Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Artur Kokoszka

Trener Akademii Inspiracji MAKRO. Ukończył Technikum Gastronomiczno - Hotelarskie nr 1 przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Pracował w hotelach i restauracjach w Warszawie takich jak: Holiday Inn w Józefowie, Zen Jazz Bistro, Mierzyński Wine Bar . Specjalizuje się w kuchni staropolskiej i nowoczesnej kuchni polskiej oraz kuchni orientalnej.

Kuchnia Włoska

Włoska tradycja kulinarna to wielowiekowa kultura gotowania oparta na udoskonalanych i przez wieki modyfikowanych przepisach. To właśnie włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata a zachwyca nas dbałością o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowaniem wyrazistych smaków, lekkostrawnością i prostota przygotowania wielu dań. I jeszcze jedno, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską - to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch.

I to sprowokowało nas do przygotowania warsztatów kulinarnych z przekroju klasyki kuchni włoskiej, podzielonej na regiony z uwzględnieniem sezonowości i tradycji kulinarnej. Nasze receptury przygotowane są w sposób nawiązujący do podstaw klasycznych, uwzględniające nowe trendy, dostępność produktu, wymienność i sezonowość. Kuchnia włoska w różnych wydaniach: fine dinnig, bistro, deli.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • technikach produkcji makaronu (mąka, semolina)
  • włoskich serach i sposobów ich serwowania, w tym podział na: danie główne, przystawkę, deser
  • a także produktach charakterystycznych dla każdego regionu: rybach, mięsach, wędlinach, oliwach, ziołach czy winach

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • Tortellacchi / grzyby
  • Risotto
  • Canellonii / przegrzebki
  • Taghiatelle / królik
  • Kałamarnica / koper włoski

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 24 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Owoce Morza i Ryby

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Zaprezentujemy podstawowe techniki obróbki rożnych gatunków ryb i owoców morza.
Przygotujemy dania z kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • fish burger / domowa bulka z sezamem/ jesiotr - sweet&chilli / awokad i salatka z tajskiej bazylii
  • fish & chips / domowe frytki /sos gribiche / beer butter
  • sałatka nicejska z tuńczykiem
  • przegrzebki z kaszanka / grillowana dymka / jajko poche 
  • Ośmiornica z koprem włoskim / owocem kaki / kumkwatem i miechunką

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Street Food

Receptury proponowane na warsztacie oparte są produktach serwowanych w kontekście kuchni szybkiej, świeżej, nieskomplikowanej, z międzynarodowym wpływem trendów orientalnych, ameryki południowej oraz klasyki gatunku. Prezentujemy filozofię Street Food, która obala pojęcie kuchni wakacyjnej tylko dla sezonu letniego i może być serwowana całorocznie.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:  

  • stynki lub szprotki, kurze łapki, świńskie uszy
  • dim sum, mus przegrzebki
  • tajskie curry z owocami morza i chlebkiem ryzowym
  • taco
  • polik wołowy rillettes, pampuch

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.