Filozofia zero waste/no waste może wydawać się nowoczesną modą, podyktowaną troską o środowisko naturalne, a jednak od zawsze towarzyszy każdemu kucharzowi, który ceni wartość jedzenia. Podczas warsztatu skupimy się na praktycznych technikach i recepturach, które pomogą zapobiegać marnowaniu produktu, dzięki czemu nie tylko zadbamy o optymalizację food costu, zadbamy o właściwe zabezpieczanie jedzenia ale przysłużmy się środowisku. W trakcie warsztatu przećwiczymy techniki wytwarzania zup i sosów oraz naturalnej konserwacji produktu. W programie między innymi:
Prawidłowe zasady przechowywanie żywności w zgodzie z zero waste
Świadomość no waste i zastosowanie w praktyce
Przygotowanie zup z pozostałości produkcyjnych
Przygotowanie wywarów z odpadu produkcyjnego
Sosy i emulsje z warzyw
Deglasowanie
Podczas warsztatu uczestnicy przećwiczą i przygotują :
Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!
Na chwilę obecną nie mamy terminów na te warsztaty.
Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w Hali MAKRO):
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie:
Przykładowe propozycje dań:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00
Serdecznie zapraszamy!
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.
Na warsztatach dowiesz się o:
Samodzielnie przygotujesz:
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa
Serdecznie zapraszamy!