Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Wojciech Harapkiewicz

Szef Kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie – Zdroju. Doświadczenia zawodowe zdobywał podczas wielu stażów w kraju i za granicą między innymi w dwu gwiazdkowej restauracjach w Szwajcarii, Niemczech i Włoszech. Kreator nowoczesnych odsłon wiecznie trwającej w kuchni tradycji. Specjalizuje się w rybach i owocach morza. Zdobywca nagrody Szef Kuchni Tradycyjnej 2018 Gault&Millau.

Tradycja w Nowoczesnej Odsłonie - Nie dzika dziczyzna wg Wojciecha Harapkiewicza

Dziczyzna wcale nie jest trudna. To najzdrowsze ze wszystkich mięs, na polskich stołach było praktycznie od zawsze. Czas obalić mit o mięsie pachnącym wiatrem. Jest banalnie proste w przygotowaniu, genialnie smakuje. Jest tradycyjne i jest zdrowe. Nowe formy przyrządzania dzika, sarny i Jelenia w nowoczesnej odsłonie podania.

W programie:

  • charakterystyka produktów i ich sezonowość
  • nowoczesne metody obróbki dziczyzny
  • inspiracje wprost ze starych ksiąg
  • nietypowe prezentacje dań
  • banalnie proste  - niebanalne połączenia
  • piąta ćwiartka   jako produkt luksusowy

Przykładowe dania:

  • tatar i carpaccio z jelenia
  • stek z sarny
  • pasztet w stylu francuskim z polskich podrobów
  • serce z sarny – idealnym produktem do każdego rodzaju dań
  • dzik i jego delikatna odsłona

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 24 osób

Termin warsztatów

Terminy warsztatów będą widoczne po zalogowaniu.

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Owoce Morza i Ryby

Receptury proponowane na warsztacie oparte są na tradycji kuchni klasycznej jednak serwowane w sposób nowoczesny. Podkreślamy walory głównego produkt w dniu, w tym jego naturalność, koncentrację smaku i możliwości zaserwowania w kuchniach regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyki gatunku jak Francja i Włochy. Podpowiadamy jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • fish burger / domowa bulka z sezamem/ jesiotr - sweet&chilli / awokad i salatka z tajskiej bazylii
  • fish & chips / domowe frytki /sos gribiche / beer butter
  • sałatka nicejska z tuńczykiem
  • przegrzebki z kaszanka / grillowana dymka / jajko poche 
  • Ośmiornica z koprem włoskim / owocem kaki / kumkwatem i miechunką

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Street Food

Receptury proponowane na warsztacie oparte są produktach serwowanych w kontekście kuchni szybkiej, świeżej, nieskomplikowanej, z międzynarodowym wpływem trendów orientalnych, ameryki południowej oraz klasyki gatunku. Prezentujemy filozofię Street Food, która obala pojęcie kuchni wakacyjnej tylko dla sezonu letniego i może być serwowana całorocznie.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:  

  • stynki lub szprotki, kurze łapki, świńskie uszy
  • dim sum, mus przegrzebki
  • tajskie curry z owocami morza i chlebkiem ryzowym
  • taco
  • polik wołowy rillettes, pampuch

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.