Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Michał Molenda

Ukończył legendarną szkołę Le Cordon Bleu na kierunku kucharskim i cukierniczym. Odbył staż z certyfikatem w Ritz Escoffier (*** Michelin). Wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Simpson, Michel Roth. Był Szefem Kuchni w Savoy Hotel London, a po powrocie do Polski został Szefem Kuchni w Rosevia Resort. Prowadził restaurację Kuchnia Otwarta oraz YEYE. Był wykładowcą w SGGW w Warszawie. Pisze felietony do polskiej prasy, cyklicznie występuje w roli kucharza prowadzącego w programie „Pytanie na śniadanie” oraz uczestniczy w polskich i zagranicznych debatach na temat kuchni polskiej.

Kuchnia Meksykańska

Kolorowa, wyrazista i niezwykle smaczna - tak  można  w  skrócie   opowiedzieć  o kuchni  Meksyku. Bogactwo kulinarne Meksyku to przede wszystkim cały wachlarz gatunków ostrych papryczek, rozmaite odmiany królujących w regionie roślin strączkowych i kukurydzy, rozpływające się w ustach avocado, dojrzałe pomidory oraz  egzotyczne produkty, jak choćby kaktus.

Podczas warsztatów zgłębisz tajniki kuchni meksykańskiej, poznasz najlepsze połączenia i smaki wegańskich potraw oraz przygotujesz wyjątkowe dania z różnych stron Meksyku. Warsztaty kuchni meksykańskiej to 5  intensywnych godziny w towarzystwie historii, kultury oraz najciekawszych dań kuchni Meksyku.

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • tostadas de bacalao - chrupiące placki kukurydziane z  łososiem   marynowanym w limonkach i avocado
  • tacos de carnitas - domowej roboty tortilla kukurydziana z wieprzowiną duszoną w pomarańczach i pomidorach z kolendrą, i limonką
  • empanadas de chorizo - faszerowane fasolą  i papryką chipotle oraz  chorizo .
  • pico de gallo - orzeźwiająca salsa ze świeżych pomidorów, jalapeño i limonki
  • salsa de  mango - pikantna salsa z  mango i kolendry
  • churros – pączki z parzonego ciasta z sosem czekoladowym

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 24 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu przedwiośnia.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • biodrówka jagnięca / warzywa korzeniowe / trawa żubrowa
  • perliczka / grzyby / miód pitny
  • sandacz /szyjki rakowe/papryka
  • kartacze / zioła
  • ogon wołowy / owoce sezonowe / warzywa korzeniowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.