Mówienie o winach jest sztuką. Opowiadanie o winach, w wykonaniu Sommeliera z certyfikatem WSET 2 oraz z olbrzymim doświadczeniem i jeszcze większą pasją dla swojego zawodu - jest przygodą. Dzięki nam możesz ją przeżyć!
Nasze warsztaty to nie tylko sucha, choć ciekawa teoria – to podróż po zakamarkach wiedzy, ciekawostkach, regionach winiarskich np. egzotycznej Australii i praktyce dotyczącej wszelkich meandrów zawodu Sommeliera, z łączeniem wina z potrawami czyli foodpairingiem.
W programie warsztatu:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Uwielbiasz wina, ale zawsze zastanawiasz się jakie wybrać? Chciałbyś wiedzieć, jak dobrać wino do konktetnej potrawy, pory roku lub okazji? Dzięki Niewinnemu spotkaniu z winem dowiesz się, jakie to proste! Wprowadzimy Cię w najskrytsze tajniki sommelierów. W trakcie warsztatu poznasz sekrety mistrzów winiarstwa oraz techniki właściwego doboru win do potraw.
Warsztaty będą wzbogacone o degustację wykwintnych win oraz aromatycznych serów.
W trakcie spotkania dowiesz się o:
Warsztat trwa w godz. 18:00-21:00
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:
Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor
Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno
Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana
burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ chutney z cytryny
burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek
Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
Serdecznie zapraszamy!
Biała kiełbasa, żurek, jaja fazerowane...nie tym razem! Jakub Steuermark zaprasza na warsztat, podczas którego poznasz tradycyjne smaki Wielkanocnych dań z Francji, Hiszpanii, Grecji i Anglii. Każda z receptur okraszona zostanie garścią anegdot, szczyptą historii kulinarnego podróżnika i odrobiną tradycyjnych zwyczajów z różnych stron świata.
Podczas warsztatu samodzielnie przygotujesz:
Warsztat trwa w godzinach 17:00-21:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym znajdziecie:
Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor
Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana
Burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ kiszona cytryna
Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00.
Serdecznie zapraszamy!
Przygotowaliśmy specjalny warsztat dla miłośników grillowania, podczas którego połączymy tematy marynowania, grillowania, wędzenia i ciekawostkami na temat piwa, paringiem piwa z jedzeniem i technikami serwowania. Podczas warsztatu uczestnicy wspoólnie przygotują i zgrillują rózne mięsa oraz przygotują nietuzinkowe dodatki do grilla i będą mieli okazję zdegustować różnych rodzajów piw z naszego baru piwnego.
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
W programie warsztatu:
- jak przygotowywać palenisko
- podwędzanie w domu i na powietrzu
- wykorzystanie piwa w przygotowywaniu mięs (glazury i marynaty na bazie piwa)
- obróbka i przygotowywanie mięs
- techniki serwowania piwa połączone z degustacją
- ciekawostki na temat produkcji i historii piwa
- paring piwa z mięsami i przekąskami słonymi
Podczas warsztatu nie zabraknie oczywiście grillowania i jedzenia wspólnie przygotwanych potraw, wszyscy uczestnicy poznają receptury i przygotują takie dania jak:
Warsztat trwa w godzinach 17-21
Serdecznie zapraszamy!
Myślałeś o wejściu w biznes gastronomiczny? Marzyłeś o tym, żeby mieć własną restaurację? Zanim zainwestujesz przygotuj się dobrze do tego przedsięwzięcia po to, aby marzenie nie okazało się jedynie utrapieniem.
Podczas dwudniowego warsztatu odkryjemy przed Tobą tajniki funkcjonowania lokalu gastronomicznego, zarówno z perspektywy kulinarnej jak i finansowej oraz marketingowej. Dzięki naszemu spotkaniu dowiesz się, w jaki sposób stworzyć biznes plan i skalkulować elementy odpowiedzialne za powodzenie przedsięwzięcia. Dodatkowo pomożemy Ci przygotować się do sprawnej i efektywnej rekrutacji oraz późniejszej współpracy z Szefem kuchni i jego załogą czy menadżerem. W trakcie warsztatu wprowadzimy Cię również w specyfikę reklamy lokalu gastronomicznego i pokażemy dobre praktyki promocji na start.
Warsztat prowadzony będzie przez doświadczonego restauratora i ekonomistę zajmującego się tematyką gastronomii Tomasza Habdasa oraz Szefa kuchni. z ponad 20lenim doświadczeniem - Rafała Zarębę.
W programie warsztatu:
Warsztat trwa dwa dni w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności.
Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:
Dzień 1
Część teoretyczna (4h):
Część praktyczna (4h)
Dzień 2
Część praktyczna (8h):
Dzień 3
Część praktyczna (8h):
Dzień 4:
Część praktyczna (8h):
Dzień 5:
Część praktyczna (8h):
W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO.
Serdecznie zapraszamy!
Dołącz do najsmaczniejszej gastro imprezy tej jesieni! Podczas wieczornego warsztatu dla miłośników pizzy nie zabraknie ciekawostek na temat tego najpopularniejszego dania kuchni włoskiej. W trakcie wspólnego gotowania sięgniemy po klasyczne i bardziej nowoczesne receptury pokazując, że pizza ma wiecej niż jedno oblicze.
Uczestnicy warsztatu pod okiem doświadczonego Szefa kuchni poznają techniki wyrabiania idealnego ciasta w kilku wydaniach. Od podstaw przygotują znane i mniej znane warianty sosu pomidorowego i dowiedzą się wszystkiego o kopmonowaniu dodatków. Dodatkowo, poznają sposoby zawijania ciast, czy nadziewania ich serem oraz będą mieli okazję upiec placki w profesjonalnym piecu do pizzy.
W trakcie spotkania uczestnicy przygotują:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.
Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:
Dzień 1
Część teoretyczna (4h):
Część praktyczna (4h)
Dzień 2
Część praktyczna (8h):
Dzień 3
Część praktyczna (8h):
Dzień 4:
Część praktyczna (8h):
Dzień 5:
Część praktyczna (8h):
W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO.
Serdecznie zapraszamy!
Wiele tekstur i intensywnych smaków zamkniętych w formie na jeden kęs – idealnej pozycji w menu okolicznościowym. Na warsztacie przygotujemy sześć mini przekąsek idealnych na bankiety, spotkania towarzyskie czy okolicznościowy catering. W menu warsztatu:
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Nie każdemu mężczyźnie po drodze do kuchni. Nasz warsztat może to zmienić! Jeżeli chcesz dowiedz się, jak posiekać, tatar, smażyć wołowinę czy przygotować deser bez większego wysiłku zapisz się już teraz. Podczas spotkania sięgniemy dania kojarzące się z typowo męskimi smakami, które doskonale sprawdzą się jako menu spotkania ze znajomymi, rodziną czy partnerką.
W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia francuska nie bez powodu jest znana i ceniona na całym świecie. Jest wysublimowana, lekka i fantazyjna, to z niej wywodzi się większość technik i kompozycji smaków, które królują w europejskich potrawach. Na warsztacie przybliżymy Wam tradycyjne smaki smaki Francji i pokażemy, że w domowym zaciszu też jest miejsce na wykwintne potrawy na wysokim poziomie. Oczywiście na spotkaniu nie zabraknie też francuskich win. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Można wyróżnić wiele składników kojarzących się z kuchnią meksykańską, chilli, kukurydza, fasola, pomidory, kolendra. Jest jednak jeden produkt, który zdominował smaki Meksyku na całym świecie – tortilla! To właśnie ona będzie bohaterem naszego spotkania, gdzie nie tylko pokażemy, jak przygotować tortille w dwóch wariantach ale wspólnie przygotujemy z niej kilka klasycznych dań kuchni meksykańskiej. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Chociaż każdy wie, że najlepsze pierogi robimy w Polsce, to każdy miłośnik pierogów powinien poznać bogactwo smaków ciast i farszu różnych stron świata. Zapraszamy do wspólnej podróży przez smaki Japonii, Indii, Hiszpanii, które odkryjemy przez pryzmat pierogów. Podczas warsztatu wspólnie zalepimy kulki, półksiężyce, uszka czy piramidki kryjąca w swoim wnętrzu niezapomniane kompozycje nadzienia, które wydobędziemy przez gotowanie, smażenie i pieczenie. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy do wspólnej podróży w czasie, którą odbędziemy dzięki smakom z dawnych lat! Comfort food, czyli tradycyjne potrawy jakie pamiętamy z dzieciństwa, i którym nadajemy wartość sentymentalną mają działanie odstresowujące i pocieszające. Podczas warsztatu sięgniemy do tych miłych wspomnień i wspólnie przygotujemy klasyczne dania kojarzące się ze stołówkami szkolnymi i przedszkolnymi – ale w wydaniu i według receptur opracowanych przez doświadczonych szefów kuchni. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Zacznij przygodę ze słodkimi wypiekami w Akademii Inspiracji MAKRO! Zapraszamy do wspólnego ugniatania, zaplatania, zawijania słodkich wypieków! Na warsztacie pokażemy jak od ciasta do wypieku zrobić słodkie rogale, bułki i chałkę. W trakcie spotkania poznasz techniki zwijania rogali, oraz poznasz zdrowe i niekonwencjonalne konfitury. Przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się w roli słodkiego śniadania czy przekąski do pracy. W programie warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Sezon na szparagi uznajemy za otwarty! Zapraszamy do udziału w warsztacie, w którym króluje jeden produkt. Podczas spotkania odpowiemy sobie na wszystkie pytania jakie mogły paść w kontekście szparagów i wokół nich zbudujemy kilka dań z różnych kategorii, min. przystawek, sałatek i dań głównych. W menu warsztatu:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia Azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, nic dziwnego gdyż stoi za nią bogactwo smaków i aromatów oraz prozdrowotnych właściwości. Warzywa, ryby, ryż i owoce morza, chude mięso to sekret zdrowia Azjatów. Przyprawy o intensywnym aromacie, produkty sojowe, różnorodność dań i kompletnie inna kultura jedzenia oraz przyrządzania posiłków - o tym jak i o wielu innych ciekawostkach będziemy rozmawiać na warsztacie:
W trakcie trwania warsztatu dowiecie się m.in. o tym jak gotować używając woka, poznacie nowe techniki krojenia warzyw, wiele azjatyckich produktów i przygotujecie następujące dania:
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie, charakteryzuje się produktami pełnoziarnistymi, bogactwem mięs i ryb. A takie dania jak risotto, ravioli czy deser tiramisu są znane na całym świecie. I właśnie te oto klasyki przygotujemy razem na warsztacie. Poznacie techniki przygotowywania ciasta na ravioli, w jaki sposób gotować mule, czy też przygotować perfekcyjne risotto. Wszystkie klasyczne dania zostaną sporządzone z nowoczesnym i egzotycznym twistem.
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Serdecznie zapraszamy!
Dowiedz się jak zapanować nad finansami w restauracji i optymalizować koszty prowadzenia działalności oraz dostaw
Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i wskaźniki. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski, a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i obliczaniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu, a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu. Dobrze prowadzona analiza finansowa pozwala dodatkowo na poszukiwanie realnych oszczędności, które znacząco wpływają na poprawę płynności finansowej.
Warsztat dedykowany jest: właścicielom oraz menadżerom restauracji.
W trakcie warsztatu dowiesz się:
Na godzinę przed rozpoczęciem warsztatu otrzymają Państwo link do wydarzenia.
Zapraszamy serdecznie!
Prowadzisz lokal skupiający się na dostawach i odbiorze osobistym? Zastanawiasz się, jak minimalnym nakładem finansowym docierać do nowych gości i zwiększyć sprzedaż w restauracji? Zapisz się na nasz warsztat i dowiedz się, w jaki sposób - minimalizując wydatki - docierać do nowych klientów i zwiększyć sprzedaż.
W trakcie spotkania prowadzonego przez Anię Dębską poznasz formy wpisów na Facebooku i Instagramie zwiększające interakcje oraz zainteresowanie ofertą restauracji, chętniej zaczniesz korzystać z relacji w social mediach, dowiesz się, gdzie poczynić minimalne nakłady finansowe, by dawały wymierne korzyści dla Twojego lokalu. W trakcie spotkania skupimy się na profilach restauracji uczestników, aby podać przykładowe rozwiązania, które każdy będzie mógł wdrożyć w swoim lokalu tuż po szkoleniu.
Podczas warsztatu umówimy:
- Zmiana sposobu i treści komunikacji w social mediach - istota komunikacji wizualnej - jemy oczami,
- Dobór #hashtagów na Instagramie,
- Zwrócenie uwagi na zwiększoną konkurencję w wybranych godzinach pracy lokalu oraz obniżony popyt na usługi restauracji. Nie ma co liczyć na przypadkowych gości,
- Kalendarz Typowych i Nietypowych Świąt – przykłady,
- Sposoby na zachęcanie do odbioru osobistego,
- Umiejętne przekierowanie ruchu ze stron pośredników na zamawianie bezpośrednio w lokalu,
- Systemy lojalnościowe, gadżety.
Podczas warsztatu będziemy tworzyć przykładowe treści na podstawie profili lokali słuchaczy, przewidziana jest wspólna dyskusja i wymiana doświadczeń.