Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Sylwia Stachyra

Ukończyła prawo na KUL, ale już w międzyczasie wyjeżdżała pracować do Wielkiej Brytanii, bo to gastronomia była jej największą pasją. Pracowała w kilku prestiżowych restauracjach i uzyskała najwyższy kucharski stopień NVQ3. Otworzyła własną restaurację w Bournemouth, którą prowadziła przez dwa lata. Gotowała u Gordona Ramseya w Londynie, pracowała jako prywatny kucharz na jachtach i w rezydencji, prowadziła też swoją restaurację. Zwyciężczyni programu „Top Chef”.

Hiszpańskie Tapas

To właśnie w Hiszpanii króluje tapas!

Bez względu na to, w jakim regionie jesteśmy i na jakie produkty trafimy, mamy możliwość spróbowania ich w formie tapas. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy, od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek. Od prostych andaluzyjskich oliwek czy iberyjskiego jamon (szynka ze świni iberyjskiej karmionej żołędziami ) po ekskluzywne tapas z truflami.

Tapas zachęca do dzielenia się nim z innymi ludźmi.

Wspólnie przygotujemy tapas na wiele sposobów: od krokietów po ziemniaki i ryby, a nawet ośmiornice. Opowiemy o przyprawach i historii potraw oraz jak w prosty sposób przygotować różnorodne tapasowe uczy pełne dan mięsnych, rybnych oraz warzywnych.

Viva Espania :)

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 24 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu przedwiośnia.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • biodrówka jagnięca / warzywa korzeniowe / trawa żubrowa
  • perliczka / grzyby / miód pitny
  • sandacz /szyjki rakowe/papryka
  • kartacze / zioła
  • ogon wołowy / owoce sezonowe / warzywa korzeniowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.