Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Silliker Polska

Jest jednym z wiodących dostawców szkoleń i usług edukacyjnych dla branży spożywczej. Bardzo dobrze rozumiemy wyzwania natychmiastowe i długoterminowe. Wykorzystujemy nasze wieloletnie doświadczenie w branży, które dodaje wartości naszym ofertom i dzielimy się wiedzą oraz doświadczeniem zdobytym dzięki współpracy z wiodącymi firmami w celu opracowania efektywnych programów.

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Od 2010 ustawowo został wprowadzony do wszystkich organizacji, które w ramach swoich działalności zajmują się produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem, transportowaniem i obrotem żywności.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 15 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Owoce Morza i Ryby

Receptury proponowane na warsztacie oparte są na tradycji kuchni klasycznej jednak serwowane w sposób nowoczesny. Podkreślamy walory głównego produkt w dniu, w tym jego naturalność, koncentrację smaku i możliwości zaserwowania w kuchniach regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyki gatunku jak Francja i Włochy. Podpowiadamy jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • fish burger / domowa bulka z sezamem/ jesiotr - sweet&chilli / awokad i salatka z tajskiej bazylii
  • fish & chips / domowe frytki /sos gribiche / beer butter
  • sałatka nicejska z tuńczykiem
  • przegrzebki z kaszanka / grillowana dymka / jajko poche 
  • Ośmiornica z koprem włoskim / owocem kaki / kumkwatem i miechunką

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Street Food

Receptury proponowane na warsztacie oparte są produktach serwowanych w kontekście kuchni szybkiej, świeżej, nieskomplikowanej, z międzynarodowym wpływem trendów orientalnych, ameryki południowej oraz klasyki gatunku. Prezentujemy filozofię Street Food, która obala pojęcie kuchni wakacyjnej tylko dla sezonu letniego i może być serwowana całorocznie.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:  

  • stynki lub szprotki, kurze łapki, świńskie uszy
  • dim sum, mus przegrzebki
  • tajskie curry z owocami morza i chlebkiem ryzowym
  • taco
  • polik wołowy rillettes, pampuch

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.