Kawa

Torty - trzydniowy kurs cukierniczy, poziom zaawansowany

Zapraszamy na trzydniowy, certyfikowany kurs cukierniczy, podczas którego dowiesz się, jak samodzielnie przygotować róznorodne, nowoczesne torty. W trakcie kursu, podczas 3 spotkań warsztatowych pod okiem naszego Trenera, Pastry Chefa Rafała Gajownika, poznasz techniki i receptury niezbędne do przygotowania czterech tortów:

  • Mus z białej czekolady z trawą żubrową ,galaretką brzoskwiniową z pigwą, biszkoptem migdałowo-cynamonowym i chrupką pistacjową z cytrusami 
  • Tort z czarnej porzeczki z cremeux z mlecznej czekolady ,malinowym Compote i biszkoptem z czekolady ruby z granolą 
  • Mus malibu z limonką z kokosowym kremem namelaka, rumową galaretką ,konfiturą malinową , biszkoptem czekoladowym moleux i chrupką z krystalizowanej czekolady 
  • Mus z marakui z czekoladą karmelową ,galaretką pomarańczową z kawałkami karmelizowanej pomarańczy ,cremeux z pomarańczy z kawą ,financiera pomarańczowa ,ciasto kruche 

Kurs dedykowany dla zaawansowanych uczestników.

Warsztaty odbędą się w trzy poniedziałki  14.10, 28.10 i 04.11 w godzinach 9:00-17:00

W programie warsztatów: 

Etap I 14.10:

  • Daquise  migdałowy z cynamonem 
  • biszkopt z czekoladą ruby z granolą 
  • czekoladowe Moleux 
  • financiera pomarańczowa 
  • Pate sable 
  • pasta pomarańczowa 
  • prażynka pistacjowa 
  • chrupka z krystalizowanej czekolady 

Etap II 28.10: 

  • galaretka brzoskwiniowa z pigwą 
  • cremeux z mlecznej czekolady 
  • Compote malinowe 
  • krem namelaka kokosowy z limonką 
  • galaretka rumowa
  • konfitura malinowa 
  • galaretka pomarańczowa z kawałkami karmelizowanej pomarańczy 
  • cremeux pomarańczowy z kawą 
  • glasage z mlecznej czekolady 
  • brzoskwiniowy napage 
  • glasage waniliowy z biała czekoladą 
  • glasage z marakui i pomarańczy z wanilią 
  • smyczka pistacjowa 

Etap III 04.11:

  • mus z białej czekolady z trawą żubrową 
  • mus kokosowy z malibu 
  • mus z marakui z biała czekoladą 
  • mus z czarnej porzeczki 

W cenie kursu przerwa kawowa i lunch podczas wszystkich 3 warsztatów.

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 8 godz.

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na produktach charakterystycznych dla okresu przedwiośnia.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • biodrówka jagnięca / warzywa korzeniowe / trawa żubrowa
  • perliczka / grzyby / miód pitny
  • sandacz /szyjki rakowe/papryka
  • kartacze / zioła
  • ogon wołowy / owoce sezonowe / warzywa korzeniowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.