Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Dawid Sikora

Rodowity krakowianin, od zawsze związany z Krakowem, Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Miłośnik podróży, z których czerpie pomysły do wykorzystania w kuchni polskiej i interpretacji kuchni staropolskiej. Absolwent jednej z szanowanych szkół gastronomicznych w Krakowie, którą ukończył z wyróżnieniem. W wieku 20 lat wyjechał do Norwegii, gdzie szkolił się pracując w jednej z popularnych restauracji w Trondheim. Wkrótce jednak uznał, że najbliższa jego sercu jest kuchnia polska i wrócił do Krakowa. Tam rozwijał się pod okiem wielu znanych Szefów Kuchni m.in. takich jak Dawid Grucel czy Miłosz Kowalski. Kunszt szlifował w pracy i na stanowiskach Sous Chef i Szefa kuchni w restauracjach Czarna kaczka czy Szalone Widelce na rynku krakowskim, w restauracji Zbliżenia na Kaziemierzu oraz w prestiżowych hotelach jak Hitlon czy Puro.
 

Otwarta kuchnia: Street food

Czym jest street food? Jest to jedzenie gotowe do spożycia, sprzedawane na ulicy lub w innych miejscach publicznych. Po raz pierwszy streetfood pojawił się w czasach starożytnej Grecji oraz na ulicach starożytnego Rzymu. W Polsce Street Food zyskał popularność dopiero kilka lat temu. Współcześnie ten rodzaj kuchni znajdziemy głównie w profesjonalnie wyposażonych food truck'ach, prowadzonych przez pełnych energii i kulinarnej pasji młodych ludzi, specjalizujących się w kuchniach różnych zakątków świata. Podczas warsztatów będziesz w stanie poznać kilka przepisów z różnych zakątków świata takich jak Korea, Turcja czy Indie, dzięki czemu zasmakujesz w ulicznych smakach tamtych regionów.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. Podczas warsztatu samodzilenie przygotujesz:

Wegańskie bułeczki Bao z pulled jackfruit
Dominikański Chimichurri Burger    
Tradycyjne „Fish and chips”

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 4 godz.
Limit uczestników: 7 osób

Termin warsztatów

Na chwilę obecną nie mamy terminów na te warsztaty.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie przygotujesz:

  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szcypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.