Kawa

Roślinnie Jemy: Roślinna Kuchnia Okolicznościowa Marii Przybyszewskiej

Na warsztacie będziemy prezentować dania wegetariańskiej kuchni okazjonalnej ze szczególnym akcentem na dania związane ze świętami Bożego Narodzenia. Poznamy proste zamienniki klasycznych dań, które można serwować gościom w świątecznej karcie. Podpowiemy m.in czym zastąpić jajko, które składniki dają rybny posmak i dlaczego używamy ich w kuchni wegańskiej.

Warsztat kulinarny poprzedzi prelekcja eksperta z projektu "RoślinnieJemy" na temat: trendów na rynku i rosnącego zainteresowania daniami roślinnymi, sprawdzonych sposobów na komunikację dań roślinnych, przewidziane jest również ćwiczenie na tworzenie pozycji roślinnych w menu.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • majonez z aquafaby / mleka sojowego ( wody po cieciorce)
  • łososiowa marchewka 
  • paprykarz jaglany
  • pasztet z fasoli
  • wegańskie pate
  • wegetariański smalec
  • pasta z białej fasoli
  • boczniaki  w occie

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz. 30 min.

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Menu dla Dzieci

Warsztaty mające na celu prezentację produktów ogólnodostępnych w kuchni przez pryzmat filozofii, która uczy serwowania jedzenia dla dzieci w sposób prosty, zdrowy i akceptowalny przez dzieci. Serwowanie dań, które nie będą obciążeniem food cost’u i codziennej produkcji kuchni. Na szkoleniu zaproponujemy 15 krótkich receptur, pomysłów które mogą urozmaicić nasze menu dla dzieci. Przykładowe propozycje dań: frytki, chipsy - z marchewki, pasternaku zupy z kaszy, batat - komosa ryżowa, zielony groszek sosy i dressingi z truskawki pieczone, rabarbar w syropie, orzechy prażone w cukrze trzcinowym danie główne - filet z dorsz sous vide, pieczone udo z królika prasowane w soku z pomarańczą Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00, uczestnicy spożywają przygotowane przez siebie posiłki.

Grill - poziom zaawansowany

Na warsztatach przygotowywane są potrawy z sezonowych produktów kuchni europejskiej. Dania urozmaicane są smakami charakterystycznymi dla kuchni orientalnej. Uczestnicy przygotowują około 5 potraw samodzielnie równocześnie z trenerem. Przykładowe propozycje dań: krewetki z grilowanym awokado i ponzu limonkowym pstrąg kabayaki z grillowanym brokułem i migdałami perliczka glazurowana z grzybami i topinamburem z ogniska szczupak grillowany w liściach kapusty z kiszoną cytryną antrykot cafe de paris z glazurowanymi warzywami  Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00, po przygotowaniu każdej potrawy uczestnicy spożywają sporządzony przez siebie posiłek

Street Food

Receptury proponowane na warsztacie oparte są produktach serwowanych w kontekście kuchni szybkiej, świeżej, nieskomplikowanej, z międzynarodowym wpływem trendów orientalnych, ameryki południowej oraz klasyki gatunku. Prezentujemy filozofię Street Food, która obala pojęcie kuchni wakacyjnej tylko dla sezonu letniego i może być serwowana całorocznie.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:  

  • stynki lub szprotki, kurze łapki, świńskie uszy
  • dim sum, mus przegrzebki
  • tajskie curry z owocami morza i chlebkiem ryzowym
  • taco
  • polik wołowy rillettes, pampuch

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.