczego niektórzy ludzie robią więcej podczas gdy zdecydowana większość woli zrobić mniej?

W trakcie spotkania sięgniemy po praktyczne ćwiczenia z wykorzystaniem technik motywacyjnych i zastanowimy się, jak sprawić, żeby kelnerom i kucharzom chciało się chcieć, a kuchnia pokochała salę i odwrotnie.

W programie warsztatu między innymi:

- jak sprawić, żeby ludzie od Ciebie nie odchodzili
- skąd wynika i jak sobie radzić z demotywacją wśród pracowników
- subiektywne poczucie sprawiedliwości i jego wpływ na motywację
- odtruwanie pracownika zdemotywowanego
- systemy kar i nagród
- jak karać, żeby jednocześnie motywować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Fit kuchnia

Ograniczanie kalorii w diecie już dawno przestało być zaledwie modą i co raz częsciej jest elementem, który decyduje nie tylko o tym, jakie danie z karty zamawiają nasi goście ale czy w ogóle odwiedzą daną restaurację. Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, dlaczego lekkie dania z ograniczoną zawartością cukrów, tłuszczu i soli powinny znaleźć się w menu każdej restauracji i jak tworzyć inspirujące receptury na bazie warzyw, białego mięsa i ryb. W fit menu warsztatowym znajdzie się:

  1. Gulasz z bakłażana z pomidorem, świeżymi ziołami i kotletem z ciecierzycy
  2. Podudzie z kurczaka w orzechach i kefirze z pieczonym selerem i sałatką z ziół
  3. Pieczony kalafior z grzybowym tofu z kiszonkami własnej produkcji
  4. Polędwica z tuńczyka marnowana w herbacie z płatków róż i suszonych owoców z dodatkiem octu starzonego z sezonowymi warzywami
  5. Dorsz pieczony na soczewicy Beluga z sałatką z koperku i ogórka

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: grill & beer

Przygotowaliśmy specjalny warsztat dla miłośników grillowania, podczas którego połączymy tematy marynowania, grillowania, wędzenia i ciekawostkami na temat piwa, paringiem piwa z jedzeniem i technikami serwowania. Podczas warsztatu uczestnicy wspoólnie przygotują i zgrillują rózne mięsa oraz przygotują nietuzinkowe dodatki do grilla i będą mieli okazję zdegustować różnych rodzajów piw z naszego baru piwnego.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

W programie warsztatu:

- jak przygotowywać palenisko
- podwędzanie w domu i na powietrzu
- wykorzystanie piwa w przygotowywaniu mięs (glazury i marynaty na bazie piwa)
- obróbka i przygotowywanie mięs
- techniki serwowania piwa połączone z degustacją
- ciekawostki na temat produkcji i historii piwa
- paring piwa z mięsami i przekąskami słonymi

Podczas warsztatu nie zabraknie oczywiście grillowania i jedzenia wspólnie przygotwanych potraw, wszyscy uczestnicy poznają receptury i przygotują takie dania jak:

  • focaccia genovese
  • warzywny tapas z sosami chimichurri, pieprzowym i miodowym
  • wolno gotowane w kwasie chlebowym żeberka w glazurze z ciemnego piwa i miodu gryczaneg
  • wariacje nt. szaszłyków- prócz tego, że użyjemy owoców morza, to wkomponujemy w nie conajmniej kilka rodzajów mięsa inspirując się brazylijskim stylem grillowania- szaszłykami churrasco
  • wołowina - know how czyli przejdziemy przez techniki od oprawiania, do przyrządania poprzez wybór elementów najlepiej pasujących na grill'a

Warsztat trwa w godzinach 17-21
Serdecznie zapraszamy!

Desery restauracyjne

Warsztat cukierniczy na poziomie średnio-zaawansowanym, podczas którego wspólnie przećwiczymy techniki niezbędne przy pracy na sekcji deserowej. Na warsztacie przybliżymy uczestnikom tematykę ganaszowania, i klasycznych kremów cukierniczych.  Podczas warsztatu dużo uwagi poświęcimy wydajności pod względem wykorzystywanych baz smakowych i produktów bazowych, które pozwolą nam wykorzystywać ich składniki niekoniecznie w deserach. W menu warsztatu znajdziecie:

  •  chlebek bananowy z żelem awokado, ganache’m kolendrowym, lemon curd’em i sorbetem mandarynkowym
  •  babka cytrynowa z fasolą edamame, białą czekoladą i kremem jogurtowym
  •  wytrawna tartoletka czekoladowa z giandują migdałową, ganache’m porto, konfiturą z czarnej porzeczki na czerwonym winie i kremem goździkowym

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Fine dining i menu degustacyjne

Tomasz Świerczek, czerpiąc ze swojego doświadczenia w zdobywaniu gwiazdki Michelin przygotował specjalny warsztat, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie opracować kompletne menu degustacyjne dla restauracji typu fine dining. Podczas warsztatu porozmawiamy o specyfice prowadzenia lokalu typu fine dining, serwisu menu degustacyjnego i komponowaniu menu restauracji z gwiazdką Michelin. 

W programie:

- Chips ze skóry Dorsza Skrei, Majonez z ikry dorsza, lubczyk

- Ostryga w tempurze, ogórek, maślanka i rzodkiewka „daikon”

- Taco z Ceviche z przegrzebka, avocado, chilli

- Seler Pieczony w sianie, emulsja z brązowego masła

- Dorsz „confit” gotowany w oliwie z oliwek, velouté z pietruszki

- Jagnięcina glazurowana w miso, kawior z bakłażana

- Czekoladowy Tort Malinowy z chrupiącym waflem i orzechami laskowymi

Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Powyższe menu może ulec zmianie w zależności od dostępności poszczegółnych składników sezonowych. 

Serdecznie zapraszamy!

5 - dniowy kurs kucharski

Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności. 

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • Organizacja pracy
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej
  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP
  • Obowiązki kucharza
  • Na czym polega tworzenie receptur i jak się nimi posługiwać
  • Czym jest food cost i jakie ma znaczenie na prawidłowe prowadzenie restauracji
  • Czym jest menu i jak dopasować je do danej sytuacji.
  • Struktura organizacji kuchni ( sous chef/head chef itd.)

Część praktyczna (4h)

  • Organizacja sekcji
  • Zapoznanie z profesjonalnym sprzętem kuchennym
  • Wprowadzenie do technik krojenia

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • Techniki krojenia
  • Wywary, zupy i sosy

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Dania z ziemniaków (puree, krokiety ziemniaczane, fondanty)
  • Przygotowanie makaronu (fettucine i linguini)
  • Techniki gotowania różnych gatunków ryżu (arborio, basmati ryż do sushi)
  • Techniki obróbki jaj (smażenie, gotowanie)

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Czyszczenie i filetowanie ryb.
  • Dania z ryb w oparciu o różne techniki (duszenie, grillowanie, pieczenie, sous vide, gotowanie na parze, smażenie)
  • Marynowanie i peklowanie,ryb  oraz gravalax
  • Wprowadzenie do owoców morza

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Techniki rozbioru i oczyszczania mięs (kurczak, kaczka, wołowina, jagnięcina, wieprzowina i cięlęcina)
  • Techniki pieczenia, duszenia i smażenia mięs
  • Techniki gotowania mięs
  • Wprowadzenie do sous vide

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Pizza night

Dołącz do najsmaczniejszej gastro imprezy tego lata! Podczas wieczornego warsztatu dla miłośników pizzy nie zabraknie ciekawostek na temat tego najpopularniejszego dania kuchni włoskiej. W trakcie wspólnego gotowania sięgniemy po klasyczne i bardziej nowoczesne receptury pokazując, że pizza ma wiecej niż jedno oblicze. 

Uczestnicy warsztatu pod okiem doświadczonego Szefa kuchni poznają techniki wyrabiania idealnego ciasta w kilku wydaniach. Od podstaw przygotują znane i mniej znane warianty sosu pomidorowego i dowiedzą się wszystkiego o kopmonowaniu dodatków. Dodatkowo, poznają sposoby zawijania ciast, czy nadziewania ich serem oraz będą mieli okazję upiec placki w profesjonalnym piecu do pizzy.

W trakcie spotkania uczestnicy przygotują: 

  • tradycyjną Pizza Neapolitana z mozarellą di bufala
  • sycylisjkie Sfincione z serem auricchio caciocavalo, cebulą, anchovies i pomidorami
  • focaccia genovese z rozmarynem i solą w płatkach oraz pesto i sardelami
  • Chicago style pizza z podwójnym serem między warstwami ciasta
  • pizze na zakwasie z lokalnymi dodatkami

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

5-dniowy kurs cukierniczy

Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • GWO ( Good Work Organization ) podstawowe zasady organizacji pracy na sekcji cukierniczej
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady dobrej praktyki produkcyjnej
  • Zasady dobrej praktyki higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP

Część praktyczna (4h)

  • Lista Mise en Place
  • Ciasto parzone
  • Biszkopty
  • spody i ciasteczka kruche

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • kremy cukiernicze – metody aromatyzowania, oraz stabilizowania
  • Ciasto drożdżowe - półfrancuskie
  • Przetwory owocowe przy zastosowaniu stabilizatorów tj. żelatyna spożywcza, agar oraz cukier żelujący
  • Musy owocowe i czekoladowe
  • Ganach’e czekoladowe

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Bezy ( włoska, francuska, hiszpańska ) różnice i zastosowanie
  • Masło kakaowe – pełne spektrum możliwości
  • Ciasta wieloskładnikowe jako ciasta pojedyńcze oraz części składowe w deserach wielosegmentowych
  • Serniki
  • Monoporcje
  • Torty i techniki składania
  • Mirror glaze – zasady i zależności

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Wykończenie tortów, oraz monoporcji
  • Czekolada- podstawy

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Desery talerzowe – zagospodarowanie pozostałościami z produkcji
  • Dekoracje wykończonych deserów
  • Degustacja i dyskusja ( omówienie przygotowanych deserów, różnic, przekrojów oraz ew. błędów )
  • Test teoretyczny
  • Zadanie praktyczne ( tzw. black box ) ocena organizacji, stanowiska pracy, technik, smaku

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Kuchnia francuska

Kuchnia francuska nie bez powodu jest znana i ceniona na całym świecie. Jest wysublimowana, lekka i fantazyjna, to z niej wywodzi się większość technik i kompozycji smaków, które królują w europejskich potrawach. Na warsztacie przybliżymy Wam  tradycyjne smaki smaki Francji i pokażemy,  że w domowym zaciszu też jest miejsce na wykwintne potrawy na wysokim poziomie. Oczywiście na spotkaniu nie zabraknie też francuskich win. W menu warsztatu:

  • Tradycyjna zupa cebulowa
  • Filet z kaczki podany na biszkopcie ziołowym w asyście marynowanych kurek i sosu na bazie musztardy francuskiej.
  • Crème brûlée – w 3 odsłonach tradycyjny/czekoladowy/porzeczkowy

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Pierogi świata

Chociaż każdy wie, że najlepsze pierogi robimy w Polsce, to każdy miłośnik pierogów powinien poznać bogactwo smaków ciast i farszu różnych stron świata. Zapraszamy do wspólnej podróży przez smaki Japonii, Indii, Hiszpanii, które odkryjemy przez pryzmat pierogów. Podczas warsztatu wspólnie zalepimy kulki, półksiężyce, uszka czy piramidki kryjąca w swoim wnętrzu niezapomniane kompozycje nadzienia, które wydobędziemy przez gotowanie, smażenie i pieczenie. W menu warsztatu: 

  • Japońskie gyoza z wieprzowiną, imbirem i kapustą pekińską
  • Indyjskie samosas z jagnięciną, garam masala i szafranem
  • Empanadas z tuńczykiem, pomidorami i chilli

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

Otwarta kuchnia: Bułki, chałki i rogale

Zacznij przygodę ze słodkimi wypiekami w Akademii Inspiracji MAKRO! Zapraszamy do wspólnego ugniatania, zaplatania, zawijania słodkich wypieków!  Na warsztacie pokażemy jak od ciasta do wypieku zrobić słodkie rogale, bułki i chałkę. W trakcie spotkania poznasz techniki zwijania rogali, oraz poznasz zdrowe i niekonwencjonalne konfitury.  Przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się w roli  słodkiego śniadania czy przekąski do pracy. W programie warsztatu:

  • Bułki z ciasta topielec z czarną porzeczką
  • Kruche rogaliki z czarnym bzem
  • Chałka z migdałową posypką

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

Dwudniowy kurs cukierniczy - torty

Zapraszamy do udziału w dwudniowym kursie cukierniczym, podczas którego w szczegółowy sposób opracujemy tematykę tortów. W trakcie spotkania poruszymy zagadnienia i przećwiczymy techniki związane z wypiekiem, dekoracją, piętrowaniem i składaniem tortów ale też organizacją i optymalizacją pracy przygotowywania poszczególnych elementów składowych.

W trakcie warsztatu każdy z uczestników przygotuje torty:

  • Naked cake - biszkopt kawowy  z ponczem kahlua, wiśnie w maladze, krem z gorzkiej czekolady, ciasto francuskie, chantilly śmietankowy, ptyś w karmelu
  • Tort 3 bezy – francuska, hiszpańska, włoska, krem z orzechów laskowych, ganache z mlecznej czekolady, chantilly śmietankowy, wytrawny sos czekoladowy, owoce leśne
  • Tort tradycyjny- biszkopt jasny, poncz pigwowy z białym rumem, krem z mlecznej czekolady, mus waniliowy, truskawki
  • Tort nowoczesny –  biszkopt bananowy, gianduja migdałowa, ganache miętowy, krem cytrynowy, konfitura pomarańczowa z kardamonem i liśćmi kafiru, mus z białej czekolady, glazura lustrzana.

W programie również:

  •  sprzęt wykorzystywany w składaniu i dekorowaniu tortów
  • techniki warstwowania
  • przygotowywanie tortów przez mrożenie
  • sezonowość składników

Kurs trwa dwa dni:
pierwszy dzień w godzinach 9-16,
drugi w godzinach 10-16.

W cenie kursu przerwa kawowa i luch w oba dni warsztatowe.

Rabarbarowe menu

Rabarbar - ukochany sezonowy smak bezsprzecznie kojarzący się z wiosną. Zapraszamy na warsztat w całości poświęcony uniwersalności smaku rabarbaru, jego ciekawej klasyfikacji w róznych regionach świata i nietypowemu zastosowaniu tego produktu. W trakcie spotkania wykorzystamy róznorodne techniki kulinarne takie jak kiszenie, piklowanie czy duszenie. Przy ich pomocy stworzymy razem z Wami róznorodne dania - nie tylko desery, które będziecie mogli wykorzystać w komponowaniu swojej sezonowej wkładki do menu rabarbarowego.

W programie warsztatu:

  • Rabarbarowy creme brulee z crunchem z suszonym rabarbarem, paloną białą czekoladą i konfiturą z kiszonego rabarbaru 
  • Chłodnik rabarbarowy z pomidorem, chipsem z skórek ziemniaka i suszoną truskawką
  • Confitowana noga z kaczki z bobem na palonym maśle i duszonym rabarbarem
  • Smażony łosoś z piklowanym rabarbarem i popcornem z kaszy gryczanej
  • Przegrzebki na salsie z rabarbaru  

Warsztat trwa w godzinach 10-15. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Food truck biznes

Myślisz o wejściu w biznes gastronomiczny przy niewielkim kapitale? Planujesz uruchomienie biznesu food truckowego? A może posiadasz firmę, która wg Ciebie może być rozwinięta o koncept mobilnej gastronomii? Jeżeli tak, zapisz się na warsztat Food truck biznes i stwórz razem z nami biznesplan dla Twojej ciężarówki!

Podczas warsztatu odkryjemy przed Tobą tajniki funkcjonowania food trucków w róznorodnych formach - obwoźnych i stacjonarnych. Dokładnie omówimy zagadnienia związane z inwestycją, organizacją zaplecza kulinarnego, zaopatrzeniem, kosztami, logistyką czy marketingiem. 

Dzięki naszemu spotkaniu dowiesz się, w jaki sposób stworzyć biznes plan i skalkulować elementy odpowiedzialne za powodzenie food truckowego przedsięwzięcia. Dodatkowo pomożemy Ci przygotować się do wefyfikacji koncepcji na biznes, optymalizacji wydatków na zaopatrzenie i planowania lokalizacji lub trasy, w których będziesz serwować jedzenie. 

Uczestnicy warsztatu będą mieli okazję spotkać się z doświadczonym food-truck'owcem, który podzieli się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prowadzenia działalności i udostępni swój pojazd do prezentacji.

W programie warsztatu:

  • Tworzenie biznesplanu dla Food truck'a
  • Działalność, odbiory i inne sprawy formalne
  • Dobór miejsc do postoju, konkurencja i zloty
  • Pojazd, wyposażenie, koszty i utrzymywanie
  • Analiza kosztowa, wyliczenia rentowności i planowanie zysku
  • Oferta kulinarna
  • Marketing w biznesie food truckowym

Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch w street foodowym wydaniu!

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.