Kawa

TRENER WARSZTATÓW

Trener

Mateusz Kręcina

Mateusz Kręcina, jak sam mówi o sobie czlowiek zakochany w kuchni, z którą romans rozpoczął prawie 20 lat temu. Bielszczanin z pasją do podróży i gotowania, uczestnik 5 Edycji Top Chef Polska. Sędzia zawodów kulinarnych oraz zdobywca rekordu Guinessa. Szlify kunsztu kucharskiego przyjmował w wielu miejscach i wielu krajach. Obecnie Szef kuchni na ekskluzywnych jachtach i trener kulinarny. Kocha kuchnię azjatycką i europejską. Stara sie znaleźć porozumienie w kuchni fuzji i w kuchni klasycznej. Uwielbia kuchnie kreatywną z mocno wysmakowanymi akentami oraz dużą ilością smaków.

Zimna płyta - menu bankietowe

Przystawki zimne od zawsze są wizytówką menu bankietowego i okolicznościowego, jednocześnie stanowią wyzwanie dla każdego serwisu przy tego typu wydarzeniach. Podczas warsztatu pokażemy, że proste składniki przygotowane w formie małych porcji o ciekawych połączeniach smakowych mogą sprawić, że goście zapamiętają je lepiej niż danie główne. W programie warsztatu:

Filozofia i założenia układania menu zimnej płyty na bankietach.
Techniki przygotowawcze oraz pomysły na dekoracje stołów .
Kreatywne wykorzystanie warzyw, jako produktu głównego.
Założenia różnorodności.
Optymalizacja food costu przystawek.
Kompresowanie i infuzja w kuchni.

Podczas warsztatu uczestnicy przygotują:

  • Kompresowane śledzie w trzech odsłonach
  • Pomidorki faszerowane szprotem z kawiorem.
  • Spring rolls z warzywami.
  • Kompresowany burak z malinami  w formie carpaccio z serem 
  • Burak pieczony z oliwą z pestek z dyni i karmelizowanymi orzechami z solanki
  • Sałatka z oģórka z sezamem i octem ryżowym z miodem spadziowym
  • Warzywa do dekoracji w nowoczesnych odsłonach: rzepa / ogórek / marchew 

Warsztat trwa w godz. 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Czas trwania: 5 godz.
Limit uczestników: 12 osób

Termin warsztatów

  • 2020-05-14
    godz: 10:00
    miasto: Kraków
    Cena dla Klientów MAKRO: 200.00 zł
    Cena dla pozostałych uczestników: 400.00 zł
Zaloguj się, aby zapisać się na warsztaty

INNE WARSZTATY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ryby i Owoce Morza

Dania przygotowywane na warsztatach oparte są na tradycyjnych recepturach jednak serwowane w sposób nowoczesny. Przedstawiamy techniki filetowania oraz możliwości zastosowania ryb i owoców morza w mniej konwencjonalnych technikach gotowania jak np.: w niskich temperaturach, confit, mi-cuit czy klasyczne grillowanie. Przygotowujemy dania kuchni regionalnych np. basenu Morza Śródziemnego, Europy Środkowej, Skandynawii oraz klasyczne receptury z Francji czy Włochy. Podpowiadamy również jak ze smakiem wplatać elementy orientalne do dań kuchni europejskiej.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnym podejściu do przygotowania potraw i nowych technikach
  • trendach gastronomicznych
  • możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych dania

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu  dań pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje połączeń (mogą ulec modyfikacji ze względu na dostępność produktów w  Hali MAKRO):

  • śledź / rodzynki
  • dorsz / chorizo
  • ośmiornica / pistacje
  • gładzica / zioła
  • jesiotr / limonka

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Desery Francuskie - poziom zaawansowany

Klimat francuskiej kafeterii w Twoim menu? Dlaczego nie? Z nami to łatwe! Na naszych warsztatach z deserów francuskich dowiesz się jak je wykonać, wykonasz je sam a receptury zabierzesz ze sobą. Pyszności z rodzaju: bezy, tarty, sernika, petit fours, millefeuille są w zasięgu i wcale nie takie trudne do zrobienia jakby mogło się wydawać. Receptury deserów bazują na produktach dostępnych w halach Makro.

Na warsztatach dowiesz się o:

• trendach cukierniczych opartych na klasycznych recepturach kuchni europejskiej
• możliwości komponowania i produkcji poszczególnych części składowych deserów

Samodzielnie:

• przygotujesz około 5 deserów  francuskich pod okiem trenera
• po przygotowaniu każdej propozycji i jej konsumpcji będziesz mógł zainspirować się i udoskonalić ją w swoim stylu

Przykładowe propozycje dań:

• sernik z białą czekoladą i likierem kawowym
• lemon curd z bezą szwajcarską i owocami
• tarta owocowa z kremem patissiere gateau
• czekoladowe mille-feuille z creme chantilly i malinami

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie przygotujesz:

  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szcypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa

Serdecznie zapraszamy!

TA STRONA UŻYWA COOKIE.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.